Kategorie

Przystawki

Arancini - ryżowe kulowe z mięsem

Arancini – włoskie kule ryżowe z mięsem mielonym

W Arancini, przekąsce prosto z Sycylii, zakochałam się od pierwszego kęsa. Każdy kto lubi risotto, doceni smak ryżowej, smażonej w głębokim tłuszczu kuleczki. Najlepsze w kulach jest to, że można je dowolnie nadziewać. Dziś zdecydowałam się na nadzienie z mięsa…

Czytaj dalej
Sałatka z pieczonych warzyw

Hiszpańska sałatka z pieczonych warzyw

Lubicie zapach pieczonej papryki? Jeśli tak, to sałatka dla Was. Aromat pieczonych warzyw jest oszałamiający, a smak wyjątkowy. Pachnie w całym domu. Danie wymaga zdecydowanie więcej poświęcenia, niż tradycyjne sałatki. Obieranie papryk to zajęcie brudzące i czasochłonne. Dla tego smaku…

Czytaj dalej
Dynia na ostro

Dynia na ostro wg Nigela Slatera

Gdy zobaczyłam ten przepis na ciekawym blogu ugotujmyto.pl od razu wiedziałam jak wykorzystam moją dynię Hokkaido. Ostatnio ciągle przyrządzałam dynię na słodko – musiałam spróbować czegoś innego. Przepis Nigela Slatera wydawał się niezwykle prosty, a zdjęcia Doroty tylko zachęcały do…

Czytaj dalej
Paj cebulowy

Paj cebulowy Nigelli

Remont prawie za mną, piszę do Was z odnowionego pokoju. Roboty co nie miara, wszędzie pudła i bajzel – jednak jeść trzeba. Przeglądając jedną z książek Nigelli Lawson natknęłam się na cebulowy paj. Danie praktycznie dwuczęściowe – tylko cebula i…

Czytaj dalej
Mini lasagne

Muffiny mini lasagne

Królują na zagranicznych blogach – lazanie w wersji mini także zagościły na poezji smaku – oczywiście w wersji po mojemu. Pomysł genialny w swojej prostocie. Muszę przyznać, że podbiły moje serce – smakują nieco inaczej niż tradycyjna lasagne, ponieważ mają…

Czytaj dalej
Dietetyczne frytki beztłuszczowe

Dietetyczne frytki beztłuszczowe

Frytki lubią dzieci i dorośli, ale smażone na głębokim tłuszczu ziemniaki nie należą do najzdrowszych. Dzisiejszy pomysł zaczerpnięty z zaprzyjaźnionego bloga Dzikowiec od kuchni to sposób nie tylko na zachowanie chrupiących frytek, ale i figury. Frytki light pieczone są w…

Czytaj dalej
Tatar

Tatar i jego tajemnice

Myślę, że z tatarem jest podobnie jak z sushi – albo się go nienawidzi albo uwielbia, bo w jednym i drugim przypadku mamy przecież do czynienia z surowym mięsem. Ja zdecydowanie należę do osób kochających tatara – moja mama zawsze…

Czytaj dalej
Grzanki z krewetkami

Grzanki z krewetkami w sosie pomidorowym

Moje ulubione krewetki to te połączone z samym czosnkiem i oliwą (patrz: makaron z krewetkami) lub te połączone z pomidorowym sosem. Dziś pora na te drugie – dla odmiany na grzance. To przystawka idealna – wspaniale również sprawdzi się jako…

Czytaj dalej
Quesadillas

Quesadillas z guacamole – szybka przekąska

Tortille, czyli cienkie, pszenne placki można dziś dostać w niemal każdym sklepie. Błyskawicznie przygotujemy z nich meksykańską przekąskę – quesadillas z guacamole czyli tortille z serem i dowolnymi dodatkami z pastą z awokado.  Do środka możecie włożyć cokolwiek chcecie –…

Czytaj dalej
Sałatka ziemniaczana

Sałatka ziemniaczana z kurczakiem

Przy pięknej pogodzie chętnie grillujemy, organizujemy ogniska lub po prostu ogrodowo-balkonowe przyjęcia. Często nie wiadomo co na takiego grilla podać – czy sama kiełbasa i karkówka wystarczy? Mam dla Was fajną i ekonomiczną wersję Kartoffelsalat, która urozmaici każde przyjęcie na…

Czytaj dalej
Sałatka z łososiem i grzankami

Sałatka z łososiem i grzankami

Sałatka z łososiem i grzankami to zdecydowanie jedna z moich ulubionych wiosenno-letnich propozycji. Gości u mnie co najmniej raz w tygodniu. Niezastąpiona w upalne dni – całkowicie zastępuje mi obiad. Często towarzyszy mi także przy grillowaniu – ale zawsze bardzo…

Czytaj dalej
Sałatka z melonem

Sałatka z melonem i łososiem

Robi się ciepło i przestajemy mieć ochotę na ciężkie potrawy. Na ratunek przychodzą lekkie sałatki. Ta z wędzonym łososiem świetnie nada się na kolację lub lekki obiad. Sałatka jest delikatnie słodka, a pikanterii dodaje jej słony łosoś. Wspaniała gra smaków….

Czytaj dalej
Zamknij