Warzywa

You are viewing Search Results for the next criteria.
[Quote: ] | [Author: ] | [Category: Warzywa]
139 items found
Search results
  • Zioła
    Zioła, takie jak pietruszka czy koper, można przechowywać przez kilka dni, jeśli umieścimy je w szczelnie zamkniętym pojemniku, przy czym i zioła i pojemnik muszą być całkowicie suche.
  • Cebula
    Przekrojona połowa cebuli nie straci smaku, jeśli miejsce przekrojenia posmarujemy masłem lub margaryną.
  • Warzywa
    Zupa będzie smaczniejsza i aromatyczniejsza, jeśli warzywa (cebula, marchew itp.) lekko podsmażymy na maśle.
  • Koncentrat pomidorowy
    Aby koncentrat pomidorowy w otwartej puszce uchronić przed pleśnią i psuciem się, należy posypać go drobną solą i zalać olejem lub roztopionym masłem.
  • Kapuśniak
    Kapuśniak z kiszonej kapusty należy solić już po ugotowaniu się kapusty. Inaczej łatwo go przesolić.
  • Warzywa
    Świeże warzywa liściaste (zielona sałata, szpinak, szczaw itp.) można przechowywać nie dłużej niż 3 dni. W suchym miejscu szybko więdną, a w wilgotnym - pleśnieją. Najbardziej odpowiednia temperatura ich przechowywania to 0C.
  • Warzywa
    Warzywa należy przechowywać w ciemnym miejscu, pod działaniem światła słonecznego zawarty w nich karoten ulega zniszczeniu.
  • Cebula
    Cebula lepiej przechowuje się, jeśli powiesić ją w wiankach, warkoczach, pęczkach lub siatce w suchym i przewiewnym miejscu.
  • Pomidory
    Świeże pomidory dłużej się przechowają, jeśli umieścić je w jednym rzędzie szypułką do góry.
  • Warzywa
    Ugotowanych warzyw nie należy przetrzymywać w wodzie, w której były gotowane, gdyż stają się wodniste i niesmaczne. W wywarze można przechowywać niezbyt długo tylko kalafior.
  • Ziemniaki
    Po długim przetrzymywaniu w worku ziemniaki tracą część skrobii i witaminy C przez co ich smak pogarsza się. Szczególne straty skrobii i witaminy następują w wodzie w której przetrzymywane są pokrojone ziemniaki.
  • Warzywa
    Aby zachować smak warzywa należy czyścić i kroić bezpośrednio przed gotowaniem.
  • Warzywa
    Dwie kostki cukru dodane do wody, w której gotują się warzywa, polepszają ich smak.
  • Cebula
    Aby drobno pokrojona cebula nie przypaliła się i nabrała ładnego koloru, należy ją najpierw obtoczyć w mące i potem smażyć.
  • Ziemniaki
    Aby ziemniaki przygotowywane "w mundurkach" nie rozgotowały się, należy dodać do wody więcej soli.
  • Fasola
    Fasola gotuje się szybciej, gdy zalać ją zimną wodą i zaraz postawić na ogniu. Jak tylko się zagotuje należy podlać trochę zimnej wody. Powtórzyć 2-3 razy. Po 30-40 minutach fasola będzie gotowa.
  • Ser
    Jeśli zwarzy się ser do sernika, należy miskę postawić na parze i ucierać.
  • Chleb
    Aby chleb był jak najdłużej świeży, należy do pojemnika lub woreczka foliowego w którym jest przechowywany, włożyć duże, świeże jabłko.
  • Ser
    Przed ucieraniem sera, tarkę trzeba posmarować oliwą lub olejem. Ser wówczas do niej nie przylega, a tarkę łatwi się myje.
  • Orzechy
    Orzechy włoskie przeznaczone do ciasta można przed użyciem podpiec nieco w piekarniku. Zyskają na smaku i aromacie, a skorupka łatwo się złuszczy.
  • Żółtka
    Ciasto drożdżowe będzie bardziej żółte, jeżeli na kilka godzin przed pieczeniem (np: na noc) doda się żółtka utarte z odrobiną soli, a nakryte ciasto przechowa w chłodnym miejscu.
  • Ciasto
    Jeżeli ciasto nam już dostatecznie wyrosło, a nie możemy go piec natychmiast, przykrywany je zwilżonym papierem pergaminowym.
  • Mąka
    Aby w zapasach kasz, ryżu i mąki nie zagnieździły się szkodniki, do każdej torebki należy włożyć 2 liście laurowe.
  • Kawa
    Kilka ziarenek świeżo upalonej na patelni kawy włożonych do lodówki lub kredensu usuwa przykre zapachy.
  • Owoce
    Gdy owoce w kompocie zaczną opadać na dno, oznacza to, że słój nie jest hermetycznie zamknięty. Kompot należy wówczas przegotować, przelać do idealnie czystego słoika i powtórnie pasteryzować.
  • Rodzynki
    Rodzynki nie "idą" na dno ciasta, jeśli zostaną uprzednio wymoczone w gorącej wodzie (lub winie), osuszone na ściereczce i obtoczone w mące.
  • Ciasto
    Gdy ciasto zbyt szybko rumieni się z wierzchu, możemy nakryć je złożonym kawałkiem folii aluminiowej
  • Jajka
    Aby jajka nie pękały podczas gotowania, należy dodać do wody nieco octu.
  • Buraki
    Aby młode buraczki zachowały ładne zabarwienie - po kilku minutach gotowania dodaj kwasu cytrynowego.
  • Ryż
    Ryż zachowa swój biały kolor, jeśli do wody, w której będziemy go gotować, dodamy kilka kropel octu lub soku z cytryny.
  • Sernik
    Sernik będzie bardziej puszysty, jeśli w połowie pieczenia wyjmiesz go na chwilę z piekarnika i ostrym nożem delikatnie oddzielisz nadzienie od brzegu. Potem natychmiast wstaw sernik z powrotem do piekarnika.
  • Ryba
    Aby ryba pozostała soczysta po ugotowaniu lub usmażeniu, posól ją tuż przed przyrządzeniem. Inaczej sól "wyssie" dużo wody.
  • Czekoloda
    Wiórki czekoladowe do ozdobienia ciast, tortów i deserów będą gotowe błyskawicznie, jeśli czekoladę w kawałku, oskrobiesz obieraczką do warzyw. Przedtem włóż czekoladę na godzinę do lodówki, gdyż twardszą jest łatwiej skrobać.
  • Kawa
    Smak kawy poprawia dodanie do niej (przed zalaniem wodą) szczypty soli lub kakao.
  • Mięso
    Nawet najtwardsze mięso zmięknie podczas gotowania, jeśli dodamy do wody łyżkę wódki.
  • Ziemniaki
    Jeśli chcesz szybko upiec ziemniaki, podgotuj je przez ok. 5 minut przed wstawieniem do piekarnika. Pieczenie można wówczas skrócić do 15 minut.
  • Jajka
    Dodanie kilku kropli oliwy do jajka przy panierowaniu sprawia, że tarta bułka znacznie lepiej się trzyma.
  • Ryba
    Aby przekonać się, czy ryba jest świeża, należy przycisnąć ją palcem. Jeżeli mięso nie jest elastyczne i ślad palca pozostanie, to znak, że lepiej na obiad przygotować coś innego.
  • Ser
    Pleśnieniu białego sera zapobiegniemy przechowując go w lodówce, w zamkniętym pojemniku, razem z kostką cukru. Ser pozostanie długo wilgotny i świeży.
  • Zioła
    Myszy nie znoszą zapachu mięty i wrotycza. Świeże zioła rozłożone w spiżarni czy piwnicy odstraszą je, podobnie jak przypalona kostka cukru.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)

Zamknij