Kategorie

Rodzinny obiad

Arancini z szynką parmeńską i mozzarellą

Arancini z szynką parmeńską i mozzarellą

Arancini czyli sycylijskie kule z ryżu już niedawno gościły na blogu. Dziś wracają w jeszcze lepszej wersji. Nadzienie z szynki parmeńskiej i mozzarelli przerosło moje oczekiwania. Jakbym jadła ryżowe pizze. Cudownie ciągnący się ser i wspaniałe risotto – mi nie…

Czytaj dalej
Arancini - ryżowe kulowe z mięsem

Arancini – włoskie kule ryżowe z mięsem mielonym

W Arancini, przekąsce prosto z Sycylii, zakochałam się od pierwszego kęsa. Każdy kto lubi risotto, doceni smak ryżowej, smażonej w głębokim tłuszczu kuleczki. Najlepsze w kulach jest to, że można je dowolnie nadziewać. Dziś zdecydowałam się na nadzienie z mięsa…

Czytaj dalej
Łosoś na seleroym musie

Łosoś w wędzonej papryce na selerowo-koperkowym musie

Długo polowałam na wędzoną paprykę w proszku. W końcu udało mi się ją dostać w stoisku z węgierską żywnością. Można też ją nabyć w sklepach internetowych. Bardzo aromatyczna przyprawa. Wspaniale łączyła się z łososiem, którego podałam na delikatnym selerowym musie…

Czytaj dalej
Domowe hamburgery

Domowe hamburgery

Nie ma lepszych hamburgerów niż te domowe. Nie tylko mamy pewność, że nie znajduje się w nich dodatkowa chemia, ale także sami możemy zmieniać ich smak w zależności od użytych dodatków. Dziś skupię się na mięsie. Z wielu przetestowanych przepisów,…

Czytaj dalej
Roladki drobiowe w boczku

Roladki drobiowe w boczku

Niestety mój komputer padł. Na amen. Mam nadzieję, że uda się odzyskać nieco danych (szczególnie tych blogowych). Tymczasem korzystam z pożyczonego laptopa, żeby jak najszybciej zaprezentować Wam drobiowe roladki. Danie bardzo proste do przygotowania, za to niezwykle efektowne. Tym razem…

Czytaj dalej
Pierogi z wędzonym łososiem i ricottą

Pierogi z ricottą i wędzonym łososiem

Do ślubu pozostało tylko dwa tygodnie – straszna nerwówka. A nic nie uspokaja lepiej jak lepienie pierogów! Te z kurkami były tak pyszne, że nie mogłyśmy się razem z mamą doczekać następnych. Tym razem zrobiłyśmy pierogi z ricottą i wędzonym…

Czytaj dalej
Pierogi z kurkami

Wyśmienite pierogi z kurkami

Postanowiłyśmy razem z mamą przygotować coś z jej dzieciństwa. Pierogi z kurkami przygotowywano w jej rodzinie na wakacyjny przyjazd gości. Ja jadłam je pierwszy raz i muszę przyznać, że były wspaniałe. Moja ciocia (nota bene specjalistka od pierogów) powiedziała, że…

Czytaj dalej
Kotleciki curry dla dzieci na patyku

Chrupiące kotleciki curry na patyku

Dzisiejszy obiad, serwowany na patykach, może przypaść do gustu dzieciom – ale nie tylko. Kotleciki są odchudzone – nie używamy tłuszczu do smażenia, co docenią wszystkie Panie dbające o figurę. Cudownie chrupią i po zmniejszeniu porcji z powodzeniem mogą być…

Czytaj dalej
Sałatka a'la Cezar

Obiadowa sałatka z kurczakiem a’la Cezar

W gorące lato obiad jest zawsze problematyczny – nikomu nie chce się jeść. Na ratunek przychodzą obiadowe, konkretne sałatki. Najbardziej lubię tę z łososia oraz sałatkę a’la Cezar. Nie jest to typowa sałatka Cezara – nie ma w niej ani…

Czytaj dalej
Mini lasagne

Muffiny mini lasagne

Królują na zagranicznych blogach – lazanie w wersji mini także zagościły na poezji smaku – oczywiście w wersji po mojemu. Pomysł genialny w swojej prostocie. Muszę przyznać, że podbiły moje serce – smakują nieco inaczej niż tradycyjna lasagne, ponieważ mają…

Czytaj dalej
Tarta cukiniowa

Wytrawna tarta z cukinią i porem (quiche)

Wytrawna tarta (albo jak kto woli quiche – czyt. kisz, czyli tarta z masą jajeczno-śmietanową) to świetny pomysł na lekki, letni obiad lub na wykwintną kolację. Tu głównym składnikiem jest cukinia. Teraz w sezonie smakuje ona zdecydowanie najlepiej, dlatego warto…

Czytaj dalej
Zamknij