Szybka szarlotka na biszkopcieSzybka i prosta szarlotka na biszkopcie. Nie wymaga zagniatania czy leżakowania w lodówce. Kroimy jabłka, miksujemy składniki i gotowe – reszta to tylko czekanie. Bardzo lubię jej cynamonowy zapach wydobywający się z piekarnika. Najczęściej połowa znika jeszcze ciepła. Idealna do gorącej, owocowej herbaty. Taki jabłecznik będzie świetnie smakował z dodatkiem rodzynków czy orzechów – u mnie najczęściej jest jednak bez dodatków.

Prosta szarlotka na biszkopcie:

  • 5 średnich jabłek
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 4 duże jajka
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 szklanki oleju
  • opcjonalnie: garść rodzynków lub orzechów
  • cukier puder do posypania

Jabłka obieramy i kroimy w małą kostkę – odkładamy. Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i sodę – mieszamy łyżką. W drugiej misce całe jajka ubijamy z cukrem i cukrem wanilinowym za pomocą miksera na puszystą masę. Zmniejszamy obroty na mniejsze i stopniowo dodajemy mąkę. Wlewamy cienką strużką olej i jeśli używamy – wrzucamy rodzynki lub orzechy. Tortownicę o średnicy 24-26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciut więcej niż połowę ciasta i rozsmarowujemy po dnie. Do pozostałego ciasta dodajemy jabłka, cynamon i mieszamy. Równomiernie układamy na wierzchu ciasta w tortownicy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170°C na około 45-50 minut. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Szybka szarlotka na biszkopcie

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych
Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!