Pyszne sezonowe ciasto z rabarbarem. Do tego bardzo proste. Bez miksera, bez wyrabiania – po prostu wystarczy wymieszać łyżką. To taki placek, który najlepiej smakuje jeszcze ciepły. Można do niego użyć zarówno zielonego jak i czerwonego rabarbaru. Znacznie zyskuje dzięki kruszonce.
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej (1 może być pełnoziarnistej)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 3/4 szklanki cukru białego lub trzcinowego
- 250 g jogurtu naturalnego
- 3 jajka
- 3/4 szklanki oleju
- ok. 250 g rabarbaru
- ok. 150 g truskawek
- 2-3 łyżki cukru pudru lub cukru z wanilią
Kruszonka:
- 2/3 szklanki mąki pszennej
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 50 g pokrojonego masła (1/4 kostki)
- szczypta proszku do pieczenia
Do placka potrzebujemy 4 naczyń: na owoce, na kruszonkę, na składniki mokre i największe na składniki suche. Rabarbar myjemy, odcinamy liście i końcówki, a następnie kroimy na małe ok. 1-2 cm części. Truskawki także myjemy, pozbawiamy szypułek i kroimy na połówki lub ćwiartki. Owoce wkładamy do naczynia i posypujemy cukrem pudrem lub waniliowym. Mieszamy i odstawiamy. Wszystkie składniki na kruszonkę rozcieramy palcami w miseczce do czasu, aż powstaną okruchy. Do następnego naczynia dodajemy jajka, jogurt i olej. Roztrzepujemy widelcem, aż do połączenia. Do ostatniego naczynia wsypujemy mąkę, cukier, sodę i proszek. Mieszamy łyżką, a następnie wlewamy składniki mokre. Mieszamy do połączenia – ciasto powinno być bardzo gęste. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 26 cm (wyłożonej papierem lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką) i wyrównujemy. Z owoców odlewamy nadmiar soku (jeśli go puściły) i wykładamy równomiernie na ciasto. Posypujemy kruszonką. Pieczemy w 180°C przez ok. 35-45 minut (do suchego patyczka). Przez 5 minut studzimy ciasto z rabarbarem przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Upiekłam na niedzielę bardzo podobne – też jogurtowe, też z rabarbarem i truskawkami. Dlatego właśnie kocham ciepłe pory roku 🙂
I duuużo dużo kruszonki, mniam!
Proste, dobre, z owocami – czego więcej można pragnąć, oprócz, na przykład prywatnej wyspy? 😉
Kawy 😀
Tak! 🙂
ooo..! Wpraszam się na kawałek, no już lepiej nie można uczcić poranka 😀
pycha!:) u mnie dziś na blogu też ciacho z rabarbarem:D takie łączone z truskawkami również lubię:)
Połączenie truskawek z rabarbarem bardzo mi się podoba:) musiało smakować wyśmienicie:) wygląda pyszniutko:)
Doskonale współgrają 🙂
Uwielbiam takie ciasta. Proste i pyszne!
Mniam, ciasto wygląda bardzo smakowicie 🙂
Lubię z rabarbarem no i z truskawkami oczywiście także. Mniam:)
Pyszne:)! Dawno nie robiłam ciasta z kruszonką i muszę to koniecznie nadrobić..;)!
och, jak ja lubię takie ciasta!
Jak drożdżowe, to tylko z rabarbarem i kruszonką, przepyszne ciasto ! Moje właśnie w piekarniku 🙂 Pozdrawiam 🙂
Moje jest jogurtowe Samantho, ale drożdżowe także jest pyszne – choć trochę bardziej pracochłonne 🙂
Oczywiście, że jogurtowe jest przepyszne i tak pięknie wyrosło 🙂
Truskawki z rabarbarem to dla mnie najlepsze połączenie .I najpyszniejsze
Podoba mi się to, ze nie muszę wyjmować sprzętu z prądem:)
uwielbiam to połączenie. ciasto z rabarbarem, najelepsze na świecie
Ale pychoty, rabarbar pieczony jest wspaniały, zwłaszcza w cieście.