Risotto z kurkamiJako, że risotto grzybowe należy do moich ulubionych, musiałam spróbować wersji risotto z kurkami. Są teraz najtańsze – a wybierając się na wycieczkę do lasu praktycznie darmowe. Smak risotta z kurkami zdecydowanie spełnił moje oczekiwania. Jest znacznie delikatniejsze od tego z grzybami suszonymi, a leśny smak rozmarynu wspaniale łączy się z kurkami i nadaje daniu wyrazistości.

Składniki:

  • 1 szklanka ryżu do risotto, np: arborio (250g)
  • 300 g świeżych lub mrożonych kurek
  • 700 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • ok. 1/3 szklanki białego wina
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki masła
  • 5-6 łyżek tartego parmezanu
  • 2 łyżeczki posiekanego świeżego rozmarynu (lub 1 suszonego)
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • sól, pieprz

Kurki dokładnie przebieramy i czyścimy. Zalewamy wrzątkiem i za ok. 30 sekund odcedzamy i przelewamy szybko zimną wodą (nie płuczmy zbyt długo). Jeśli kurki są duże kroimy na mniejsze części. W garnku lub głębokiej patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy z oliwek z łyżką masła. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażamy. Gdy będzie szklista dodajemy kurki. Podsmażamy i wyciskamy ząbek czosnku. Dodajemy szklankę ryżu do risotto. Ryż powinien oblepić się resztkami oliwy i zacząć zmieniać kolor na przezroczysty. Po ok 1-2 minutach (ciągle mieszajmy, aby ryż nie przywarł do dna), dolewamy do ryżu białe wino (nie więcej niż 1/3 szklanki) i intensywnie mieszamy. Wino ma nadać smaku potrawie, dodaje się je na początku, aby wchłonęło się najgłębiej ziarenek. Gdy ryż „wypije” wino, dodajemy łyżkę wazową gorącego bulionu. Powoli mieszamy, aż ryż wchłonie cały płyn. Czynność musimy powtarzać: dodajemy łyżkę gorącego wywaru grzybowego, czekamy aż wypije cały (ciągle powoli mieszając, aby nie przywarł do dna) i dodajemy następną. Nie możemy dodać całego płynu na raz – to zepsuje konsystencję dania. Proces dodawania płynu trwa ok. 18 minut. Przez ten czas danie wchłonie 700 ml bulionu– ryż będzie kremowy, ugotowany al-dente.  Z ostatnią łyżką wywaru, dodajemy rozmaryn, tymianek i dość porządnie solimy risotto do smaku. Zdejmujemy z ognia, dodajemy łyżkę zimnego masła (to zatrzyma proces gotowania) i parmezan. Mieszamy. Risotto nakładamy do głębokich talerzy i przyozdabiamy gałązką rozmarynu. Możemy dodatkowo posypać risotto z kurkami parmezanem. Od razu podajemy.

Risotto z kurkami

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych
Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!