Kategorie

Przystawki

Kulebiak z łososiem

Kulebiak z łososiem

Kulebiak to popularne danie świąteczne w Rosji. Jest to farsz zawinięty w ciasto drożdżowe lub francuskie. W Polsce tradycyjnie przygotowuje się je na Podlasiu. Najczęściej spotykane kulebiaki to te nadziewane rybą lub kapustą z grzybami. Ja proponuję prostą wersję z…

Czytaj dalej
Tatar ze śledzia z miętą

Tatar ze śledzia z miętą

Tatar ze śledzia z miętą na buraczanym spodzie wspaniale sprawdzi się jako wigilijna przystawka. W końcu tego dnia śledzie są punktem obowiązkowym w wielu domach. Tatar najładniej prezentuje się, gdy przygotujemy pojedyncze porcje w malutkich miseczkach lub pierścieniach. Składniki na…

Czytaj dalej
Suflet z wędzonego łososia i grzybów

Suflet z wędzonego łososia i grzybów

Suflet z wędzonego łososia i grzybów może sprawdzić się jako wykwintna przystawka świąteczna lub nietypowe śniadanie. Wszak suflety to najsubtelniejsza odmiana… omletu. Ich delikatna, piankowa struktura i grzybowy aromat zachwycą każdego smakosza. Masę na suflet można przygotować wcześniej, jednak musi…

Czytaj dalej
Pikantne orzechy z kawiarni na Union Square

Pikantne orzechy

Pikantne orzechy to największy przysmak mojej mamy i męża. Ciągle dopytują się mnie dlaczego na blogu nie ma ich ulubionej przekąski. W końcu uległam – sama też za nimi przepadam. Orzechy są serwowane w kawiarni na Union Square w Nowym…

Czytaj dalej
Azjatyckie klopsiki w sosie hoisin

Azjatyckie klopsiki

Często mam problem, co zrobić z mięsa mielonego – i tu na ratunek przychodzą kuchnie świata. Orientalne, azjatyckie klopsiki podane na ryżu były strzałem w dziesiątkę! Mają niespotykany smak, a to dzięki glazurze opartej na chińskim sosie hoisin. Sos hoisin…

Czytaj dalej
Hummus - pasta z ciecierzycy i tahini

Hummus – pasta z ciecierzycy i tahini

Od dłuższego czasu miałam ochotę na hummus – smarowidło z kuchni arabskiej. Jest to pasta, której głównymi składnikami są ciecierzyca, czosnek i tahini (pasta sezamowa). Gotowa tahini jest dość droga, lecz można łatwo przyrządzić ją w domu. Hummus świetnie nadaje…

Czytaj dalej
Sałatka jarzynowa - przepis

Sałatka jarzynowa

Chyba nie skłamię jeśli powiem, że sałatka jarzynowa to królowa polskich stołów. Nawet jeśli nie przygotowujecie jej sami, robi to prawdopodobnie Wasza mama, babcia lub ciocia. Pamiętam, gdy byłam małą dziewczynką pytałam własnej babci co gotowała jak była nastolatką. Powiedziała,…

Czytaj dalej
Sałatka z paluszków krabowych

Szybka sałatka z paluszków krabowych

Sałatka z paluszków krabowych (zwana u nas potocznie sałatką krabową – mimo, że z krabami ma mało wspólnego) jest przygotowywana w naszej rodzinie od bardzo wielu lat. Jej największą zaletą jest niezwykła prostota – sałatka zawiera tylko trzy główne składniki….

Czytaj dalej
Sałatka z arbuzem i fetą wg Nigelli Lawson

Sałatka z arbuzem i fetą

Sałatka z arbuzem to danie świetne na upalne dni. To niecodzienne połączenie – słodki arbuz, słona feta, kwaśna limonka, orzeźwiająca mięta – wszystkie składniki sprawiają, że sałatka jest pełna kontrastów. Razem jednak tworzą bardzo ciekawą kompozycję – lekką i zaskakującą…

Czytaj dalej
Sałatka nicejska z tuńczykiem

Sałatka nicejska z tuńczykiem

Sałatka nicejska znana jest nie tylko we Francji, ale i na całym świecie. Powstało mnóstwo jej wariantów, ale zazwyczaj w podstawowym składzie można znaleźć tuńczyka, anchois, zieloną fasolkę, pomidory, oliwki, cebulę i jajko. Reszta składników zależna jest od naszej wyobraźni….

Czytaj dalej
Ciasteczka piwne z parmezanem

Ciasteczka piwne z parmezanem

Biorę udział w „Książęcych Mistrzostwach Smaku”. W związku z tym prezentuję wam przepis na ciasteczka piwne, który powstał specjalnie pod piwo Książęce Jasne Ryżowe. Jest to piwo bardzo lekkie, orzeźwiające – jego smak od razu przywodzi na myśl niezobowiązujące spotkania…

Czytaj dalej
Pieczone szparagi

Pieczone szparagi

Szparagi idealnie nadają się na przystawkę lub śniadanie. Szczególnie wiosną, gdy są świeże i łatwo dostępne. Nawet surowe cieszą oko i pięknie wyglądają. Smakują znakomicie połączone ze słoną szynką (np. parmeńską, serrano lub szwarcwaldzką) i orzeźwiającą cytryną. Smaku dopełnia jajko,…

Czytaj dalej
Zamknij