Rolada z piersi indyka ze szpinakiem, ricottą i suszonymi pomidoramiRolada z piersi indyka ze szpinakiem, ricottą i suszonymi pomidorami nie tylko pięknie wygląda na stole, ale też wybornie smakuje. To doskonały, zdrowy i lekki obiad na wszelkie przyjęcia i imprezy rodzinne. Spodoba się zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Tak przygotowana pierś jest soczysta, wilgotna i niezwykle aromatyczna dzięki dodatkom. Zdrowy szpinak o czosnkowym posmaku, wyraziste suszone pomidory i delikatna ricotta współgrają idealnie ze słoną szynką i lekkim mięsem z indyka. Danie wszystkim wyjątkowo przypadło do gustu. Razem z indykiem można upiec jednocześnie cząstki ziemniaków – wspaniale się z nią komponują, a pieką dokładnie tyle samo. Roladę z indyka można przygotować wcześniej i przechowywać w lodówce, a upiec przed podaniem.

Rolada z piersi indyka (na ok. 8 porcji):

  • 1 pierś z indyka o wadze ok. 1 kg
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g świeżych liści szpinaku baby
  • 150 g szynki dojrzewającej (parmeńskiej, serrano, szwarcwaldzkiej)
  • 250 g sera ricotta
  • 8-10 kawałków suszonych pomidorów w oleju (zalewy nie wylewamy)
  • pieprz cytrynowy (mieszanka przypraw)
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól morska

Rozgrzewamy na patelni ok. 2 łyżki oleju z zalewy od suszonych pomidorów. Dodajemy wyciśnięte ząbki czosnku i liście szpinaku. Smażymy chwilę, wlewamy łyżkę wody i przykrywamy pokrywką. Gdy liście zwiędną, odkrywamy, mieszamy, odparowujemy wodę i odstawiamy do przestudzenia.

Pierś z indyka myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Nacinamy w najgrubszym miejscu i rozkładamy jak książkę. Pomiędzy dwoma kawałkami folii spożywczej rozbijamy tłuczkiem na grubość ok. 1,5 cm. Posypujemy z obu stron solą i pieprzem cytrynowym.

Na połowie piersi rozkładamy przestudzony szpinak. Wykładamy na to serek ricotta. Posypujemy ricottę pieprzem cytrynowym i wykładamy suszone pomidory. Pomagając sobie folią zwijamy roladę. Obok układamy plastry szynki dojrzewającej (tak jak na zdjęciu niżej) i toczymy roladę (pomagając sobie folią) w drugą stronę tak, aby szynka otuliła całą roladę.

Roladę przekładamy na blachę do pieczenia. Jeśli pieczemy ziemniaki, obieramy je, tniemy na cząstki, obtaczamy w 2-3 łyżkach oleju z zalewy po suszonych pomidorach i przyprawach (u mnie papryka słodka, świeży rozmaryn i suszone zioła prowansalskie) – tak przygotowane rozkładamy wokół. Roladę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C (bez termoobiegu) i pieczemy przez 30 minut. Po tym czasie przykrywamy mięso kawałkiem folii aluminiowej lub papieru do pieczenia, zmniejszamy temperaturę do 180°C i pieczemy jeszcze 20-30 minut. Wyjmujemy. Mięso kroimy na plastry dopiero po ok. pięciu minutach odpoczywania. Oprócz ziemniaków warto do rolady podać ugotowane warzywa np. brokuł, fasolkę szparagową czy kalafior.

Rolada z piersi indyka ze szpinakiem, ricottą i suszonymi pomidorami

Rolada z piersi indyka ze szpinakiem, ricottą i suszonymi pomidorami

Rolada z piersi indyka ze szpinakiem, ricottą i suszonymi pomidorami

Inspiracją była rolada z bloga lepszysmak.wordpress.com – przepis zmodyfikowałam

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych