Puchar śniadaniowyŚniadaniowy puchar to słodki posiłek na który możemy sobie pozwolić nawet dbając o figurę. Sprawdzi się również jako lekki deser. Gdy w naszych domach goszczą owoce sezonowe, warto wykorzystać płynącą z nich energię i przygotować z nich pyszne śniadanie. Do poniższego przepisu możemy użyć malin, jagód, borówek, porzeczek, jeżyn, poziomek lub truskawek. Ilość kruszonki starcza na ok. 4-5 porcji – jeśli potrzebujecie mniej, to polecam zamrozić część nie upieczonej kruszonki – przyda się do zapiekania owoców czy drożdżówki.

Składniki:

  • owoce leśne: borówki, maliny, truskawki lub inne
  • jogurt naturalny lub owocowy (jeden starcza na ok. 2 porcje)
  • 1/4 kostki masła
  • 4 łyżki drobnego cukru trzcinowego
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/4 szklanki płatków owsianych
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Nagrzewamy piekarnik do 180ºC.  Do miseczki wsypujemy mąkę, cukier, cynamon, płatki owsiane i dokładamy pokrojone na mniejsze części masło. Palcami robimy zacierki. Kruszonkę „wyrabiamy” palcami do czasu połączenia się składników – nie zajmuje to długo. Jeśli piekarnik nie zdążył się nagrzać wstawiamy na chwilę kruszonkę do lodówki lub zamrażalnika, aby się schłodziła. Kładziemy papier do pieczenia na dużą blachę od piekarnika. Wysypujemy na nią kruszonkę, równomiernie rozkładamy i wstawiamy na ok. 10-13 minut do piekarnika. Na 5 minut przed końcem pieczenia możemy delikatnie spryskać kruszonkę wodą w sprayu, jeśli mamy taką możliwość (będzie bardziej chrupiąca). Kruszonkę po upieczeniu odstawiamy do przestygnięcia, tak aby nie była gorąca. Do wysokich szklanek nasypujemy 1-2 łyżki kruszonki, dodajemy warstwę jogurtu i układamy owoce. Czynność powtarzamy do zapełnienia szklanek.

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych
Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!