Kategorie

Rodzinny obiad

Fish Pie

Fish Pie – brytyjska zapiekanka rybna

Gdy brakuje nam pomysłu na rybę warto zrobić zapiekankę. W Wielkiej Brytanii zapiekanka rybna pod puree ziemniaczanym to danie tradycyjne. U nas chyba najczęściej się smaży rybę. Tę zapiekankę można podać samodzielnie na rodzinny obiad – nie wymaga dodatków. Jeśli…

Czytaj dalej
Łosoś teriyaki

Łosoś Teriyaki z aromatycznym kuskusem

Łosoś ostatnio króluje na moim stole. Nie ukrywam, że to za sprawą Biedronki, która wypuściła piękne filety w atrakcyjnej cenie. Uwielbiam tę rybę! Soczysta, bardzo zdrowa i smaczna. A marynata Teriyaki jest dla niej stworzona. Jeśli nie próbowaliście jeszcze łososia…

Czytaj dalej
Paluszki z łososia

Chrupiące paluszki z łososia

Paluszki rybne uwielbiają nie tylko dzieci. Podawałam już przepis na burgery z łososia, dziś czas na coś szybszego. Chrupiące, czosnkowe, łososiowe paluszki podbiły moją kuchnię już dawno temu. Można podawać je z surówką, sosem lub frytkami. Użycie płatków sprawia, że…

Czytaj dalej
Polędwiczka wellington

Wellington – pomysł na polędwiczkę

Prawie wszyscy lubią polędwiczkę – jest bardzo delikatna, chuda i soczysta. Często jednak brakuje na nią pomysłów. Mój ulubiony sposób jej podania to przygotowanie z niej wellingtonów, czyli polędwiczek z grzybami zawiniętych w ciasto francuskie. Danie to serwowane jest we…

Czytaj dalej
Kurczak mafioza

Kurczak mafioza

Kurczak mafioza – brzmi groźnie. Niepotrzebnie – jest on łagodny i sycący. Nazwę zobaczyłam w pewnym programie kulinarnym, gdzie podobne danie nosiło właśnie taką mafijną nazwę. Kurczak leżakuje sobie dostojnie na puree ziemniaczanym, skąpany w pieczarkowym sosie. Świetny na rodzinny…

Czytaj dalej
Schab po cygańsku

Schab po cygańsku

Wielu osobom brakuje pomysłów na przyrządzanie schabu. Gdy rozbiliśmy kotlety na schabowe, a nie do końca mamy ochotę je jeść, polecam schab po cygańsku. To zupełna inna forma podania tego mięsa. To danie bardzo ekonomiczne – ze składników, które będą…

Czytaj dalej
Musaka

Musaka (moussaka)

Musaka (moussaka) to tradycyjne danie greckie. Jest to zapiekanka z mielonego mięsa i bakłażanów. Muszę przyznać, że jest z nią trochę zachodu, dlatego warto zadbać o odpowiednią organizację podczas gotowania, aby wyszła z pieca na czas. Składniki: 400-500 g mielonego…

Czytaj dalej

Klasyczna pizza – ciasto i sos

Ostatnio jak byłam w supermarkecie zobaczyłam kolejkę pchających się do zamrażarki ludzi. Okazało się, że takim zainteresowaniem cieszyła się mrożona pizza. Na ten mrożony “smakołyk” skusiłam się będąc dzieckiem i raczej nie powtórzę tego doświadczenia. Gdy nie mamy blisko fajnej…

Czytaj dalej
Zapiekanka z porami i kurczakiem

Zapiekanka z porami i kurczakiem

Na blogach kulinarnych można znaleźć różne wersje zapiekanki z porem. Jest popularna, ponieważ taką zapiekankę przyrządza się błyskawicznie, a jest pyszną propozycją na rodzinny obiad. Ja dziś prezentuję swoją wersję z makaronem  lasagne. Por zazwyczaj jest dodatkiem – a szkoda,…

Czytaj dalej
Placuszki łososiowe

Placuszki (burgery) łososiowe

Uwielbiam kotlety rybne. Dużo bardziej niż te mięsne 🙂 A własnoręcznie przyrządzone są o niebo lepsze, niż mrożone ze sklepu. Dziś prezentuję kotlety (lub placuszki albo burgery jak kto woli) z łososia.  Można je jeść właśnie jak burgery – w…

Czytaj dalej
Jajka po szkocku

Jajka po szkocku

Jajka po szkocku są podawane przede wszystkim w Anglii. Jest ich wiele wersji, ale zawsze to jajko w skorupce z mięsa, smażone w głębokim tłuszczu. Ja przedstawiam swoją wersję – beztłuszczową ze zdrowymi jajkami przepiórczymi. Doskonała alternatywa dla tradycyjnego mielonego….

Czytaj dalej
Potrawka z łososia

Potrawka z łososia (a´la risotto) z jajkiem

Potrawka z łososia podawana z jajkiem, jest z założenia daniem śniadaniowym, jednak moim zdaniem jest też idealna na pyszny, lekki obiad. Bardzo przypomina risotto i podobnie się ją przygotowuje. Jest pyszna, dlatego na pewno będzie stale gościć na moim stole….

Czytaj dalej
Zamknij