Następna propozycja śniadania „na słodko” (takie lubię najbardziej :)). Gdy pierwszy raz zobaczyłam przepis na pomarańczowe muffiny śniadaniowe w książce Nigelli Lawson, od razu wiedziałam, że często będą gościć na moim stole. Nie są słodkie, mają delikatny pomarańczowy smak. Nigella proponuje smarować je masłem i dżemem. U mnie znikają tak szybko, że nie mogą dotrwać do etapu smarowania…
Składniki:
- 75 g masła
- 250 g mąki pszennej
- 25 g mielonych migdałów
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- skórka otarta z 1 pomarańczy
- 75 g cukru
- 100 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
- 100 ml mleka
- 1 jajko
Rozgrzewamy piekarnik do 200ºC. Masło rozpuszczamy (można to zrobić w mikrofalówce na małej mocy). W dużej misce dokładnie mieszamy mąkę, proszek, sodę, cukier, migdały i skórkę otartą z pomarańczy, używając do tego widelca. Natomiast w drugiej misce mieszamy składniki mokre: rozpuszczone masło, jajko, mleko i sok z pomarańczy. Składniki płynne dolewamy do suchych i bardzo delikatnie mieszamy widelcem. Ciasto nie ma być gładkie, ma być grudkowate, więc nie mieszajmy zbyt długo. Ciasto nakładamy do 12 otworów na blaszce do muffinek. Możemy użyć papierków. Muffinki pieczemy w 200ºC przez ok. 20 minut.
wyglądaja i smakują wspaniale, zapach w domu niewyobrażalnie cudny!
Ja bym zdublowała tu pomarańczowość i dodała nawet konfiturę z pomarańczy…może z gorzkich by nieco złamać słodycz 🙂
Pyszności śniadaniowe!
Kilka krotnie robiłam i za każdym razem wyszły doskonale! Lekko twarde z wierzchu, a w środku delikatne i puszyste! 😀
Pyszne 🙂 do mleka, z dżemem… super śniadanko 🙂
Pyszne 🙂
Dla jeszcze większego efektu wizualnego posypuję je migdałami lub kawałkami gorzkiej czekolady 🙂
Bardzo dobre, delikatne.
Akurat nie miałam migdałów i dałam mielone orzechy laskowe.
Wyszły super 🙂
Taka akcja, że zapomniałam dodać jajko 🙂 ALE z efektu końcowego jestem bardzo zadowolona. Mega pomarańczowe, mięciutkie, puszyste. Czegoś takiego jeszcze nie jadłam. Niebo w gębie to za mało powiedziane 🙂 Przepis super i będę polecała go innym 🙂
Bardzo smaczne, wewnątrz mieciutkie z bardzo chrupiąca skorka.