Kategorie

Przystawki

Pasztet z pieczarek

Pasztet z pieczarek

Prawdziwa gratka dla pieczarkowych amatorów – pasztet. Ale jaki! Jak jadłam go po raz pierwszy, byłam przekonana, że wcinam mięsko z dodatkiem tych grzybów. A tu niespodzianka – danie całkowicie jarskie. Od tamtej pory kanapki z tym pasztetem należą do…

Czytaj dalej
Pasta z makreli

Makrel Kornel i pasta z niego

Chodzi oczywiście o pastę z makreli. Choć wiele razy o niej słyszałam nigdy jej wcześniej nie robiłam. Namówił mnie mój luby. Podczas obierania ryby stwierdził, że makrela którą kupiłam jest ewidentnie samcem. Makrel dostał imię Kornel, a jego poświęcenie nie…

Czytaj dalej
Roladki szpinakowe z łososiem

Roladki szpinakowe z łososiem

Roladki szpinakowe z łososiem to nie tylko elegancka przystawka, ale także świetny pomysł na kolację. Robi się ją bardzo prosto, a w zamian dostajemy dużą porcję pyszności. Szpinak świetnie łączy się z serkiem i łososiem – spróbujcie sami. Składniki: 1…

Czytaj dalej
Brokułowy wianuszek

Sałatka „Brokułowy wianuszek”

Była już brokułowa sałatka z kolorowymi jajeczkami, teraz prezentuję brokułowy wianuszek (uwielbiam te warzywa!). Sałatka również z makaronem i szynką, ale smak zdecydowanie inny 🙂 Sałatkę robi się prosto i szybko, więc warto spróbować. Składniki: 250 g makaronu kokardki lub…

Czytaj dalej
Wielkanocne roladki

Wielkanocne roladki

Wielkanocne roladki to urocze paczuszki z szynki w galarecie z chrzanowym sosem. Idealna propozycja na wielkanocny stół. Są bardzo delikatne, a wszystkie smaki bardzo ze sobą harmonizują. Sos najlepiej przygotować dzień wcześniej. Oczywiście roladki można jeść nie tylko od święta…

Czytaj dalej
Pasztet z majerankiem

Pasztet z majerankiem

Pamiętam jak pierwszy raz robiłam pasztet. Wkręciłam łyżkę do maszynki do mięsa. Panowie z serwisu mieli niezły ubaw. A wkręconą łyżkę odzyskano i mimo, że już nie nadawała się do spełnienia żadnej funkcji, dostałam ją na pamiątkę. Należy pamiętać, że…

Czytaj dalej
Sałatka brokułowa

Sałatka brokułowa

Sałatka brokułowa to jedna z moich ulubionych sałatek. Jest prosta, smaczna i sycąca. Może stanowić dodatek do dania głównego, ale z powodzeniem może być też daniem samodzielnym np. na śniadanie czy kolację. Aby sałatka zyskała więcej kolorów proponuję zrobić do…

Czytaj dalej
Leśne gniazdka

Leśne gniazdka

Jeśli lubisz placki ziemniaczane, na pewno polubisz leśne gniazdka. To ciekawy pomysł na inne niż dotychczas śniadanie. Leśne gniazdka to mini-zapiekanki, które można przygotować w foremkach od muffinek (12-14 sztuk) lub kokilkach (6 sztuk). Dobre, również na zimno. Składniki: 500…

Czytaj dalej
Krewetki z prażonym makaronem

Krewetki z prażonym makaronem

Idealna przystawka na przyjęcia. Szybko się robi, dobrze smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Krewetki można kupić w Biedronce za niecałe 10 zł. A do nich coś niespotykanego – prażony makaron. Zaskoczysz swoich gości (a nakład pracy będzie…

Czytaj dalej
Sałatka z boczkiem

Sałatka na ciepło z pomidorami i boczkiem

To jedna z tych przystawek, która natychmiast znika. Jest bardzo sycąca, smaczna i robi się ją niesłychanie szybko. Przyrządzamy ją zaraz przed podaniem, bo właściwie nie ma co wcześniej przygotowywać – a gorąca smakuje najlepiej. Z racji konkretnej wstawki –…

Czytaj dalej
Zapiekanka ze szpinakiem

Zapiekanka ze szpinakiem

Zapiekankę ze szpinakiem znam od niedawna. W zasadzie nigdy nie przepadałam za szpinakiem, ale teraz już się do niego przekonałam. W tej potrawie od razu się można zakochać, wszystkie smaki niesamowicie współgrają. A całość, mimo obecności ciasta francuskiego i sera…

Czytaj dalej
Zamknij