Rogaliki z marmoladą to kruche, drożdżowe ciasteczka, które są idealne do kawy, herbaty i mleka. Są tanie, a tak bardzo smaczne, że trudno im się oprzeć. Od wielu lat piecze je moja teściowa, a ja zjadam wszystkie nie zostawiając mężowi nic, a nic. Myślę, że przypadną do gustu także Mikołajowi, jeśli położymy kilka na stole z kubkiem mleka…
Kruche rogaliki z marmoladą:
- 1/2 kg mąki pszennej (3,5 szklanki)
- 2 jajka (+ 1 do posmarowania)
- 250 g margaryny (1 kostka)
- 2 łyżki cukru
- 50 g świeżych drożdży
- marmolada (ewentualnie gęsty dżem lub konfitura różana)
- cukier puder do posypania
Mąkę wsypujemy do dużej miski. Dodajemy rozkruszone drożdże, cukier, lekko roztrzepane dwa jajka i pokrojoną w kostkę margarynę. Zagniatamy jednolite ciasto. Dzielimy je na cztery części. Każdą rozwałkowujemy na kształt koła i dzielimy (jak pizzę) na 8 lub 12 trójkątów (w zależności czy rogaliki mają być większe czy mniejsze). Na podstawę trójkąta nakładamy marmoladę lub dżem i zwijamy rolując od podstawy do czubka trójkąta formując kształt rogalika. Układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Smarujemy za pomocą pędzelka roztrzepanym jajkiem (ewentualnie mlekiem). Gdy rogaliki są już przygotowane nagrzewamy piekarnik do 180°C z termoobiegiem (lub 190°C bez). Gdy osiągnie temperaturę pieczemy do czasu, aż rogaliki się zezłocą (ok. 12-18 minut). Gdy wystygną posypujemy je cukrem pudrem lub smarujemy lukrem.


Idealne! Takie symetryczne i eleganckie, no i na pewno pyszne!
Cudowne:) Też uwielbiam takie rogaliki.
Uwielbiam rogaliki 🙂 poproszę kilka do kawki 🙂
Bardzo lubię takie małe rogaliki. Maja jedną wadę… za szybko znikają 🙂
Cudowne, idealne na dzisiejsze śniadanie ^^
Mogła bym je jeść i jeść 😀
Takie rogaliki to jest coś !! Na jednym to ja bym nie poprzestała 😀
Takie rogaliki mega kojarzą mi się z dzieciństwem 🙂 moja mama zawsze je robiła!
http://www.sagneska.pl
Jakie piękne rogaliki. Zjadłabym do kawki, mniam 🙂
Pozdrowienia serdeczne posyłam. 🙂
Rogaliki drożdżowe są mega! Jedyna ich wada, to że tak podkradając jeden za drugim nie można przestać 😉
Sliczne rogaliki, jednego porywam !
bardzo smakowicie wyglądają
Bardzo takie lubię, też ciężko mi się powstrzymać, by nie zjeść wszystkich od razu 🙂
uwielbiam rogaliki, zarówno robić jak i jeść :-)) oj Mikołaj na pewno się skusi :-))
Idealny dodatek do popołudniowej kawy 🙂 Pysznie wyglądają
Uwielbiam takie, wspaniałe wyszły!
zrobiłam rogaliki są przepyszne-tylko ciasto się żle rozwałkowuje ,nie wychodzą idealnie -może coś podpowiesz
Można schłodzić ciasto w lodówce przed wałkowaniem, a podczas wałkowania podsypywać lekko mąką
Moje ulubione. Ślicznie Ci się upiekły. Są takie małe i zgrabne 🙂
Cudowne, nie można się takim oprzeć 🙂
Zamroziłaś dla mnie? 😉
A miałam? 😉 musisz wpaść na świeże, u mnie nie mrozi się wypieków 🙂
Oj już zapisuję przepis. Ostatnio zrobiłam troszkę inne i z dodatkiem przyprawy do piernika.. boskie były ( nieskromnie powiem )
Rogaliki przepyszne!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Śliczne rogaliki 🙂
Bardzo dziekuje Magdo. Zapewniam Cie tez, ze sa przepyszne.
jak ja dawno nie piekłam żadnych rogalików ;/
czy moga być drożdże w proszku ? jeśli tak to ile ich dać 🙂
Do tego przepisu wystarczy 1 torebka (7 lub 8 gram)
Ciasto drożdżowe (jestem wielką fanką) działa niezwykle kojąco na mój żołądek dlatego bardzo mnie ucieszył ten pszepis na rogaliki! Robi się je ekspresowo, praktycznie przy minimalnym wysiłku. Nawet pod koniec ciężkiego dnia przy odrobinie dobrej woli można zaszyć się na kilka chwil w kuchni i wyczarować pyszny deser albo tak jak ja zaskoczyć dzieci (które mają już swoje upodobania kulinarne) następnego ranka przy śniadaniu. Serdecznie pozdrawiam!
Ale dzieciaki będą miały fajne śniadanie! Cieszę się, że smakują!
Witam! Przeglądam Pani blog od jakiegoś czasu, ale dopiero dziś dodaje pierwszy komentarz… Sprawcą są te przecudne rogaliki… Otóż miałam zamiar zrobić coś dobrego na weekend no i wpadł mi w ręce ten przepis. Przyznaję, że to nie moje pierwsze rogaliki, robiłam już kilka wersji, ale zawsze z innego przepisu. A więc, zaczęłam robić i zaprosiłam gości na kawę… Goście byli zachwyceni!! Rogaliki znikały w mig! Takich pysznych rogalików jeszcze nikt nie jadł! Byłam zachwycona, bo przepis jest genialny, a smak rogalików boski! Musiałam dodać komentarz, żeby się z tym podzielić 🙂 na początku miałam tylko trochę problemów z zagnieceniem ciasta, już myślałam, że zrobiłam coś nie tak, ale po dłuższym gnieceniu wszystko było już ok. Dzisiaj goście jeszcze wspominali te boskie rogaliki! A więc dziękuję Pani za przepis i to na pewno nie ostatni mój wypiek z Pani bloga! Dziękuję za tak fajny blog! 🙂 pozdrawiam serdecznie 🙂
Dziękuję Alicjo, że zostawiłaś komentarz, każdy mnie bardzo cieszy 🙂
Witam.
Czy margarynę mogę zastąpić masłem 82% ?
Można zastąpić 250 g masła, na początku ciasto będzie się tylko gorzej zagniatało
Rzeczywiście są rewelacyjne. Robiłam pierwszy raz, a wyszły pyszne, kształtne. A przy kolejnych podejściach można nabrać wprawy i zrobienie będzie ekspresowe. Padły sugestie, żeby zrobić z czekoladą. Spróbuję z nutellą albo kosteczki zwykłej czekolady zawinąć. 🙂
z nutellą też są pyszne 🙂
Od kilku tygodni wchodzę na ten blog i szukam inspiracji i zawsze znajduje coś 🙂 Rogaliki robiłam wczoraj i wyszły przepyszne 😉 Przepis prosty, składniki łatwo dostępne, nic więcej tylko piec 😉
Pozdrawiam.
Zrobiłam 1 raz- wyszły pyszne, później 2 i 3 i kolejny. W międyczasie spróbowałam innego przepisu ale rogaliki nie były kruche tylko miękkie. Ten przepis jest dla mnie idealny. Mąż i teściowa się zajadają- jak im coś zostawię 😛
Rogaliki pycha. Wczoraj znalazłam przepis, dzisiaj upiekłam i nie żałuję. Prosty przepis, nawet dzieci mają przy robieniu rogalików frajdę.
Rogaliki wyszły pyszne :)… tylko czemu tak mało ich zostało … Kolejny super przepis, dziękuje !!!
Super! A to, że mało zostaje to chyba jedyna wada 😉