Puszysty sernik klasyczny – taki wiejski, kremowy i pyszny. Bogaty – na śmietanie i jajach (do masy serowej idzie ich 10, a do całego ciasta 12!). Moja rodzina oszalała na jego punkcie. Jako, że składniki podane są na dużą blachę, idealnie sprawdza się na święta, imieniny, rodzinne spotkania czy parapetówki. Polewa czekoladowa jest dopełnieniem jego smaku – a jeśli lubimy, możemy dodatkowo posypać ją rodzynkami. Kluczowa jest w nim puszystość i lekkość – ale otrzymacie ją tylko wtedy, gdy bardzo dokładnie zastosujecie się do przepisu. Najważniejsze wskazówki to temperatura pokojowa składników, pieczenie bez termoobiegu z parą wodną oraz dobrze ubite, a następnie delikatnie wmieszane białka.

Puszysty sernik klasyczny z 10 jaj na dużą blachęSpód do sernika (duża blacha):

  • 125 g masła
  • 2 czubate szklanki mąki pszennej (300 g)
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 całe jajko
  • 1 żółtko
  • szczypta soli

Sernik klasyczny:

  • 1 kg pół-tłustego twarogu (ewentualnie sera z wiaderka*)
  • 10 jaj – najlepiej ekologicznych, wiejskich
  • 1,5 szklanki cukru
  • 400 ml śmietany kremówki 30%
  • 3 budynie śmietankowe bez cukru
  • szczypta soli

Polewa czekoladowa:

  • 75 g masła
  • 4 łyżki gęstej śmietany (np.18%)
  • 3 łyżki gorzkiego kakao
  • 1/2 szklanki cukru

Spód sernika: Ze wszystkich składników na spód zagniatamy kruche ciasto (białka pozostałego po żółtku nie wyrzucamy). Ja po prostu wszystkie składniki wkładam do malaksera i pulsacyjnie łączę w okruchy. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia (piekę w 30 x 36 cm, może być też 40 x 25 i podobne). Dno wylepiamy ciastem. Wkładamy do lodówki na co najmniej 15-20 minut, aby przed pieczeniem ciasto się schłodziło. Po tym czasie podpiekamy spód przez 12-15 minut w 190°C, wyjmujemy i jeszcze gorący smarujemy białkiem za pomocą pędzelka. Następnie studzimy.

Sernik klasyczny: Najważniejsze to aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. Ser, śmietanę i jajka należy wyjąć z lodówki na kilka godzin przed pieczeniem. Twaróg w temperaturze pokojowej mielimy 3-krotnie przez maszynkę lub wygodniej – miksujemy za pomocą malaksera lub ręcznego blendera (sera z wiaderka nie potrzeba mielić/miksować).

Ser wkładamy do bardzo dużej miski i łączymy za pomocą miksera z żółtkami. Następnie powoli, cały czas miksując, dolewamy cienką strużką śmietanę oraz wsypujemy budynie. Miksujemy wszystko na jednolitą masę. Przygotowujemy piekarnik. Na samo dno piekarnika wkładamy największą, głęboką blachę od piekarnika i wlewamy w nią wrzątek z czajnika. Odrobinę wyżej wsuwamy kratkę na której pieczemy ciasto (czyli sernik będzie piekł się w dolnej części piekarnika, nie na środku). Nagrzewamy piekarnik do 165°C (koniecznie bez termoobiegu!). Podczas gdy piekarnik nabiera temperatury, kończymy sernik.

W drugiej misce ubijamy na sztywno białka ze szczyptą soli. Powoli dosypujemy cukier. Ubijamy, aż masa będzie lśniąca. Dodajemy 1/3 ubitych białek do masy serowej, mieszamy bardzo delikatnie do połączenia, dodajemy kolejną 1/3 porcji białek, mieszamy ponownie i dopiero dodajemy resztę białek. Przelewamy masę na ostygnięty spód. Wkładamy do wcześniej nagrzanego piekarnika z parującą wodą na dnie i pieczemy przez około 80-90 minut. Wyłączamy piekarnik, a po 5 minutach wkładamy w drzwiczki drewnianą łopatkę. Studzimy. Sernik delikatnie opadnie, ale nie poniżej poziomu do którego był wlewany.

Polewa czekoladowa: Wszystkie składniki polewy umieszczamy w rondelku i podgrzewamy co jakiś czas mieszając. Polewa powinna się niemal zagotować, potem zdejmujemy ją z ognia i lekko przestudzamy. Rozsmarowujemy na zimnym serniku. Przed podaniem sernik klasyczny musi być dobrze schłodzony w lodówce.

Puszysty sernik klasyczny z 10 jaj na dużą blachę

* Ser z wiaderka musi być bardzo gęsty – po wyjęciu z opakowania musi trzymać kształt nawet jak osiągnie temperaturę pokojową – jeśli zacznie się rozpływać to znaczy, że jest kiepskiej jakości i nie nadaje się na dobry sernik (te wymagania spełnia wiaderko z Piątnicy). Najpewniejszy jest jednak własnoręcznie zmielony ser.

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych