Kończą się pomysły co na obiad z łatwo dostępnych składników? Z pomocą przychodzi przepis na roladki schabowe. Ja najbardziej lubię nadziewać je pieczarkami i ogórkiem, ale możemy użyć także (dodatkowo lub zamiast): słupków papryki, żółtego sera czy plasterków boczku/szynki dojrzewającej. Takie roladki przyrządzam sobie wcześniej, a później tylko odgrzewam – mam domowy obiad na dwa dni. Sos własny z dodatkiem ziarnistej musztardy doskonale pasuje zarówno do kaszy jak i ziemniaków. Prosty, domowy obiad – jestem ciekawa czy właśnie takie tradycyjne polskie dania najczęściej goszczą u Was w kuchni.

Roladki schabowe z pieczarkami i kiszonym ogórkiemRoladki schabowe z pieczarkami i kiszonym ogórkiem:

  • 1 kg schabu wieprzowego
  • 2 ogórki kiszone
  • 2 cebule
  • ok. 300 g pieczarek
  • 2 łyżki mąki pszennej + do obtoczenia
  • 2 łyżki musztardy francuskiej
  • 4 liście laurowe
  • 8 ziaren ziela angielskiego
  • przyprawy: słodka papryka, tymianek lub zioła prowansalskie, granulowany czosnek
  • sól morska
  • świeżo mielony pieprz
  • natka pietruszki do posypania

Schab kroimy na około 1,5 cm plastry (mi wyszło 8 sztuk). Rozbijamy je cienko tłuczkiem pomiędzy dwoma arkuszami folii spożywczej. Posypujemy z obu stron solą i pieprzem oraz ulubionymi przyprawami (u mnie słodka papryka, tymianek, granulowany czosnek). Jedną cebulę i pieczarki kroimy w małą kostkę. Cebulę przesmażamy do zeszklenia na łyżce oleju, dodajemy pieczarki i smażymy razem. Solimy, pieprzymy. Zdejmujemy z patelni i odkładamy do przestudzenia. Ogórki kroimy wzdłuż na cztery części. Na rozbite plastry schabu układamy przesmażone z cebulą pieczarki, następnie na pieczarkach kładziemy cząstkę ogórka. Zwijamy roladki „w kopertę” i spinamy jedną lub dwiema wykałaczkami. Na dużej patelni rozgrzewamy cienką warstwę oleju, układamy na niej roladki łączeniem do dołu. Smażymy do zrumienienia z obu stron. Drugą cebulę kroimy w kostkę i wrzucamy do roladek. Chwilę przesmażamy. Oprószamy dwiema łyżkami mąki, zalewamy wodą (tak, aby roladki delikatnie wystawały znad wody), dodajemy musztardę, liście laurowe oraz ziele angielskie. Delikatnie solimy, posypujemy pieprzem i gotujemy około 1 godzinę na niedużym ogniu bez przykrycia, przewracając roladki na drugą stronę w połowie czasu. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki. Podajemy z ziemniakami, kluskami lub kaszą. Pamiętamy, aby uprzedzić domowników/gości o wykałaczce.

Roladki schabowe z pieczarkami i kiszonym ogórkiem

Roladki schabowe z pieczarkami i kiszonym ogórkiem

Roladki schabowe z pieczarkami i kiszonym ogórkiem

Roladki schabowe z pieczarkami i kiszonym ogórkiem

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych
Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!