Przepisy: Przetwory

  • Syrop z pigwy + nalewka

    Dodano w śr, 16/10/2013 - 12:01

    Syrop z pigwy + nalewkaSyrop z pigwy to smak mojego dzieciństwa. Jako dziecko codziennie piłam herbatę z dodatkiem pigwy – innej po prostu nie chciałam. Dziś pigwę, a właściwie pigwowca mało kto hoduje. Krzak jest mało atrakcyjny, a jej owoce – kwaśne i nienadające się bezpośrednio do spożycia. Ja jednak uważam, że warto ją zasadzić (owoce można też czasem kupić na targach). Nazywana polską cytryną pigwa ma mnóstwo witaminowych dobroci – zawiera między innymi magnez, wapń, fosfor, potas, żelazo, miedź, witaminy A, B i C. Największym jej[…]

  • Hummus – pasta z ciecierzycy i tahini

    Dodano w pon, 09/09/2013 - 12:01

    Hummus - pasta z ciecierzycy i tahiniOd dłuższego czasu miałam ochotę na hummus – smarowidło z kuchni arabskiej. Jest to pasta, której głównymi składnikami są ciecierzyca, czosnek i tahini (pasta sezamowa). Gotowa tahini jest dość droga, lecz można łatwo przyrządzić ją w domu. Hummus świetnie nadaje się do smarowania pieczywa np. pity – ja uwielbiam go z cebulowym, domowym chlebem. Doskonale zastępuje wędlinę – świetna alternatywa dla wegetarian. Można używać go także jako dip do maczania grissini czy chrupkich warzyw (marchewka, papryka, ogórek). Składniki: 1 puszka ciecierzycy (240[…]

  • Krem czekoladowy z kaszy jaglanej

    Dodano w pon, 26/08/2013 - 12:01

    Krem czekoladowy z kaszy jaglanejKrem czekoladowy, taki jak np. nutella, jest chyba w większości domów. Kochają go szczególnie dzieci. Na blogu My man’s kitchen znalazłam świetną propozycję takiego kremu czekoladowo-orzechowego, który można samodzielnie łatwo i szybko przygotować z… kaszy jaglanej! Taka wersja jest dużo zdrowsza i świetnie nadaje się na śniadanie. Kasza jaglana i kakao dostarczają dużo żelaza. Nie ma też żadnej chemii i konserwantów. Krem na jaglance jest bardzo smaczny, zajadałam się nim. Można nim smarować kanapki, naleśniki, pancakes’y, ciasta lub po prostu bezkarnie podjadać.[…]

  • Powidła śliwkowo-piernikowe z czekoladą

    Dodano w pon, 19/08/2013 - 12:01

    Powidła śliwkowo-piernikowe z czekoladąSmakiem letnich owoców możemy cieszyć się zarówno teraz, jak również chłodną zimą – to dzięki domowym przetworom, które są znacznie lepsze od sklepowych i które wcale nie muszą być nudne. W sezonie na śliwki proponuję nietypowe powidła śliwkowe z dodatkiem czekolady oraz charakterystycznych dla smaku piernika: cynamonu i miodu. Powidła śliwkowo-piernikowe są tak smaczne, że ciężko im będzie dotrwać do zimy. Możemy ich używać nie tylko do smarowania pieczywa, racuszków, naleśników (np. zamiast nutelli), ale także jako dodatek do ciast. Gdy słoiczek uchowa[…]

  • Domowy majonez

    Dodano w pon, 22/07/2013 - 12:02

    Domowy majonezZapewne większość z Was kupuje majonez w sklepie. Polecam choć raz przygotować go samodzielnie – z pomocą nowoczesnych sprzętów kuchennych zajmie to nam mniej niż 10 minut. Ocenimy wtedy czy smak jest lepszy niż tego ze słoika i czy było warto. Unikniemy także szeregu substancji konserwujących, które są dodawane do gotowych sosów w celu przedłużenia daty ważności. A jak się robi majonez? Wystarczy surowe jajko, olej, ocet i przyprawy. Domowy majonez należy zużyć w przeciągu 3-4 dni. Sałatki, kanapki, pasty jajeczne i[…]

  • Miód majowy czyli syrop z mniszka lekarskiego (mleczu)

    Dodano w wt, 28/05/2013 - 5:18

    Miód z mniszka lekarskiego - syrop z mleczuDziś o darach natury. Każdy z nas zna popularny chwast – mniszka lekarskiego (zwanego popularnie mleczem lub dmuchawcem). Jego piękne, żółciutkie kwiaty możemy wykorzystać do produkcji domowego syropu, który nie tylko może zastępować nam miód, ale przede wszystkim ma bardzo wiele właściwości zdrowotnych. Działa oczyszczająco na nerki i wątrobę – jest niezastąpiony w chorobach dróg żółciowych i wspomaganiu rozpuszczania kamieni nerkowych. Oczyszcza także skórę – jest polecany w leczeniu trądziku, świądu i wyprysków. Jest bogatym źródłem wit. C oraz dobrze przyswajalnego magnezu[…]

  • Domowe masło orzechowe

    Dodano w wt, 31/07/2012 - 2:48

    Masło orzechoweMasło orzechowe lubią nie tylko dzieci. My też je kochamy. Jest niezwykle uniwersalne – można jeść z nim kanapki, robić ciasteczka, przekładać naleśniki czy wafle. Świetnie też komponuje się z kurczakiem. Masło orzechowe w bardzo prosty i szybki sposób można samodzielnie przygotować w domu. Bez konserwantów i składników nie wiadomego pochodzenia – i do tego wyjdzie znacznie taniej niż w sklepie. Za każdym razem możemy użyć innego dodatku do niego, uzyskując masło smakowe – polecam cynamon, ekstrakt waniliowy lub białą czekoladę. Takie[…]

Strona 4 z 5« Pierwsza...45