Polędwiczka w sosie cydrowym (jabłkowym) to danie szybkie, proste, pyszne i w bardzo polskim stylu. Sos na bazie cydru i tłoczonego soku jabłkowego wyjątkowo przypadł mi do gustu. Bardzo lubię polędwiczki – ich delikatne mięso jest wyjątkowo chude i rozpływa się w ustach. Gotowanie w sosie zapewnia im wilgotność. Szczególnie polecam użyć do dania soku świeżo wyciśniętego lub tłoczonego (tłoczony sok jabłkowy można już kupić niemal wszędzie) – jest zdrowszy i ma zupełnie inny smak od tego przezroczystego z kartonu. Do polędwiczek podałam puree ziemniaczane – choć możemy użyć także ziemniaków pieczonych.
Polędwiczka w sosie cydrowym:
- 1 duża polędwiczka wieprzowa (ok. 500 g)
- 2 pełne łyżki mąki
- 2 pełne łyżki masła
- 1 łyżka oleju
- 1/4 szklanki śmietanki kremówki 30%
- 3/4 szklanki bulionu drobiowego
- niepełne 1/2 szklanki dobrej jakości cydru
- niepełne 1/2 szklanki soku jabłkowego (tłoczonego)
- 1/2 łyżeczki ostrej musztardy
- garść posiekanej natki pietruszki
- sól
- świeżo mielony pieprz
Polędwiczkę kroimy w 1,5 cm plastry. Oprószamy z obu stron solą i pieprzem. Na dużej patelni rozgrzewamy masło z dodatkiem oleju. Obsmażamy na dużym ogniu kawałki polędwiczek po ok. 2 minuty z każdej strony (najlepiej w dwóch lub trzech partiach, aby kawałki nie dotykały do siebie) – obsmażone polędwiczki odkładamy na talerz i przykrywamy folią aluminiową. Zmniejszamy ogień i na resztki masła na patelni wsypujemy mąkę. Mieszamy drewnianą łopatką, aż powstanie zasmażka i powoli dodajemy cydr, jednocześnie bardzo energicznie mieszając łopatką lub trzepaczką. Dodajemy strumieniem sok jabłkowy, mieszamy, a gdy całość nabierze jednolitej konsystencji i się zagotuje, wlewamy bulion i kremówkę. Przyprawiamy sos musztardą oraz solą i pieprzem. Gdy się ponownie zagotuje, zanurzamy w sosie kawałki mięsa (jeśli z mięsa wytopiły się soki, także je dodajemy) i gotujemy na małym ogniu ok. 10 minut lub do czasu, aż polędwiczki będą miękkie (jeśli sos jest rzadki, to dusimy bez przykrycia, jeśli ma odpowiadającą nam konsystencję – pod przykryciem). Gotowe danie posypujemy świeżą, posiekaną natką pietruszki.
Bardzo ciekawie przygotowana 🙂 kiedyś jadłam filet z kurczaka w cydrze i był pyszny. Twoja polędwiczka z pewnością teź jest pyszna 🙂
Smakowicie wyglądają. Bardzo ciekawy pomysł na sos 🙂
Wspaniałe mięsko!
chętnie bym zjadła taki obiadek 🙂 sos cydrowy – rewelacja 🙂
To danie wygląda genialnie! Moje smaki 🙂
Jak pysznie wygląda! Zjadłabym taki obiad 🙂
Uwielbiam takie połączenia smakowe 🙂 Robiłam kiedyś już danie z cydrem – poezja 🙂
ale ładnie wygląda ;)) Pyszne danie
Rewelacja 🙂 Ogólnie ostatnio jestem na diecie bezglutenowej ale cydr wchodzi jak najbardziej w grę 🙂 Dzięki za przepis!
Dobrze brzmi, wygląda super, miły, szybki i bardzo dobry obiadek;)
To może być bardzo ciekawe. Muszę wypróbować koniecznie, bo intryguje mnie zawsze łączenie mięsa z owocami.