Kategorie

Romantyczna kolacja

Suflet malinowy

Malinowy suflet z sosem

Gdy pogoda nie rozpieszcza, możemy podarować sobie odrobinę lata na talerzu. A dokładniej w kokilce, miseczce lub kubku – proponuję bowiem suflet. I to nie byle jaki. Malinowy 🙂 Jego przygotowanie jest banalnie proste. A smak? Delikatna chmurka polana kwaskowatym…

Czytaj dalej
Czekoladowa trufla

Deser “Czekoladowa Trufla”

Nie zapomniałam o dzisiejszym Dniu Czekolady. Ten dzień idealnie jest uczcić czymś intensywnie czekoladowym. Ja zrobiłam czekoladową truflę – deser składający się wyłącznie z czekolady, masła i jajek. Ciasto jest maziste, mocno czekoladowe, puszyste i bardzo syte. Nie wymaga wiele…

Czytaj dalej
Roladki szpinakowe z łososiem

Roladki szpinakowe z łososiem

Roladki szpinakowe z łososiem to nie tylko elegancka przystawka, ale także świetny pomysł na kolację. Robi się ją bardzo prosto, a w zamian dostajemy dużą porcję pyszności. Szpinak świetnie łączy się z serkiem i łososiem – spróbujcie sami. Składniki: 1…

Czytaj dalej
Makaron z krewetkami

Makaron z krewetkami

To najprostsza wersja pasty z krewetkami, ale zdecydowanie najlepsza. Główną rolę, oprócz krewetek oczywiście, pełnią tutaj oliwa z oliwek i czosnek. Niech Was nie przerazi jego ilość, pokrojony grubo, nie jest wcale ostry. Jeśli nie jedliście jeszcze krewetek zachęcam do…

Czytaj dalej
Makaron z kurczakiem i estragonem

Makaron estragonowy

Jeśli mamy ochotę na dobrą pastę, to ten pomysł będzie trafiony. Choć nigdy nie połączyłabym makaronu akurat z estragonem to okazało się, że “fasolowa przyprawa” bardzo pozytywnie mnie zaskoczyła. Ja użyłam makaronu tagliatelle, czyli szerokich wstążek, ale inne też będą…

Czytaj dalej
Zapiekanka ze szpinakiem

Zapiekanka ze szpinakiem

Zapiekankę ze szpinakiem znam od niedawna. W zasadzie nigdy nie przepadałam za szpinakiem, ale teraz już się do niego przekonałam. W tej potrawie od razu się można zakochać, wszystkie smaki niesamowicie współgrają. A całość, mimo obecności ciasta francuskiego i sera…

Czytaj dalej
Łosos w cieście francuskim

Łosoś w cieście francuskim

Nie potrzebuje wielu przygotowań, a może zrobić doskonałe wrażenie. Łosoś w cieście francuskim. Łososia możemy podać samego jako przekąska lub z surówką. Doskonały na romantyczną kolację przy świecach lub jako popisowe danie, gdy nie dysponujemy wielkimi umiejętnościami kulinarnymi. Przepis powstał…

Czytaj dalej
Zamknij