Polędwiczka pod zieloną kruszonkąDania, które pięknie i wyrafinowanie wyglądają, wcale nie muszą być skomplikowane i zabierać wiele czasu! Polędwiczka pod zieloną kruszonką nie tylko efektownie wygląda, ale też wspaniale smakuje i robi się ją bardzo prosto. Delikatnie różowa w środku, soczysta i aromatyczna. Jedna polędwiczka starcza na 2-3 osoby, jeśli mamy gości – wystarczy zwiększyć ilość składników.

Polędwiczka wieprzowa:

  • 1 lub 2 polędwiczki wieprzowe – każda o wadze ok. 500 g
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1-2 łyżki musztardy dijon
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • opcja: 250 ml czerwonego półwytrawnego wina
  • do podania: puree, karmelizowane marchewki*

Zielona kruszonka (ilość na 1-2 polędwiczki):

  • 1 świeża bułka kajzerka
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry (można pominąć)
  • 2 ząbki czosnku
  • garść suszonych grzybów leśnych (np.: borowików)
  • 1 mały pęczek natki pietruszki
  • duża garść świeżego szpinaku baby
  • 1 czubata łyżeczka miękkiego masła
  • sól morska, świeżo mielony pieprz

Polędwiczkę oczyszczamy z ewentualnych błon. Nacieramy ją wyciśniętym ząbkiem czosnku (gdy używamy dwóch polędwiczek, potrzebujemy dwóch ząbków). Jeśli mamy czas, to na ok. 4 godziny zalewamy mięso czerwonym, wytrawnym winem. Możemy jednak pominąć ten etap. Po namoczeniu mięso wycieramy papierowym ręcznikiem.

Przygotowujemy kruszonkę: Do malaksera wrzucamy suszone grzyby i rozdrabniamy je na pył, dodajemy pokrojony na mniejsze części czosnek, pietruszkę, szpinak i ponownie rozdrabniamy. Dodajemy bułkę porwaną na mniejsze części i miksujemy do uzyskania jednolitych okruchów. Przyprawiamy solą, pieprzem i utłuczoną w moździerzu kolendrą. Na końcu dodajemy łyżeczkę masła i miksujemy krótko po raz ostatni.

Piekarnik nagrzewamy do 190°C (bez termoobiegu). Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oliwy z oliwek. Na dużym ogniu bardzo krótko obsmażamy polędwiczkę z każdej strony (kilka – kilkanaście sekund). Przekładamy mięso do brytfanki wyłożonej papierem do pieczenia. Solimy polędwiczkę, przyprawiamy pieprzem i nacieramy łyżką musztardy dijon (1 łyżka na 1 polędwiczkę). Na wierzchu układamy kruszonkę. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20-25 minut (w zależności od grubości) – polędwiczka powinna być lekko różowa (nie może być krwista, ale nie powinna też być szara). Po upieczeniu odczekujemy ok. 5 minut zanim pokroimy mięso. Gdy polędwiczka odpocznie, kroimy ją w grube plastry.

Ja danie podałam z karmelizowanymi marchewkami baby (można też pokroić na połówki lub ćwiartki zwykłe marchewki). Aby je wykonać, gotujemy marchewki przez 5-7 minut w osolonym wrzątku. Na patelni rozgrzewamy 3-4 łyżki oliwy z oliwek i wrzucamy marchewki. Polewamy je łyżką miodu (lub 2 łyżkami syropu klonowego) i skrapiamy lekko sokiem z cytryny. Przyprawiamy suszonym tymiankiem i/lub rozmarynem. Podsmażamy, aż się ładnie skarmelizują. Pod koniec delikatnie solimy i pieprzymy.

Zamiast puree ziemniaczanego do polędwiczek możemy podać np. pieczone ziemniaki z piekarnika czy kaszę, ale ja lubię puree, bo można przygotować je wcześniej, a potem tylko odgrzać.

Polędwiczka pod zieloną kruszonką

Polędwiczka pod zieloną kruszonką

Polędwiczka pod zieloną kruszonką

Polędwiczka pod zieloną kruszonką

Polędwiczka pod zieloną kruszonką

Polędwiczka pod zieloną kruszonką

Wartości odżywcze 100 g Razem
Kalorie
147 kcal 1455 kcal
Węglowodany
7 g 65 g
w tym cukry
1 g 11 g
Tłuszcz
5 g 47 g
w tym kwasy tł. nasycone
1 g 11 g
Białko
13 g 131 g
Sól
0 g 2 g
Błonnik
2 g 17 g
FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!