Szybka i prosta szarlotka na biszkopcie. Nie wymaga zagniatania czy leżakowania w lodówce. Kroimy jabłka, miksujemy składniki i gotowe – reszta to tylko czekanie. Bardzo lubię jej cynamonowy zapach wydobywający się z piekarnika. Najczęściej połowa znika jeszcze ciepła. Idealna do gorącej, owocowej herbaty. Taki jabłecznik będzie świetnie smakował z dodatkiem rodzynków czy orzechów – u mnie najczęściej jest jednak bez dodatków.
Prosta szarlotka na biszkopcie:
- 5 średnich jabłek
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 4 duże jajka
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/2 szklanki oleju
- opcjonalnie: garść rodzynków lub orzechów
- cukier puder do posypania
Jabłka obieramy i kroimy w małą kostkę – odkładamy. Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i sodę – mieszamy łyżką. W drugiej misce całe jajka ubijamy z cukrem i cukrem wanilinowym za pomocą miksera na puszystą masę. Zmniejszamy obroty na mniejsze i stopniowo dodajemy mąkę. Wlewamy cienką strużką olej i jeśli używamy – wrzucamy rodzynki lub orzechy. Tortownicę o średnicy 24-26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciut więcej niż połowę ciasta i rozsmarowujemy po dnie. Do pozostałego ciasta dodajemy jabłka, cynamon i mieszamy. Równomiernie układamy na wierzchu ciasta w tortownicy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170°C na około 45-50 minut. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
proste i smaczne ciacho 🙂
Porywam kawałek!!
Wygląda obłędnie 😀
Szarlotkę uwielbiamy, więc dosiadamy się do stołu. Pysznie wygląda 🙂
pyszności
Jakiej mąki należy użyć?
Zwykłej pszennej. Może być tortowa lub uniwersalna (typ 500)
A ja właśnie zrobiłam. Jest pyszna 🙂
Dzis zrobiłam .Świetny przepis.Szybko sie robi.Nawet z dziecmi które pomagają.Polecam
Zrobiłam dzisiaj to ciasto tak jak w przepisie. Niestety po 50 minutach w piekarniku środek ciasta „pływał”. Włożyłam ponownie i nie chciał mi się dopiec. Ciasto do wywalenia 🙁 Może mi Pani powiedzieć co było nie tak ? Jak można uratować surowe ciasto ? Piekłam na trybie góra-dół.
Trzeba zwiekszyć temperaturę i piec do „suchego patyczka”. Czasem piekarnik nie dopieka i ciasto musi dłużej w nim pobyć – ja bym nie wyrzucała tylko piekła do skutku 🙂 mam nadzieje, że nastepnym razem się uda
Według mnie temperatura była zbyt niska, optymalna dla ciasta biszkoptowego to 180st C 🙂
A ja właśnie upiekłam wygląda wspaniałe i pięknie pachnie
Dlaczego misietak klei?