Pulpety z indyka z kaszą jęczmienną to świetny pomysł na przemycenie kaszy dla dzieci i osób, które w tradycyjnym wydaniu kaszy nie lubią. Kasza nie jest bardzo wyczuwalna, a znacząco zwiększa objętość mięsa i podnosi jego wartość odżywczą. Z jednej porcji otrzymamy obiad na dwa dni lub dla dużej rodziny. Najlepsze w tych pulpetach jest jednak to, że świetnie nadają się do modyfikacji według preferencji smakowych domowników. Sos można dowolnie przyprawić – ziołami, curry czy ostrą papryką, a do samych pulpetów dodać coś co lubimy np: suszone pomidory, oliwki, pieczarki czy suszone owoce. Podaję przepis podstawowy – pulpety z indyka w takim wydaniu są zdrowe i smaczne nawet bez dodatków, ale możemy je podać np. z ryżem (ja tak lubię najbardziej), pełnoziarnistym makaronem lub komosą ryżową.

Pulpety z indyka z kaszą jęczmiennąPulpety z indyka z kaszą jęczmienną:

  • ok. 400 – 500 g mielonego mięsa z udźca indyka
  • 1 woreczek kaszy jęczmiennej perłowej
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1-2 łyżki bułki tartej lub kaszy manny (można pominąć jeśli mięso ma odpowiednią konsystencję)
  • sól morska
  • świeżo mielony pieprz
  • opcjonalnie dowolny dodatek: natka pietruszki, koperek, posiekane oliwki, posiekane pomidory suszone, marynowane pieczarki itp.

Sos do pulpetów:

  • 400 ml domowego bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 1 butelka (ok. 650-700 ml) dobrej jakości przecieru pomidorowego / passaty
  • 1 ząbek czosnku (można pominąć)
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • ulubione przyprawy suszone (patrz przepis)
  • cukier
  • sól morska
  • świeżo mielony pieprz

Pulpety z indyka: Kaszę jęczmienną perłową gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Mięso z indyka oczyszczamy i mielimy w maszynce do mięsa wraz z cebulą. Jeśli kupiliśmy mięso już zmielone – dodajemy do niego drobno posiekaną cebulę (zyska na smaku, jeśli podsmaży się ją na łyżce oliwy z oliwek do zeszklenia, ale nie jest to warunek konieczny). Dodajemy do mięsa jajko, ugotowaną kaszę jęczmienną. Przyprawiamy masę słodką papryką oraz solą i pieprzem. Jeśli masa jest mało zwarta dodajemy bułkę tartą/kaszę manną, aby pulpety lepiej się lepiły. Dodajemy dowolny dodatek smakowy (np. posiekane zioła – pietruszkę czy koperek, pomidory suszone, oliwki itp.) lub pomijamy. Mieszamy. Toczymy zwilżonymi dłońmi kulki wielkości piłeczki ping-pongowej i odkładamy.

Sos do pulpetów: W bardzo szerokim, niewysokim garnku lub wysokiej patelni podgrzewamy bulion wraz z przecierem. Przyprawiamy sos octem balsamicznym, czosnkiem, solą morską (sporo, pomidory lubią sól), świeżo mielonym pieprzem oraz cukrem. Aby sos miał lepszy smak należy przyprawić go ziołami – poniżej zamieściłam kilka pomysłów, czym przyprawić sos. Najlepiej użyć ulubionych ziół i przypraw. Gdy sos zacznie delikatnie wrzeć (nie może zbyt mocno się gotować, bo pulpety się rozpadną) wrzucamy pojedynczo pulpety (nie muszą być całe zanurzone). Przykrywamy pokrywką i gotujemy 15-20 minut na małym ogniu. Po tym czasie sos można zabielić małą ilością śmietanki kremówki, jeśli mamy ochotę. Pulpety z indyka i kaszy podajemy z ryżem, makaronem, ziemniakami, kaszą, komosą – tym co lubimy najbardziej.

Czym przyprawić sos? Przyprawy:

Delikatne zioła: bazylia + tymianek + oregano
Ziołowo: zioła prowansalskie + rozmaryn
Curry: curry + kurkuma + czosnek + imbir + śmietana 36%
Indyjski: kolendra + kmin rzymski + garam masala + mleko kokosowe
Korzennie: gałka muszkatołowa + cynamon + imbir
Orientalnie: sos sojowy + świeży imbir + przyprawa 5 smaków
Łagodnie: posiekany świeży koperek + śmietana 30%
Ostro: chili w proszku/tabasco + podsmażona cebula + papryka słodka

Pulpety z indyka z kaszą jęczmienną

Pulpety z indyka z kaszą jęczmienną

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych