Kategorie

Rodzinny obiad

Makaron z krewetkami

Makaron z krewetkami

To najprostsza wersja pasty z krewetkami, ale zdecydowanie najlepsza. Główną rolę, oprócz krewetek oczywiście, pełnią tutaj oliwa z oliwek i czosnek. Niech Was nie przerazi jego ilość, pokrojony grubo, nie jest wcale ostry. Jeśli nie jedliście jeszcze krewetek zachęcam do…

Czytaj dalej
Kuleczki z indyka

Kuleczki z indyka

Małe, orientalne, chrupiące kuleczki świetnie nadają się na przyjęcia, nie tylko z udziałem dzieci. Są bardzo łagodne w smaku, a jeszcze lepsze maczane w różnych sosach. Niewątpliwą zaletą kuleczek jest ich uniwersalność: można je jeść same lub z ryżem albo…

Czytaj dalej
Nigellowe udka

Nigellowe udka – chrupiące pałki kurczaka

Delikatne, soczyste mięso kurczaka i chrupiąca panierka. Jak to uzyskać? Otóż tajemnica tkwi w mleku. Udka leżakują w nim całą noc, a następnie są w nim gotowane. Dziwne, prawda? To jednak sprawia, że udka kruszeją i są niezwykle delikatne. Lubią…

Czytaj dalej
Makaron z kurczakiem i estragonem

Makaron estragonowy

Jeśli mamy ochotę na dobrą pastę, to ten pomysł będzie trafiony. Choć nigdy nie połączyłabym makaronu akurat z estragonem to okazało się, że “fasolowa przyprawa” bardzo pozytywnie mnie zaskoczyła. Ja użyłam makaronu tagliatelle, czyli szerokich wstążek, ale inne też będą…

Czytaj dalej
Ratatuja z jajkiem

Ratatuja z jajkiem

Ratatuja (a właściwie ratatouille) to danie wegetariańskie. Co wcale nie znaczy, że nie sycące. To doskonały pomysł na postny obiad. Mimo, że składniki są niepozorne smakuje świetnie. Danie zapieka się w piekarniku. Najlepiej będzie jak wykorzystamy do niego osobne naczynka…

Czytaj dalej
Zapiekanka ze szpinakiem

Zapiekanka ze szpinakiem

Zapiekankę ze szpinakiem znam od niedawna. W zasadzie nigdy nie przepadałam za szpinakiem, ale teraz już się do niego przekonałam. W tej potrawie od razu się można zakochać, wszystkie smaki niesamowicie współgrają. A całość, mimo obecności ciasta francuskiego i sera…

Czytaj dalej

Zapiekanka z kurczaka

Proste dania są najlepsze. Zrobienie tego dania nie wymaga żadnych zdolności kulinarnych, dlatego polecam każdemu.  Zapiekanka jest bardzo delikatna, ale z wyraźnie wyczuwalnym aromatem leśnych grzybów. W przepisie napisałam, że potrzebny jest makaron penne, ale równie dobrze mogą być świderki…

Czytaj dalej
Curry

Żółte curry

Ach curry… To zdecydowanie moje ulubione danie. Curry to nic innego jak sos podawany z kawałkami mięsa, ryby lub warzyw. Nam na pewno nazwa curry kojarzy się z przyprawą w proszku. Żółta przyprawa to właściwie mieszanka przypraw jakie są używane…

Czytaj dalej
Zamknij