Kategorie

Rodzinny obiad

Forszmak lubelski

Forszmak lubelski

Nazwa forszmak może brzmieć nieco egzotycznie, lecz wielu mieszkańców wschodniej Polski oblizuje się ze smakiem na wspomnienie forszmaku gotowanego przez babcię. Forszmak to jednogarnkowe danie wywodzące się z Lubelszczyzny. Bardzo popularne w latach ’80 i ’90. Wyjątkowo smaczne. Jest to…

Czytaj dalej
Dorsz z boczkiem i soczewicą

Dorsz w boczku na soczewicy

Dorsz w boczku na soczewicy to jedno z tych dań, które wygląda na pracochłonne, jednak tak naprawdę możemy je przyrządzić w mniej niż pół godziny. Sprawdzi się zarówno na romantyczną kolację, jak i codzienny obiad. Połączenie ryby i mięsa nie…

Czytaj dalej
Kotlety pożarskie i surówka z selera

Kotlety pożarskie i surówka z selera

Jadając regularnie na mieście lub korzystając z tzw. „pudełek” nasuwa się refleksja, że często nie wiemy co jemy. Przychodzi wtedy tęsknota za kuchnią tradycyjną, takim typowym babcinym lub maminym obiadem zrobionym od A do Z od serca. Ja tak miewam….

Czytaj dalej
Pieczone gołąbki - na dużą ilość osób

Pieczone gołąbki – na dużą ilość osób

Gołąbki to klasyk i polska tradycja. Ale nie tylko polska – gołąbki są znane i lubiane m.in w Niemczech, Szwecji, Ukrainie, Rosji, Słowacji, Białorusi czy Finlandii. Ich nietypowa nazwa prawdopodobnie pochodzi od słowa „holubic” czyli zawijać, które podobne jest do…

Czytaj dalej
Pieczony pstrąg z masełkiem chrzanowym i pomidorkami

Pieczony pstrąg z masełkiem chrzanowym i pomidorkami

Gdy byłam małą dziewczynką, pstrąg był moją ulubioną rybą. Ryby jadło się rzadko, pstrąga najczęściej miałam okazję jeść jedynie w ferie w górach. Zauważyłam, że obecnie ryby można kupić praktycznie wszędzie, jednak wciąż niewiele ich spożywamy. Warto wprowadzić je do…

Czytaj dalej
Kotlety z ciecierzycy

Wegańskie kotlety z ciecierzycy (a’la mielone)

Najlepsze mielone robi babcia. Choćbym nie wiem jak się starała, to nie wyjdą tak doskonale jak u niej. Serce wkładane w karmienie wnucząt musi być składnikiem nie do zastąpienia. Na co dzień ostatnio bardzo brakuje mi takich prostych, domowych obiadów…

Czytaj dalej
Burgery curry

Burgery curry

Gdy mąż ciągnie mnie na fast fooda (albo ja jego), często wybieramy burgery. Uwielbiam miejsca, gdzie podawane są z maślaną, miękką bułką i dużą ilością sosu. Mamy swoje miejsca, jednak nie zawsze mamy czas i chęci jechać w miasto. Ostatnio…

Czytaj dalej
Zapiekana karkówka z jabłkami

Pieczona karkówka z jabłkami

Ciepłe lato niestety odeszło i powitaliśmy jesień. Kalendarzowa jesień pokryła się w tym roku z pogodą – od razu zrobiło się zimno i ponuro. Nie lubię tej pory roku, więc pocieszenie odnajduję w owocach i warzywach: dyniach, jabłkach, śliwkach i…

Czytaj dalej
Cielęcina w sosie kurkowym

Cielęcina w sosie kurkowym

W hali mirowskiej zaopatrzyłam się w mnóstwo kurek za śmiesznie niską cenę, więc dodawałam je praktycznie do wszystkiego. Ostatnią porcję postanowiłam przeznaczyć na gulasz. Wyszło wybornie. W międzyczasie udało się zrobić śląskie kluseczki, które już Wam pokazywałam – razem smakują…

Czytaj dalej
Zamknij