Proste ciasto ze śliwkamiProste ciasto ze śliwkami – obowiązkowa pozycja w sezonie. Babcia robiła podobne w każde lato, dlatego kojarzy mi się z wakacjami i domową atmosferą. Ucierane ciasto jest łatwe i szybkie do przygotownia. Każdy sobie z nim poradzi, a smakuje wyśmienicie. Oryginalnie babcia stosowała olejek migdałowy – ja wolę amaretto. Dodatkowo fajnie urozmaica je dodatek płatków migdałowych. Ciasto znika zazwyczaj jeszcze ciepłe – polecam podawać je właśnie na gorąco z lodami waniliowymi.

Proste ciasto ze śliwkami:

  • 500 g słodkich, mięsistych, mało wodnistych śliwek
  • 200 g miękkiego masła
  • 200 g mąki pszennej (ok. 1,5 szklanki)
  • 200 g drobnego cukru do wypieków (ok. 1,2 szklanki)
  • 4 duże jajka
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki amaretto albo łyżeczka naturalnego ekstraktu migdałowego lub 2-3 krople olejku migdałowego
  • duża szczypta cynamonu
  • garść płatków migałdowych lub posiekanych migdałów
  • cukier puder do posypania

Najlepiej użyć składników w temperaturze pokojowej (miękkiego masła i jajek wyjętych wcześniej z lodówki lub przelanych wrzątkiem). Masło ucieramy na puszystą masę, dodając stopniowo cukier. Miksujemy. Dodajemy pojedynczo 3 żółtka (po każdym miksując masę), a na końcu całe jajko oraz olejek/ekstrakt/alkohol. Mąkę łączymy z proszkiem i dodajemy do ciasta. Na koniec ubijamy 3 białka i dodajemy do ciasta stopniowo, mieszając łyżką.  Przekładamy do kwadratowej lub okrągłej formy (ok. 23 cm) wyłożonej papierem do pieczenia (można też użyć większej blachy – 24×36 cm – ciasto będzie niższe). Na wierzchu układamy połówki lub ćwiartki śliwek (skórą do dołu). Posypujemy delikatnie cukrem pudrem i cynamonem. Rozsypujemy migdały. Pieczemy w 180°C przez 45-55 minut (duża blacha – wystarczy ok. 35 min.) Patyczkiem sprawdzamy, czy ciasto jest upieczone. Gdyby w trakcie pieczenia zarumieniło się zbyt mocno – można położyć na wierzchu kawałek folii aluminiowej. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

Proste ciasto ze śliwkami

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych
Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!