Kategorie

Rodzinny obiad

Skrzydełka z kurczaka na ostro

Skrzydełka z kurczaka na ostro

Skrzydełka to wspaniała alternatywa dla piersi z kurczaka – są tanie,  łatwo się je przyrządza i świetnie smakują. Jedyną ich wadą jest sposób jedzenia – najlepiej porzucić widelec i nóż, na rzecz jedzenia ich rękami. Dzisiejsze skrzydełka są bardzo aromatyczne…

Czytaj dalej

Aromatyczny dorsz

Ryba w chrupiącej panierce to danie za którym wprost przepadam. Kojarzy mi się z morzem, z latem, z wakacjami. Dziś prezentuję niezwykle prosty sposób na wzbogacenie smaku tradycyjnej panierki – ja użyłam jej do dorsza. Możemy jej jednak użyć także…

Czytaj dalej
Pasta z wędzonym łososiem i orzechami

Pasta z wędzonym łososiem i orzechami

Z kawałka wędzonego łososia można przyrządzić pyszne rzeczy. Na przykład wspaniały makaron. Ta pasta to jedna z moich ulubionych. Została kiedyś podana mi przez mojego narzeczonego na romantyczną kolację. Od tamtej pory często gości na naszym stole. Możemy zrobić ją…

Czytaj dalej
Szaszłyki hawajskie

Szaszłyki hawajskie

Dziś polecam coś na lekki obiad. Szaszłyki hawajskie – ze słodką nutą ananasa i kokosa. Na początku byłam nastawiona sceptycznie do takiego obiadu, ale po spróbowaniu zmieniłam zdanie. Ananas wspaniale nasączył kurczaka – był soczysty i niezwykle delikatny. Za to…

Czytaj dalej
Mielona wołowina w cieście

Mielona wołowina w cieście – na rodzinny obiad

Szukając pomysłu na obiad z mięsa mielonego natrafiłam na wspaniały przepis Jamiego Olivera – wtrąciłam swoje trzy grosze i wyszło coś pysznego. Mielona wołowina w cieście francuskim to danie proste, ładnie się prezentujące i karmiące od 4 do 5 osób….

Czytaj dalej
Bułeczki pizzowe

Bułeczki pizzowe – nie tylko dla kibica

Dziś rozpoczyna się turniej Euro 2012. Prawdopodobnie znaczna część społeczności zasiądzie całymi rodzinami przed telewizorem i będzie dopingować biało-czerwonych. Co wtedy jeść? Znalazłam na blogu Anyżkowo wspaniałą przekąskę, która powinna przypaść do gustu zarówno małym jak i tym dużym kibicom….

Czytaj dalej
Pstrągi w panierce

Smażone pstrągi w cieście

A może ryba na obiad? Dziś proponuję smażone w całości pstrągi. Pachnące aromatycznym koperkiem z dodatkiem chrupiącej, ciastowej panierki. Wspaniale sprawdzą się na rodzinny obiad – ryba jest bardzo delikatna. Warto podać pstrągi z surówką – np. z kapusty. Ja…

Czytaj dalej
Szaszłyki

Klasyczne szaszłyki – na grilla i do piekarnika

Są dania na które ma się ochotę w określonych porach roku. Choć szaszłyki można przygotować zawsze – ja najbardziej lubię je jeść wiosną i latem jak rozpoczyna się sezon grillowy. Nie wymagają żadnych zdolności kulinarnych – wystarczy umieć pokroić mięso…

Czytaj dalej
Fish Pie

Fish Pie – brytyjska zapiekanka rybna

Gdy brakuje nam pomysłu na rybę warto zrobić zapiekankę. W Wielkiej Brytanii zapiekanka rybna pod puree ziemniaczanym to danie tradycyjne. U nas chyba najczęściej się smaży rybę. Tę zapiekankę można podać samodzielnie na rodzinny obiad – nie wymaga dodatków. Jeśli…

Czytaj dalej
Łosoś teriyaki

Łosoś Teriyaki z aromatycznym kuskusem

Łosoś ostatnio króluje na moim stole. Nie ukrywam, że to za sprawą Biedronki, która wypuściła piękne filety w atrakcyjnej cenie. Uwielbiam tę rybę! Soczysta, bardzo zdrowa i smaczna. A marynata Teriyaki jest dla niej stworzona. Jeśli nie próbowaliście jeszcze łososia…

Czytaj dalej
Paluszki z łososia

Chrupiące paluszki z łososia

Paluszki rybne uwielbiają nie tylko dzieci. Podawałam już przepis na burgery z łososia, dziś czas na coś szybszego. Chrupiące, czosnkowe, łososiowe paluszki podbiły moją kuchnię już dawno temu. Można podawać je z surówką, sosem lub frytkami. Użycie płatków sprawia, że…

Czytaj dalej
Polędwiczka wellington

Wellington – pomysł na polędwiczkę

Prawie wszyscy lubią polędwiczkę – jest bardzo delikatna, chuda i soczysta. Często jednak brakuje na nią pomysłów. Mój ulubiony sposób jej podania to przygotowanie z niej wellingtonów, czyli polędwiczek z grzybami zawiniętych w ciasto francuskie. Danie to serwowane jest we…

Czytaj dalej
Zamknij