RatatujaRatatuja (a właściwie ratatouille) to danie wegetariańskie. Co wcale nie znaczy, że nie sycące. To doskonały pomysł na postny obiad. Mimo, że składniki są niepozorne smakuje świetnie. Danie zapieka się w piekarniku. Najlepiej będzie jak wykorzystamy do niego osobne naczynka do zapiekania lub kokilki, ale jeśli takich nie mamy może być jedno duże naczynie. Podaję składniki na 4 porcje.

Składniki:

  • 2 małe cukinie
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 1 mały bakłażan
  • 1 duża, czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 pomidory (pokrojone bez pestek)
  • 1/4 – 1/2 łyżeczki chili w proszku
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka bazylii w proszku
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 4 jajka
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek do smażenia

Wszystkie warzywa kroimy w kostkę. Najpierw podsmażamy na dużej patelni cebulę na oliwie z oliwek. Dodajemy do niej 2 wyciśnięte ząbki czosnku i podsmażamy ciągle mieszając. Dodajemy pokrojone papryki i bakłażana – podsmażamy 5 minut. Następnie wrzucamy pokrojone pomidory i cukinię. Smażymy przez następne 5 minut mieszając. Dodajemy 1/4 łyżeczki chili (lub nawet pół łyżeczki jeśli lubicie ostre), kminek, słodką paprykę i bazylię. Dolewamy 1-2 łyżeczki octu balsamicznego. Mieszamy, próbujemy, a następnie solimy i pieprzymy do smaku. Ratatuję przekładamy do małych żaroodpornych naczynek. Do każdego z nich wbijamy 1 jajko, które solimy i pieprzymy na wierzchu. Wkładamy do nagrzanego do 200ºC piekarnika na 12-15 minut tak, aby białko było ścięte, a żółtko płynne. Podawać z grzankami. Pychota. Inspiracją był przepis Gordona Ramseya.

Ratatuja

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych
Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!