Kategorie

Rodzinny obiad

Schab w sosie chrzanowym - pyszny

Schab w sosie chrzanowym

Uroczysty obiad dla rodziny to zawsze wyzwanie. Ten lubi to, ten tamto, a niektóre gusta ciężko zaspokoić równocześnie. Ja wtedy stawiam na coś prostego i klasycznego. Gospodarz lub gospodyni nie powinni też być wyłączeni z biesiadowania i stać non-stop przy…

Czytaj dalej
Zimowy łosoś w sosie śmietanowo-czosnkowym z jarmużem 7

Zimowy łosoś w sosie śmietanowo-czosnkowym z jarmużem

Ach jak ja lubię ten sos – rozgrzewający, treściwy, pełen smaków i aromatów. Zawsze wyjadam podczas przygotowań. Zimowy sos śmietanowo-czosnkowy idealnie łączy się z łososiem. Dodatek kremowego serka i parmezanu sprawia, że to prawdziwy comfort food. Za to suszone pomidory…

Czytaj dalej
Schab pieczony w plastrach

Schab pieczony w plastrach

Schab pieczony w plastrach w majonezowym sosie to proste danie „jednogarnkowe”. Wszystko piecze się w jednej blasze. Nie wymaga on praktycznie żadnych zdolności kulinarnych – jeśli mamy dobrej jakości schab, obiad zawsze się udaje. Sekretem jest majonez – doskonale nawilża…

Czytaj dalej
Wykwintny jesienny obiad dla 6-8 osób

Wykwintny jesienny obiad dla 6-8 osób

Jak przygotować wykwintny jesienny obiad dla 6-8 osób? Nie jest to takie trudne! W dzisiejszym wpisie mam dla Was gotowe menu, które możecie wykorzystać przygotowując niedzielny obiad dla rodziny, zapraszając przyjaciół na przyjęcie lub organizując odświętny imieninowy obiad. Użyte składniki są…

Czytaj dalej
Zapiekanka pasterska z batatami - góra

Zapiekanka pasterska z batatami

Zapiekanka pasterska (wiejska) to typowo mięsne danie. Można ją przygotować z ziemniakami, ale fantastyczna jest z dodatkiem słodkawych batatów (za to przyprawionych na lekko ostro). Wbrew pozorom w daniu przemycamy bardzo dużo warzyw – pomidory, marchewkę, pieczarki, cebulę i oczywiście…

Czytaj dalej
Saltimbocca - bitki z cielęciny

Saltimbocca czyli bitki cielęce z szałwią

To danie samo „skacze do ust” (salta in bocca – czyli hop do buzi). Saltimbocca pochodzi z Włoch – są to bitki cielęce, którym charakterystyczny smak nadaje słona szynka parmeńska i ziołowa szałwia. Duszone są w sosie na bazie białego…

Czytaj dalej
Tajskie kotleciki rybne - zdrowe i lekkie kotlety z ryby

Tajskie kotleciki rybne – lekkie i zdrowe

Latem – szczególnie w upalne dni, obiad stanowi nie lada problem. Nie mamy apetytu na ciężkie potrawy, nie chcemy stać godzinami przy gorącym piekarniku czy patelni, mamy ochotę odżywiać się lżej. Wtedy korzystam z inspiracji kuchniami krajów, gdzie skwar panuje…

Czytaj dalej
Pieczone placki ziemniaczano-cukiniowe

Pieczone placki ziemniaczno-cukiniowe z wędzonym łososiem

Uwielbiam placki – zarówno z cukinii, jak i tradycyjne ziemniaczane. Ostatnio jednak unikam rzeczy smażonych. Drogą eksperymentu powstała wersja pieczona placków ziemniaczano-cukiniowych. Czy udana? Przez ostatnie dni chciałam TYLKO to jeść na obiad, więc bardzo! Przepis docenią osoby, które mają…

Czytaj dalej
Łosoś z salsą awokado

Łosoś z salsą awokado

Upały bywają męczące. Dłuższe odpalanie piekarnika przy ponad 30 stopniach, gdy nie mamy klimatyzacji mija się z celem. W lato stawiam więc na dania, które zrobię nie tylko szybko i prosto, ale także nie nagrzeję zbytnio kuchni. Łosoś z salsą…

Czytaj dalej
Młode ziemniaki z fasolką i jajkiem sadzonym w pesto

Młode ziemniaki z fasolką i jajkiem sadzonym

Letnie obiady to nie lada wyzwanie. Gdy upał doskwiera, nie chce się ani jeść, ani gotować. Warto skorzystać z sezonowych, świeżych produktów. Najlepiej sprawdza się wtedy najprostsza klasyka – kto nie pamięta maminych ziemniaków z jajkiem sadzonym? U mnie ten…

Czytaj dalej
Makaron ze szparagami i pieczarkami

Makaron ze szparagami i pieczarkami

Gdy ryneczki i stragany zalewają szparagi, to znak, że za moment będziemy mieć dostępne wszystkie młode warzywa. Na naszych talerzach znów zagoszczą kolory. Sezon na szparagi trwa krótko, dlatego warto korzystać i przygotowywać z nich zupy, tarty, dodawać do pizzy,…

Czytaj dalej
Zamknij