Kategorie

Rodzinny obiad

Kotlety mielone z jajek - kryzysowe

Kryzysowe kotlety mielone z jajek

Danie z niezwykle prostych składników, do tego tanie i sycące. Pomysł na kotlety mielone z jajek znalazłam w babcinym zeszycie. To, że są proste wcale nie znaczy, że niesmaczne – mój mięsożerny mąż powiedział, że są nawet lepsze niż tradycyjne…

Czytaj dalej
Pieczeń schabowa z jajkiem

Pieczeń schabowa z jajkiem

Schab jest dość tani i prosty do przyrządzenia, dlatego chętnie pieczemy właśnie ten rodzaj mięsa. Doskonale sprawdza się, gdy przyjmujemy dużą ilość osób – pieczeń schabowa będzie doskonała na wszelkie rodzinne święta. Jako, że zbliża się Wielkanoc proponuję schab nadziewany…

Czytaj dalej
Pyzy z mięsem

Pyzy z mięsem

Niezwykle sycące i polane kalorycznym tłuszczykiem – ale najpyszniejsze na świecie. Kto nie pamięta pyz z mięsem? Jadane najczęściej u cioć i babć, we współczesnych kuchniach nieco zapomniane. Raz na jakiś czas jednak warto zaszaleć i uruchomić produkcję domowych pyz….

Czytaj dalej
Spaghetti z tuńczykiem

Spaghetti z tuńczykiem

Tuńczyka i anchois zawsze warto mieć w domu – mają bardzo długi termin przydatności, a kiedy nie będziemy mieli „nic” do jedzenia albo odwiedzą nas niespodziewani goście – będą niezastąpione. Wbrew powszechnym opiniom z tuńczyka w puszce można wyczarować bardzo…

Czytaj dalej
Wegetariańskie kotlety z kalafiora

Wegetariańskie kotlety z kalafiora

Mają piękny żółty kolor i są całkowicie bezmięsne. Kotlety z kalafiora to propozycja na jarski piątkowy obiad lub kolację. Same w sobie może nie są najciekawsze, ale połączone z sosem smakują świetnie. Kontrastując z zielenią sałaty i czerwienią pomidora będą…

Czytaj dalej
Łosoś w sosie kaparowo-musztardowym

Łosoś w sosie musztardowo-kaparowym

Łosoś to moja ulubiona ryba. Można go przyrządzać na mnóstwo sposobów. Podanie z sosem to szybki pomysł na wzbogacenie smaku tej ryby. Sos musztardowo-kaparowy jest lekko słonawy – pyszny. Ja połączyłam łososia w sosie z gotowanymi ziemniakami i brokułami. Składniki: 4 filety…

Czytaj dalej
Leniwe gołąbki bez zawijania

Leniwe gołąbki – bez zawijania

Miałam ochotę na gołąbki, jednak nie chciało mi się zawijać mięsa w kapustę (której nota bene i tak później się pozbywam, od dziecka wolę „gołe”). Rozwiązanie podpatrzyłam na blogu Majanki – zamieściła ona przepis na oszukane gołąbki (stąd). Nie wymagają…

Czytaj dalej
Schab pieczony z cebulką - prosty, wilgotny i soczysty

Pieczony schab z cebulką

Schab pieczony z cebulką to moja ulubiona pieczeń schabowa, w dodatku nie wymagająca żadnych zdolności kulinarnych. Znam osoby dla których upieczenie jakiegokolwiek mięsa to nie lada wyzwanie. Nie dziwię się – bo nie wiadomo ile piec, bo może być twarde,…

Czytaj dalej
Faszerowane cukinie

Faszerowane cukinie

Cukinia okazała się być wspaniałym daniem obiadowym. Bardzo lekkim i smacznym. Farsz był znacznie lżejszy niż tradycyjny farsz z mięsa mielonego. Cukinie przyrządzone w taki sposób podpasowały nawet mojemu nieprzepadającemu za nimi mężowi. Polecam taką odmianę obiadu. Składniki wystarczą na…

Czytaj dalej
Rybki w macy

Rybki w macy

Uwielbiam ryby na chrupiąco! Szczególnie takie małe kąski, które świetnie smakują z sosem i sałatą. Pomysł na rybki w macy wypatrzyłam w aplikacji kulinarnej na telefony komórkowe. Nazwane zostały przeze mnie „rybami macanymi” i znikły błyskawicznie. Panierka jest świetna –…

Czytaj dalej
Błyskawiczna pizza

Błyskawiczna pizza w 15 minut

Pizza doskonale sprawdza się nie tylko na domowy obiad, ale także na wszelkie imprezy takie jak parapetówka, sylwester czy kinderbal. Moja ulubiona to pizza klasyczna, jednak gdy nie mamy czasu i ochoty czekać na wyrastanie ciasta, warto skorzystać z poniższego…

Czytaj dalej
Pierogi razowe z łososiem i sosem bazyliowym

Razowe pierogi z łososiem w sosie bazyliowym

Tradycyjne polskie pierogi świetnie sprawdzają się w nowoczesnym wydaniu. Przepis na wersję razową ze świeżym łososiem znalazłam w grudniowym numerze magazynu Kuchnia. To smak zdecydowanie inny niż do tej pory – łosoś z cytrynowo-pomarańczową nutą to niecodzienne nadzienie. Weekendowe gotowanie…

Czytaj dalej
Zamknij