Ciasto dyniowe z dodatkiem zdrowszej mąki pełnoziarnistej to jedno z najprostszych ciast. Jak większość wypieków przygotowujemy je z puree dyniowego. Aby je wykonać wystarczy wydrążyć i pokroić dynię na mniejsze części, nakryć folią aluminiową i piec przez 40 minut w 180°C. Potem zdjąć skórkę i zblendować. Mi szklanka takiego puree pozostała po zupie dyniowej i postanowiłam na drugi dzień przygotować z niego jakieś proste i szybkie ciasto. Udało się – ciasto dyniowe robi się w 10 minut (nie licząc pieczenia oczywiście) – wystarczy wymieszać łyżką składniki. Jest wilgotne, lekko piernikowe i puszyste.
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1 szklanka puree z pieczonej dyni
- 1 czubata szklanka cukru trzcinowego
- 1 saszetka cukru wanilinowego
- 4 duże jajka
- 3/4 szklanki oleju rzepakowego
- 2 łyżki mleka
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich lub pestek dyni lub suszonych moreli
- skórka otarta z jednej pomarańczy
- szczypta soli
Łączymy w jednej misce składniki mokre: jajka, puree z dyni, olej oraz mleko. Mieszamy łyżką do połączenia. W drugiej misce łączymy składniki suche: obie mąki, cukier, cukier wanilinowy, cynamon, proszek do pieczenia, sodę, sól, skórkę z pomarańczy oraz orzechy/pestki lub suszone owoce (w zależności czego używamy). Składniki suche także mieszamy, a następnie łączymy obie masy wlewając mokre składniki do suchych. Ponownie mieszamy łyżką do połączenia (nie dłużej! Gdy będziemy długo mieszać uwolni się gluten i ciasto będzie ciężkie) – masa powinna być grudkowata, ale jednolita. Przelewamy do średniej wielkości formy (u mnie poszerzona keksówka – 22 x 11cm) i pieczemy ok. 45-55 minut (do czasu aż patyczek wbity w środek ciasta będzie suchy po wyciągnięciu) w piekarniku nagrzanym do 180°C (170°C z termoobiegiem).
Gotowe ciasto dyniowe polewamy lukrem (1 łyżka cytryny rozmieszana z 3/4 szklanki cukru pudru), polewą czekoladową, karmelową, z kremowego serka lub po prostu posypujemy cukrem pudrem. Podany przepis nadaje się także do przygotowania muffinek (pieczemy wtedy ok. 20 minut).
mmm pyszne i wilgotne! bardzo lubię takie ciasta, idealne do kubka herbaty czy kakao 🙂
cudownie wygląda
Poczęstuje się dobrze 🙂 tak smakowicie wygląda 🙂
Piękne .
Najbardziej przekonał mnie ten piernikowy aromat:)
Mmm musi smakować bosko 🙂
Jaki piękny kolor! Jestem pewna, ze smakuje nawet lepiej niż wygląda 🙂
wyznaję zasadę, że prostosta jest najlepsza. a takie dyniowe zjadłabym z ogromną chęcią!
Oj takie dyniowe chętnie bym zjadła kawałek 🙂
Te proste zawsze są najlepsze 😀
Proste ale czy mi wyjdzie? 🙂
Ale to ciasto musi aromatycznie pachnieć 🙂
Ale cudownie wygląda. Bede musiala upiec ciasto z dynia, bo chyba jeszcze nie jadlam. Serio! 😉
lubię takie placuszki 🙂
Bardzo smakowicie wygląda, aż ślinka cieknie 🙂
bardzo smakowicie wygląda. pomysł świetny:)
I ciasto nabrało pięknego żółtego koloru!
Doskonale musiało smakowac bo wygląda świetnie 🙂
Ciasto dyniowe wygląda wspaniale i pewnie smakuje wyśmienicie, a kilka dni temu jadłem też dynię ale w formie zupy i była przepyszna !!!!
Cudowne dyniowe smaki, wspaniały chlebek 🙂
Pyszne, klasyczne ciasto. Co za kolor! A smak? Pewnie niesamowity 🙂
Śliczności. Chyba je dziś zrobię, na przekór tęsknocie za Gruzją 🙂
Wygląda wspaniale!
Dla mnie dyniowych wypieków nigdy dość.
Wprost uwielbiam dyniowe wypieki! <3
Zdjęcia śliczne, ciasto na pewno też warte grzechu 🙂
Uwielbiam takie proste ciasta <3
Wygląda obłędnie!:)
Poezjo, jesteś niesamowita! Właśnie się zajadam tym ciastem i jest PRZEPYSZNE!!! Pyszyte, wilgotne, pięknie wygląda i zdecydowanie za szybko znika 😉 Polecam wszystkim!