Kategorie

Przystawki

Sałatka z kurczakiem i kuskusem

Sałatka z kurczakiem i kuskusem

Zrobiło się ciepło! Wiosną i latem, mam ochotę na lekkie potrawy. Na upalne dni proponuję Wam na obiad sałatkę z kuskusem. Można ją jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno. Resztki możemy zapakować do pojemnika i zabrać do pracy…

Czytaj dalej
Tarta z pieczonej cebuli

Tarta z pieczoną cebulą

Bardzo lubię wszelkie tarty i quiche (kisze). Są świetne na ciepło (zarówno od razu po przyrządzeniu jak i odgrzaniu) oraz równie dobre na zimno. Dzięki temu możemy z powodzeniem zabrać je do pracy, szkoły lub majówkowy piknik. Tarta z cebulą…

Czytaj dalej
Sataye z kurczaka

Satay’e z kurczaka – orzechowe szaszłyki

Satay’e to świetna przekąska na przyjęcia, a także letnia propozycja na grilla. Co prawda masło orzechowe potrzebne do ich przygotowania zawiera sporo tłuszczu,  jednak biorąc pod uwagę jego ilość na jedną porcję, danie to spokojnie możemy jeść będąc na diecie….

Czytaj dalej
Ryba po grecku

Ryba po grecku

Ryba po grecku – wbrew mylącej nazwie, to jedna z narodowych polskich potraw.  Duszona z warzywami ryba, znana jest w niemal każdym domu. Choć każdy ma na nią inny sposób – zawsze główną rolę w przepisie grają smażone filety białej…

Czytaj dalej
Pasztet z czerwonej soczewicy

Pasztet z czerwonej soczewicy

Po mini pierożkach obiecywałam więcej pomysłów na warzywa i mięso po rosole. Pasztet z soczewicy to doskonała recyklingowa propozycja po gotowaniu bulionu warzywnego jaki zapewne często wykorzystujecie w kuchni. Będą potrzebne nam do niego gotowane w bulionie marchewki, pietruszki, por…

Czytaj dalej
Schab suszony dojrzewający

Schab suszony – domowa wędlina

Wędliny dojrzewające takie jak szynka parmeńska z Włoch czy Serrano z Hiszpanii znane są na całym świecie.  Jak się okazuje nie musimy wydawać na nie kosmicznych kwot, ponieważ podobny wyrób możemy przygotować w warunkach domowych. Do suszenia schabu podchodziłam z…

Czytaj dalej
Pasta z zielonego groszku z zielonym pieprzem

Pasta z zielonego groszku z zielonym pieprzem

Tydzień temu zostało mi niepotrzebne opakowanie zielonego groszku i postanowiłam wypróbować przepis na pasztet z groszku bez pieczenia Wegetarianki. To bardziej pasta, ale mniejsza o nazwę. Nie miałam jednak jednego z głównych składników – zielonego pieprzu w zalewie. Zastąpiłam go…

Czytaj dalej
Faszerowane cukinie

Faszerowane cukinie

Cukinia okazała się być wspaniałym daniem obiadowym. Bardzo lekkim i smacznym. Farsz był znacznie lżejszy niż tradycyjny farsz z mięsa mielonego. Cukinie przyrządzone w taki sposób podpasowały nawet mojemu nieprzepadającemu za nimi mężowi. Polecam taką odmianę obiadu. Składniki wystarczą na…

Czytaj dalej
Grzanki śródziemnomorskie

Grzanki śródziemnomorskie

Grzanki to świetna propozycja na śniadanie czy podwieczorek lub szczególnie jako dodatek do kremowych zup oraz sałatek. Te śródziemnomorskie są mocno wyraziste w smaku – głównie dzięki słonemu anchois. Mozzarella wspaniale łagodzi słoność ryb i oliwek.  Chrupiące pieczywo oraz ostrość…

Czytaj dalej
Pierożki z resztek po rosole

Pomysł na mięso po rosole – mini pierożki

Przygotowujemy wspaniały rosół – każda gospodyni robi go inaczej, ale najlepszy jest gdy użyjemy co najmniej dwóch rodzajów mięs (ja używam kurczaka i antrykotu wołowego). Ale co zrobić z gotowanym mięsem i warzywami? Nigdy ich nie wyrzucajcie, zawsze można wyczarować…

Czytaj dalej
Szuba, czyli śledź pod pierzynką

Szuba, czyli śledź pod pierzynką

Szuba – śledź pod pierzynką – to najlepsza sałatka śledziowa jaką wymyślono. Delikatne, namoczone w mleku śledzie wspaniale kontrastują z soczystymi burakami, marchwią i jajkami. Przysmak pochodzi z kresów, a mi towarzyszy od dziecka – mama przygotowuje śledzia pod pierzynką…

Czytaj dalej
Arancini z szynką parmeńską i mozzarellą

Arancini z szynką parmeńską i mozzarellą

Arancini czyli sycylijskie kule z ryżu już niedawno gościły na blogu. Dziś wracają w jeszcze lepszej wersji. Nadzienie z szynki parmeńskiej i mozzarelli przerosło moje oczekiwania. Jakbym jadła ryżowe pizze. Cudownie ciągnący się ser i wspaniałe risotto – mi nie…

Czytaj dalej
Zamknij