Quiche z gruszkami i kozim seremUwielbiam wytrawne tarty. Są doskonałe na kolację. Quiche z gruszkami i kozim serem pachnie tymiankiem i ma przyjemny w smaku miodowy akcent dzięki koziej roladce Merci Chef! z dodatkiem miodu. Słonawy serek z miodem i słodka gruszka współgrają idealnie. Smak tarty uzupełnia szynka dojrzewająca – w wersji wege można z niej oczywiście zrezygnować. Składniki na 8 porcji.

Quiche z gruszkami i kozim serem – spód:

  • 200 g mąki (1,5 szklanki)
  • 100 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • pół łyżeczki soli

Quiche z gruszkami i kozim serem – nadzienie:

  • 4 małe gruszki
  • 4 plastry szynki dojrzewającej
  • 80 g roladki Merci Chef! z miodem
  • 2 jajka
  • 80 ml śmietanki 30%
  • listki oberwane z kilku gałązek tymianku
  • sól, świeżo mielony pieprz
  • dodatkowo: 100 ml octu balsamicznego
  • dodatkowo: 2 łyżeczki miodu
  • dodatkowo: gałązki tymianku do dekoracji

Wszystkie składniki na spód tarty zagniatamy na gładkie i elastyczne ciasto (można w malakserze). Ciasto formujemy w kulę, zawijamy w folię i odkładamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie rozwałkowujemy na wielkość formy do tarty (można użyć prostokątnej formy do tarty 35×11 cm lub okrągłej o średnicy ok. 20 cm). Wylepiamy ciastem formę i nakłuwamy widelcem. Piekarnik nagrzewamy do 200°C – w czasie nagrzewania chłodzimy spód w lodówce. Gdy piekarnik się nagrzeje, wierzch tarty wykładamy folią aluminiową, a na nią wsypujemy obciążenie – np. suchą fasolę lub groch. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 15 minut.

Gruszki obieramy i przecinamy na dwie części – odcinając 2/3 wysokości, licząc od góry gruszki. Spody nie będą potrzebne. Za pomocą łyżeczki wydrążamy gniazda nasienne. Jajka krótko miksujemy ze śmietanką – tylko do połączenia, nie ubijamy. Dodajemy do nich rozkruszoną roladkę Merci Chef! z miodem, listki tymianku oraz sól i świeżo mielony pieprz, mieszamy. Gdy spód się upiecze, delikatnie zdejmujemy obciążenie wraz z folią. Szynkę dojrzewającą rozrywamy na małe kawałki i układamy na dnie quiche’u. Układamy gruszki i zalewamy masą serowo-jajeczną, Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 25-30 minut w 180ºC.

W czasie gdy quiche się piecze, do małego rondelka wlewamy ocet balsamiczny i miód. Gotujemy na małym ogniu do czasu, aż większość odparuje i pozostanie ok. 1/3 płynu. Studzimy sos. Gdy tarta się upiecze, polewamy nim delikatnie gruszki. Tartę dekorujemy gałązkami tymianku, kroimy na ukośne plastry tak, aby każdemu przypadła połowa gruszki.

Quiche z gruszkami i kozim serem

Quiche z gruszkami i kozim serem

Quiche z gruszkami i kozim serem

Quiche z gruszkami i kozim serem

Wpis zawiera lokowanie produktu
FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych