Zupa cebulowaPierwszy raz zupę cebulową jadłam w restauracji. Spodziewałam się ostrości i zdecydowanego smaku. Byłam mile zaskoczona po spróbowaniu – cebula okazała się przyjemnie słodka i łagodna. I ta chrupiąca grzanka z serem… Od tamtej pory zupa cebulowa często gości na moim stole. Robi się ją bardzo szybko. Ja tym razem zrezygnowałam z tradycyjnej serowej grzanki pływającej na wierzchu, na rzecz podania zupy w zapieczonym chlebie. Namoczony zupą chleb zjadłam cały 🙂

Składniki:

  • 6 cebul
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 150 ml białego wina (opcjonalnie)
  • 2 łyżki ketchupu (ja najbardziej lubię ten naturalny, w słoiczkach)
  • ok. 3 łyżeczek tymianku
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • sól, pieprz
  • bagietka lub bułka wrocławska na grzanki (lub okrągłe chlebki – jeśli chcemy w nich podać zupę)
  • żółty ser
  • oliwa z oliwek
  • łyżka masła

Cebule obieramy i jeśli mamy te “płaczliwe” – zanurzamy na chwilę we wrzątku. Kroimy w półplasterki.  Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek z łyżką masła i podsmażamy cebule, od czasu do czasu mieszając. Gdy cebula będzie szklista, dodajemy 2-3 pokrojone ząbki czosnku i dalej mieszamy. Gdy cebula zacznie lekko brązowieć dodajemy do niej 2  łyżki ketchupu i podsmażamy przez 2-3 minuty. Dolewamy białe wino, a następnie stopniowo bulion. Dosypujemy tymianek i rozmaryn oraz solimy i pieprzymy. Zupa powinna się gotować jeszcze ok. 30 minut na bardzo małym ogniu.

Wersja z grzankami: Pokrojoną bagietkę lub bułkę, smarujemy przekrojonym ząbkiem czosnku, a następnie smarujemy masłem. Posypujemy tartym serem i zapiekamy w piekarniku, aż ser się rozpuści. Grzanki można położyć na każdej porcji zupy lub podać oddzielnie.

Wersja z chlebem: Od chlebków odkrajamy czubki i wydrążamy środki (czubki możemy posmarować czosnkiem i masłem i zapiec z chlebkami). Wnętrze chleba smarujemy białkiem jajka. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy, aż chlebki zaczną brązowieć. Napełniamy zupą – możemy posypać tartym serem.

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych