Możecie zapewne spytać skąd tak banalny przepis na moim blogu. Otóż znam wiele osób, które nie wiedzą, że z jajek można w szybki sposób zrobić wspaniałą pastę do smarowania pieczywa! Nie ukrywam, że takie kanapki należą do moich ulubionych. Przez 5 lat żywiłam się nimi na studiach ; ) Więc jak znudziła wam się wędlina i serek zachęcam do spróbowania.
Składniki:
- 4-5 jajek ugotowanych na twardo
- szczypiorek
- 1-2 łyżki majonezu
- 1/2 łyżeczki musztardy
- sól, pieprz
Jajka gotujemy na twardo. Aby nie popękały należy posolić wodę lub wrzucić do wody 2 zapałki. Po ugotowaniu kroimy je w kostkę. Dodajemy majonez, musztardę i posiekany szczypiorek. Solimy i pieprzymy do smaku.
Z pastą świetnie komponuje się pomidor i kiszone ogórki. Możemy dodać je do kanapki.
Jak lubicie ostre polecam dodać do pasty trochę chili w płatkach.
Natalio masz racje . Tak samo prosty jak pyszny !! Ja do swojej pasty dodalam kawalek wedzonego lososia..
Bardzo dobry pomysł. Pastę można urozmaicać dodając np. suszone pomidory, twarożek, podsmażone pieczarki… co kto lubi 🙂
Prosta, smaczna, idealna na kanapki! 🙂 Mniam!