Kategorie

Przystawki

Ryba po grecku

Ryba po grecku

Ryba po grecku – wbrew mylącej nazwie, to jedna z narodowych polskich potraw.  Duszona z warzywami ryba, znana jest w niemal każdym domu. Choć każdy ma na nią inny sposób – zawsze główną rolę w przepisie grają smażone filety białej…

Czytaj dalej
Pasztet z czerwonej soczewicy

Pasztet z czerwonej soczewicy

Po mini pierożkach obiecywałam więcej pomysłów na warzywa i mięso po rosole. Pasztet z soczewicy to doskonała recyklingowa propozycja po gotowaniu bulionu warzywnego jaki zapewne często wykorzystujecie w kuchni. Będą potrzebne nam do niego gotowane w bulionie marchewki, pietruszki, por…

Czytaj dalej
Schab suszony dojrzewający

Schab suszony – domowa wędlina

Wędliny dojrzewające takie jak szynka parmeńska z Włoch czy Serrano z Hiszpanii znane są na całym świecie.  Jak się okazuje nie musimy wydawać na nie kosmicznych kwot, ponieważ podobny wyrób możemy przygotować w warunkach domowych. Do suszenia schabu podchodziłam z…

Czytaj dalej
Pasta z zielonego groszku z zielonym pieprzem

Pasta z zielonego groszku z zielonym pieprzem

Tydzień temu zostało mi niepotrzebne opakowanie zielonego groszku i postanowiłam wypróbować przepis na pasztet z groszku bez pieczenia Wegetarianki. To bardziej pasta, ale mniejsza o nazwę. Nie miałam jednak jednego z głównych składników – zielonego pieprzu w zalewie. Zastąpiłam go…

Czytaj dalej
Faszerowane cukinie

Faszerowane cukinie

Cukinia okazała się być wspaniałym daniem obiadowym. Bardzo lekkim i smacznym. Farsz był znacznie lżejszy niż tradycyjny farsz z mięsa mielonego. Cukinie przyrządzone w taki sposób podpasowały nawet mojemu nieprzepadającemu za nimi mężowi. Polecam taką odmianę obiadu. Składniki wystarczą na…

Czytaj dalej
Grzanki śródziemnomorskie

Grzanki śródziemnomorskie

Grzanki to świetna propozycja na śniadanie czy podwieczorek lub szczególnie jako dodatek do kremowych zup oraz sałatek. Te śródziemnomorskie są mocno wyraziste w smaku – głównie dzięki słonemu anchois. Mozzarella wspaniale łagodzi słoność ryb i oliwek.  Chrupiące pieczywo oraz ostrość…

Czytaj dalej
Pierożki z resztek po rosole

Pomysł na mięso po rosole – mini pierożki

Przygotowujemy wspaniały rosół – każda gospodyni robi go inaczej, ale najlepszy jest gdy użyjemy co najmniej dwóch rodzajów mięs (ja używam kurczaka i antrykotu wołowego). Ale co zrobić z gotowanym mięsem i warzywami? Nigdy ich nie wyrzucajcie, zawsze można wyczarować…

Czytaj dalej
Szuba, czyli śledź pod pierzynką

Szuba, czyli śledź pod pierzynką

Szuba – śledź pod pierzynką – to najlepsza sałatka śledziowa jaką wymyślono. Delikatne, namoczone w mleku śledzie wspaniale kontrastują z soczystymi burakami, marchwią i jajkami. Przysmak pochodzi z kresów, a mi towarzyszy od dziecka – mama przygotowuje śledzia pod pierzynką…

Czytaj dalej
Arancini z szynką parmeńską i mozzarellą

Arancini z szynką parmeńską i mozzarellą

Arancini czyli sycylijskie kule z ryżu już niedawno gościły na blogu. Dziś wracają w jeszcze lepszej wersji. Nadzienie z szynki parmeńskiej i mozzarelli przerosło moje oczekiwania. Jakbym jadła ryżowe pizze. Cudownie ciągnący się ser i wspaniałe risotto – mi nie…

Czytaj dalej
Arancini - ryżowe kulowe z mięsem

Arancini – włoskie kule ryżowe z mięsem mielonym

W Arancini, przekąsce prosto z Sycylii, zakochałam się od pierwszego kęsa. Każdy kto lubi risotto, doceni smak ryżowej, smażonej w głębokim tłuszczu kuleczki. Najlepsze w kulach jest to, że można je dowolnie nadziewać. Dziś zdecydowałam się na nadzienie z mięsa…

Czytaj dalej
Sałatka z pieczonych warzyw

Hiszpańska sałatka z pieczonych warzyw

Lubicie zapach pieczonej papryki? Jeśli tak, to sałatka dla Was. Aromat pieczonych warzyw jest oszałamiający, a smak wyjątkowy. Pachnie w całym domu. Danie wymaga zdecydowanie więcej poświęcenia, niż tradycyjne sałatki. Obieranie papryk to zajęcie brudzące i czasochłonne. Dla tego smaku…

Czytaj dalej
Dynia na ostro

Dynia na ostro wg Nigela Slatera

Gdy zobaczyłam ten przepis na ciekawym blogu ugotujmyto.pl od razu wiedziałam jak wykorzystam moją dynię Hokkaido. Ostatnio ciągle przyrządzałam dynię na słodko – musiałam spróbować czegoś innego. Przepis Nigela Slatera wydawał się niezwykle prosty, a zdjęcia Doroty tylko zachęcały do…

Czytaj dalej
Zamknij