Rolada z piersi indyka ze szpinakiem, ricottą i suszonymi pomidorami nie tylko pięknie wygląda na stole, ale też wybornie smakuje. To doskonały, zdrowy i lekki obiad na wszelkie przyjęcia i imprezy rodzinne. Spodoba się zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Tak przygotowana pierś jest soczysta, wilgotna i niezwykle aromatyczna dzięki dodatkom. Zdrowy szpinak o czosnkowym posmaku, wyraziste suszone pomidory i delikatna ricotta współgrają idealnie ze słoną szynką i lekkim mięsem z indyka. Danie wszystkim wyjątkowo przypadło do gustu. Razem z indykiem można upiec jednocześnie cząstki ziemniaków – wspaniale się z nią komponują, a pieką dokładnie tyle samo. Roladę z indyka można przygotować wcześniej i przechowywać w lodówce, a upiec przed podaniem.
Rolada z piersi indyka (na ok. 8 porcji):
- 1 pierś z indyka o wadze ok. 1 kg
- 2 ząbki czosnku
- 100 g świeżych liści szpinaku baby
- 150 g szynki dojrzewającej (parmeńskiej, serrano, szwarcwaldzkiej)
- 250 g sera ricotta
- 8-10 kawałków suszonych pomidorów w oleju (zalewy nie wylewamy)
- pieprz cytrynowy (mieszanka przypraw)
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól morska
Rozgrzewamy na patelni ok. 2 łyżki oleju z zalewy od suszonych pomidorów. Dodajemy wyciśnięte ząbki czosnku i liście szpinaku. Smażymy chwilę, wlewamy łyżkę wody i przykrywamy pokrywką. Gdy liście zwiędną, odkrywamy, mieszamy, odparowujemy wodę i odstawiamy do przestudzenia.
Pierś z indyka myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Nacinamy w najgrubszym miejscu i rozkładamy jak książkę. Pomiędzy dwoma kawałkami folii spożywczej rozbijamy tłuczkiem na grubość ok. 1,5 cm. Posypujemy z obu stron solą i pieprzem cytrynowym.
Na połowie piersi rozkładamy przestudzony szpinak. Wykładamy na to serek ricotta. Posypujemy ricottę pieprzem cytrynowym i wykładamy suszone pomidory. Pomagając sobie folią zwijamy roladę. Obok układamy plastry szynki dojrzewającej (tak jak na zdjęciu niżej) i toczymy roladę (pomagając sobie folią) w drugą stronę tak, aby szynka otuliła całą roladę.
Roladę przekładamy na blachę do pieczenia. Jeśli pieczemy ziemniaki, obieramy je, tniemy na cząstki, obtaczamy w 2-3 łyżkach oleju z zalewy po suszonych pomidorach i przyprawach (u mnie papryka słodka, świeży rozmaryn i suszone zioła prowansalskie) – tak przygotowane rozkładamy wokół. Roladę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C (bez termoobiegu) i pieczemy przez 30 minut. Po tym czasie przykrywamy mięso kawałkiem folii aluminiowej lub papieru do pieczenia, zmniejszamy temperaturę do 180°C i pieczemy jeszcze 20-30 minut. Wyjmujemy. Mięso kroimy na plastry dopiero po ok. pięciu minutach odpoczywania. Oprócz ziemniaków warto do rolady podać ugotowane warzywa np. brokuł, fasolkę szparagową czy kalafior.
Inspiracją była rolada z bloga lepszysmak.wordpress.com – przepis zmodyfikowałam
Czy surową roladę można przygotować wieczorem i taka trzymać w lodówce, a upiec kolejnego dnia?
Tak, można
znakomite mięsiwo – koniecznie do wypróbowania!
Całość wygląda rewelacyjnie!
wspaniałe nadzienie 🙂 takie smaki bardzo lubię 🙂
This looks beautiful. I will have to give this a try using duck bacon in place of the ham.
Best,
Chava
Wow, I never heard about duck bacon :). I hope you’ll like the recipe.
Cheers,
Natalia
Co jesli piekarnik nie ma opcji pieczenia bez termoobiegu…?
Wtedy obniżmy temperaturę o 10 stopni
Chciałabym zrobić to danie ale nie w postaci jednej dużej rolady tylko pojedyńczych małych roladek gotowych od razu do podania. Jaki wówczas powinien być czas pieczenia?
Czy na zimno do kanapek też będzie dobra?
Jak najbardziej
Można dodać mrożony szpinak?
Tak, najlepiej rozmrożony i odciśnięty na sitku