Polędwiczki wieprzowe w sosie na bazie koniakuPolędwiczki wieprzowe w sosie na bazie koniaku to danie eleganckie, a jednocześnie szybkie i nieskomplikowane w przygotowaniu. Zrobiłam je z myślą o swoim mężu, ponieważ lubi on palony smak mocnych, leżakujących alkoholi. Koniak sprawdził się w sosie świetnie – nie dominuje, lecz działa jak przyprawa – sprawia, że sos śmietanowy zyskuje głęboki smak. Oczywiście alkohol wyparowuje podczas gotowania, więc nie musimy obawiać się podawania dania kierowcom. Polędwiczki w sosie najlepiej podać z ziemniakami (gotowanymi, puree lub pieczonymi) oraz ulubionymi warzywami (fasola, brokuły, pieczone warzywa korzeniowe itp.)

Polędwiczki wieprzowe w sosie na bazie koniaku:

  • 1 polędwiczka wieprzowa
  • 2 duże cebule szalotki – pokrojone w drobną kostkę
  • 2 ząbki czosnku
  • 60-80 ml koniaku lub brandy
  • 125 ml śmietany kremówki 30% (pół szklanki)
  • 1 płaska łyżeczka ostrej musztardy (np. dijon lub angielskiej)
  • 1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 płaska łyżeczka mąki do oprószenia
  • 3 łyżki masła (najlepiej klarowanego) do smażenia
  • sól morska, świeżo mielony pieprz

Polędwiczki kroimy w 1,5 cm plastry. Lekko spłaszczamy otwartą dłonią. Posypujemy solą i pieprzem z obu stron. Na dużej patelni rozgrzewamy masło (ok. 2 łyżki). Podsmażamy mięso na dużym ogniu ok. 1 minutę (do 1,5) z każdej strony. Zdejmujemy na talerz i przykrywamy folią aluminiową. Na patelnię dodajemy jeszcze łyżkę masła i podsmażamy szalotki. Gdy będą szkliste, dodajemy wyciśnięte ząbki czosnku. Oprószamy cebulki mąką, mieszamy i wlewamy strużką koniak, jednocześnie intensywnie mieszając łopatką. Dolewamy śmietanę, mieszamy. Przyprawiamy musztardą, ziołami prowansalskimi, solą i grubo mielonym pieprzem. Gdy sos się zagotuje, wkładamy polędwiczki i gotujemy ok. 10 minut. Pod koniec gotowania dodajemy świeżo posiekaną natkę.

Polędwiczki wieprzowe w sosie na bazie koniaku

Polędwiczki wieprzowe w sosie na bazie koniaku

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych
Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!