Pulpety z indyka z kaszą jęczmienną to świetny pomysł na przemycenie kaszy dla dzieci i osób, które w tradycyjnym wydaniu kaszy nie lubią. Kasza nie jest bardzo wyczuwalna, a znacząco zwiększa objętość mięsa i podnosi jego wartość odżywczą. Z jednej porcji otrzymamy obiad na dwa dni lub dla dużej rodziny. Najlepsze w tych pulpetach jest jednak to, że świetnie nadają się do modyfikacji według preferencji smakowych domowników. Sos można dowolnie przyprawić – ziołami, curry czy ostrą papryką, a do samych pulpetów dodać coś co lubimy np: suszone pomidory, oliwki, pieczarki czy suszone owoce. Podaję przepis podstawowy – pulpety z indyka w takim wydaniu są zdrowe i smaczne nawet bez dodatków, ale możemy je podać np. z ryżem (ja tak lubię najbardziej), pełnoziarnistym makaronem lub komosą ryżową.
Pulpety z indyka z kaszą jęczmienną:
- ok. 400 – 500 g mielonego mięsa z udźca indyka
- 1 woreczek kaszy jęczmiennej perłowej
- 1 cebula
- 1 jajko
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1-2 łyżki bułki tartej lub kaszy manny (można pominąć jeśli mięso ma odpowiednią konsystencję)
- sól morska
- świeżo mielony pieprz
- opcjonalnie dowolny dodatek: natka pietruszki, koperek, posiekane oliwki, posiekane pomidory suszone, marynowane pieczarki itp.
Sos do pulpetów:
- 400 ml domowego bulionu warzywnego lub drobiowego
- 1 butelka (ok. 650-700 ml) dobrej jakości przecieru pomidorowego / passaty
- 1 ząbek czosnku (można pominąć)
- 1 łyżka octu balsamicznego
- ulubione przyprawy suszone (patrz przepis)
- cukier
- sól morska
- świeżo mielony pieprz
Pulpety z indyka: Kaszę jęczmienną perłową gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Mięso z indyka oczyszczamy i mielimy w maszynce do mięsa wraz z cebulą. Jeśli kupiliśmy mięso już zmielone – dodajemy do niego drobno posiekaną cebulę (zyska na smaku, jeśli podsmaży się ją na łyżce oliwy z oliwek do zeszklenia, ale nie jest to warunek konieczny). Dodajemy do mięsa jajko, ugotowaną kaszę jęczmienną. Przyprawiamy masę słodką papryką oraz solą i pieprzem. Jeśli masa jest mało zwarta dodajemy bułkę tartą/kaszę manną, aby pulpety lepiej się lepiły. Dodajemy dowolny dodatek smakowy (np. posiekane zioła – pietruszkę czy koperek, pomidory suszone, oliwki itp.) lub pomijamy. Mieszamy. Toczymy zwilżonymi dłońmi kulki wielkości piłeczki ping-pongowej i odkładamy.
Sos do pulpetów: W bardzo szerokim, niewysokim garnku lub wysokiej patelni podgrzewamy bulion wraz z przecierem. Przyprawiamy sos octem balsamicznym, czosnkiem, solą morską (sporo, pomidory lubią sól), świeżo mielonym pieprzem oraz cukrem. Aby sos miał lepszy smak należy przyprawić go ziołami – poniżej zamieściłam kilka pomysłów, czym przyprawić sos. Najlepiej użyć ulubionych ziół i przypraw. Gdy sos zacznie delikatnie wrzeć (nie może zbyt mocno się gotować, bo pulpety się rozpadną) wrzucamy pojedynczo pulpety (nie muszą być całe zanurzone). Przykrywamy pokrywką i gotujemy 15-20 minut na małym ogniu. Po tym czasie sos można zabielić małą ilością śmietanki kremówki, jeśli mamy ochotę. Pulpety z indyka i kaszy podajemy z ryżem, makaronem, ziemniakami, kaszą, komosą – tym co lubimy najbardziej.
Czym przyprawić sos? Przyprawy:
Delikatne zioła: bazylia + tymianek + oregano
Ziołowo: zioła prowansalskie + rozmaryn
Curry: curry + kurkuma + czosnek + imbir + śmietana 36%
Indyjski: kolendra + kmin rzymski + garam masala + mleko kokosowe
Korzennie: gałka muszkatołowa + cynamon + imbir
Orientalnie: sos sojowy + świeży imbir + przyprawa 5 smaków
Łagodnie: posiekany świeży koperek + śmietana 30%
Ostro: chili w proszku/tabasco + podsmażona cebula + papryka słodka
bardzo apetyczne danie! zazwyczaj dodaję ryż albo jaglankę, ale z perłową też powinno smakować pysznie!
Bardzo lubie takie pulpety.
Ale robie z kasza kuskus, albo burgul.
Musze sprobowac i z jeczmienna, przy okazji…
🙂
Przyznamy, że mięso jest u nas sporadycznie ale nie tak dawno babcia zrobiła nam (bo przecież według niej bez mięsa nie można żyć :P) właśnie pulpety z indyka i z kapustą w sosie pomidorowym. Po prostu bajka a te wyglądają bardzo podobnie i bardzo apetycznie 😀
Fantastyczny pomysł na klopsiki. Wyglądają bardzo apetycznie 🙂
Pulpety z indyka robiłam już często, ale nie dodawałam do nich kaszy. Kurczę to fajny pomysł! Lepsze to od bułki 😀 którą często się dodaje, jeżeli mamy mało mięsa – częsty zabieg w zbiorowym żywieniu.
Cudowny pomysł faktycznie, a na deser tort kokosowy poproszę 🙂
alee pięknie wyglądają 🙂 !!!
Do tego surówka i mamy wspaniały obiad!
Świetne ,po prostu.
Pulpeciki z indyka? Oj, pysznie. Bardzo lubię. A taki sos…. ummm, mniam 🙂
Smaczne pulpeciki 🙂 Takie zawsze u nas szybko znikają 🙂
Ależ to musi smakować! <3
Dla mnie pyszne danie!
W smakowitym sosie. Mniammmm…
Nie wiem, jak to robisz, ale najprostszy przepis nabiera u Ciebie rumieńców. Chętnie zrobię pulpety po Twojemu 😉
Pyszny pomysł na obiad:) Widelec w dłoń i do jedzenia!!
Mniam, wyglądają bardzo apetycznie 😀
Genialny pomysł na tę kaszę 🙂 I tak apetyczna fota!
pysznie wyglądają, a wszelakie pulpety bardzo lubię
Takich pulpecików nie jadłam 🙂 Pyszna propozycja
Super obiadek, takie smaki to dla mnie 😉
nigdy nie miałam okazji jeść tak podanych pulpetów! wyglądają bosko no i podane z kaszą- idealnie 🙂
Kasza dodana do pulpetów, to świetny pomysł, muszę spróbować 🙂
I dzieci zrobione w „trąbę” zjedzą smacznie i zdrowo 🙂
to co króliczki lubią najbardziej :)pyszności
Świetne pulpety, pycha 🙂
Dziś zrobiłam na obiad. Po prostu rozpływaja się w ustach. Cudo. Dzieci zachwycone 😉
Mam pytanie czy mogę dodać kaszę jęczmienną wiejską zamiast perłowej?
Tak 🙂
na zdjęciu widać jakby sos był gęsty a w przepisie nie ma mowy o zagęstniku oprócz odrobiny śmietanki.
Sos gęstnieje (szczególnie na drugi dzień – gdy odgrzewamy), dzięki kaszy z pulpetów, która się częściowo odrywa, a następnie rozgotowuje i zagęszcza sos. Sosu niczym nie zagęszczałam.
Tak się właśnie zastanawiałam, co zrobić z resztką kaszy, która została mi z poprzedniego dnia, a za odgrzewaną ponownie za bardzo nie przepadam. Teraz już wiem! Dzięki za inspirację :))
Dziś zrobione, bardzo smaczne 🙂 smakowały zarówno dorosłym jak i 14 miesięcznemu szkrabowi ( osobno doprawione i kasza bez soli gotowana)
dobry przepis do powtórzenia !
Dziękuję
Zrobilam je po raz pierwszy i już dopisuję te pulpety do listy moich ulubionych dań 🙂
Smakują cudownie a porcja starcza na dwa dni dla dwóch osób 😀
Dla mnie idealne 😉
Smakowite!!! 🙂
dziś zaszaleję ……zrobię
a mi się trochę rozwalają, ale zobaczymy co z tego wyjdzie 🙂
Wyglądają bardzo smakowicie, przepis wypróbuję :).