Przepis na pulpeciki z cukinii pojawił się na blogu Szczecinianki i Izy. Bardzo mi się podobały, dlatego przygotowałam swoją wersję tych małych pyszności. Pulpeciki są bardzo delikatne – wręcz rozpływają się w ustach. Takie lekkie danie jest idealne na lato. Jedyny ich minus jest taki, że nie wychodzi ich zbyt dużo (na zdjęciu połowa porcji), więc na większy głód lub dla całej rodziny warto zrobić podwójną porcję. Pulpety są fajnym pomysłem na przemycenie cukinii do diety dzieci – na prawdę trudno się domyślić, że są z niej zrobione. Co ciekawe, można je gotować w bulionie lub dowolnym sosie (np. pieczarkowym, serowym, pomidorowym, chrzanowym) albo po prostu upiec w piekarniku (25 minut w 180°C). U mnie w sosie pomidorowym z nutką curry.

Pulpeciki z cukiniiPulpeciki z cukinii:

  • 1 bardzo duża cukinia lub 2 mniejsze (ok. 40-50 dag)
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • 6 łyżek bułki tartej
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 małe jajko
  • sól morska
  • świeżo mielony pieprz

Sos pomidorowy z nutą curry:

  • 500 g krojonych pomidorów (z kartonika lub puszki)
  • 2 średnie cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka curry w proszku
  • 1/2 łyżeczki mielonych ziaren kolendry
  • duża szczypta mielonej gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka śmietany 18 lub 30 %
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta cukru
  • sól morska
  • świeżo mielony pieprz

Z cukinii odcinamy oba końce i ścieramy ją na tarce o grubych oczkach. Wykładamy na sitko, solimy i zostawiamy na 15 minut aby odciekła. Po tym czasie dokładnie ją odciskamy z nadmiaru wody. Do odciśniętej cukinii dodajemy jajko, wyciśnięte ząbki czosnku, posiekaną pietruszkę i szczypior oraz sól i pieprz. Mieszamy i dodajemy bułkę wymieszaną z parmezanem. Ponownie mieszamy i toczymy ręką małe pulpeciki. Gotowe odkładamy i wstawiamy do lodówki.

Przygotowujemy sos. Na patelni z przykrywką lub w szerokim garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek. Podsmażamy na niej pokrojone w kostkę cebule. Następnie dodajemy drobno pokrojone lub wyciśnięte czosnki, przesmażamy minutę i zalewamy krojonymi pomidorami. Mieszamy i dodajemy ocet balsamiczny, curry, kolendrę, gałkę oraz cukier, sól i pieprz. Gdy całość się zagotuje dodajemy śmietankę, a na wrzący sos kładziemy pulpety (nie muszą być całe zanurzone), zmniejszamy ogień, przykrywamy przykrywką i gotujemy przez 15 minut.

Pulpeciki z cukinii

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych