Przygotowujemy wspaniały rosół – każda gospodyni robi go inaczej, ale najlepszy jest gdy użyjemy co najmniej dwóch rodzajów mięs (ja używam kurczaka i antrykotu wołowego). Ale co zrobić z gotowanym mięsem i warzywami? Nigdy ich nie wyrzucajcie, zawsze można wyczarować z nich coś pysznego. Dzisiejszy pomysł dotyczy dodatku do rzeczonego rosołu – wspaniałych mini pierożków, które zastąpią makaron. Nie jest to oczywiście robota na co dzień. Za to będą się świetnie prezentować na świątecznym obiedzie lub gdy zapraszamy gości.

Pierożki z resztek po rosoleSkładniki z rosołu (ugotowane):

  • mięso z uda kurczaka
  • szponder / antrykot wołowy
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 por
  • 1 mała cebulka
  • grzybek (tylko jeśli dodajemy do aromatu do rosołu)

Dodatkowo:

  • pęczek szczypiorku
  • mały ząbek czosnku (opcjonalnie)
  • sól
  • pieprz

Pierożki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki wrzącej wody
  • szczypta suszonych drożdży (opcjonalnie)
  • szczypta soli

Wszystkie wymienione składniki po gotowaniu rosołu (ważne jest, aby z mięs nie był to sam kurczak – farsz będzie zbyt suchy) mielimy w maszynce do mielenia mięsa. Dodajemy do farszu pokrojony mały pęczek drobnego szczypiorku. Dość solidnie przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dla zaostrzenia możemy dodać wyciśnięty ząbek czosnku.

Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto na pierogi. Wałkujemy je jak najcieniej i wycinamy niewielkie kółka mini-foremką do pierogów lub naczyniem o średnicy mniejszej niż szklanka. Nakładamy na środek troszkę farszu i zlepiamy brzegi. Gotujemy w osolonym wrzątku, aż pierożki wypłyną na wierzch.

Gotowe pierożki podajemy z ugotowanym wcześniej rosołem.

Pierożki z resztek po rosole

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych
Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!