Uwielbiam wytrawne tarty. Są doskonałe na kolację. Quiche z gruszkami i kozim serem pachnie tymiankiem i ma przyjemny w smaku miodowy akcent dzięki koziej roladce Merci Chef! z dodatkiem miodu. Słonawy serek z miodem i słodka gruszka współgrają idealnie. Smak tarty uzupełnia szynka dojrzewająca – w wersji wege można z niej oczywiście zrezygnować. Składniki na 8 porcji.
Quiche z gruszkami i kozim serem – spód:
- 200 g mąki (1,5 szklanki)
- 100 g zimnego masła
- 1 jajko
- pół łyżeczki soli
Quiche z gruszkami i kozim serem – nadzienie:
- 4 małe gruszki
- 4 plastry szynki dojrzewającej
- 80 g roladki Merci Chef! z miodem
- 2 jajka
- 80 ml śmietanki 30%
- listki oberwane z kilku gałązek tymianku
- sól, świeżo mielony pieprz
- dodatkowo: 100 ml octu balsamicznego
- dodatkowo: 2 łyżeczki miodu
- dodatkowo: gałązki tymianku do dekoracji
Wszystkie składniki na spód tarty zagniatamy na gładkie i elastyczne ciasto (można w malakserze). Ciasto formujemy w kulę, zawijamy w folię i odkładamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie rozwałkowujemy na wielkość formy do tarty (można użyć prostokątnej formy do tarty 35×11 cm lub okrągłej o średnicy ok. 20 cm). Wylepiamy ciastem formę i nakłuwamy widelcem. Piekarnik nagrzewamy do 200°C – w czasie nagrzewania chłodzimy spód w lodówce. Gdy piekarnik się nagrzeje, wierzch tarty wykładamy folią aluminiową, a na nią wsypujemy obciążenie – np. suchą fasolę lub groch. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 15 minut.
Gruszki obieramy i przecinamy na dwie części – odcinając 2/3 wysokości, licząc od góry gruszki. Spody nie będą potrzebne. Za pomocą łyżeczki wydrążamy gniazda nasienne. Jajka krótko miksujemy ze śmietanką – tylko do połączenia, nie ubijamy. Dodajemy do nich rozkruszoną roladkę Merci Chef! z miodem, listki tymianku oraz sól i świeżo mielony pieprz, mieszamy. Gdy spód się upiecze, delikatnie zdejmujemy obciążenie wraz z folią. Szynkę dojrzewającą rozrywamy na małe kawałki i układamy na dnie quiche’u. Układamy gruszki i zalewamy masą serowo-jajeczną, Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 25-30 minut w 180ºC.
W czasie gdy quiche się piecze, do małego rondelka wlewamy ocet balsamiczny i miód. Gotujemy na małym ogniu do czasu, aż większość odparuje i pozostanie ok. 1/3 płynu. Studzimy sos. Gdy tarta się upiecze, polewamy nim delikatnie gruszki. Tartę dekorujemy gałązkami tymianku, kroimy na ukośne plastry tak, aby każdemu przypadła połowa gruszki.
Wpis zawiera lokowanie produktu
to połączenie to coś pysznego, ale ten wygląd! cudowny :-))
Wygląda fantastycznie 🙂
Cuda, cudeńka, mniam
Uwielbiam takie połączenie smaków 🙂
wytrawne tarty to również moja słabość 🙂
MMM, wygląda pięknie ! A ta gruszka wystająca cudownie!
Pozdrawiam 🙂
Wspaniałe pyszności przygotowałaś! Pewnie znikło w 5 minut;)
Coś wspaniałego!
Zabieram się do tego smakołyku za kilka dni 🙂 dam znać jak szybko zjedzono!