Naszła mnie ochota na domowe, kruche ciasto. W szafce – słoik dżemu z czarnego bzu i orzechy włoskie pieczołowicie wyskubane z łupinek przez mamę. Idealne składniki na zimowego pleśniaka. Pleśniak z dżemem i orzechami to ciasto proste i nadające się niemal na każdą okazję (jak i bez okazji). Smak mojego dzieciństwa. Choć babcia robiła go bez orzechów, z kakao i koniecznie na wytrawnym cieście (bez cukru – słodka była tylko piana oraz dżem), to lubię jego różne wersje. Chrupiące orzechy pasują idealnie. Latem dżem zastępują kwaskowe owoce – cieszę się tym ciastem cały rok.
Pleśniak z dżemem i orzechami:
- 3 szklanki mąki
- 3 łyżki cukru pudru
- 6 jajek (żółtka i białka osobno)
- 1 kostka zimnego masła (200 g)
- 1 łyżka cukru z wanilią (ewentualnie wanilinowego)
- 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 budynie śmietankowe bez cukru (proszek)
- 3/4 szklanki drobnego cukru
- 3/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich (lub laskowych)
- 1 słoik kwaskowego dżemu (u mnie czarny bez)
- szczypta soli
Do dużej miski wsypujemy 3 szklanki mąki, 3 łyżki cukru pudru, 1 łyżkę cukru z wanilią i 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia. Mieszamy. Dodajemy 6 żółtek, 2 łyżki śmietany oraz pokrojone na kawałki masło. Zagniatamy jednolite ciasto (gdyby nie chciało się zagnieść, można dodać 1-2 łyżki lodowatej wody). Kulę kruchego ciasta dzielimy na dwie części – mniejszą i większą. Mniejszą zawijamy w folię i chowamy do zamrażarki. Większą – wykładamy dno tortownicy o średnicy ok. 24-26 cm. Jeśli tak jak ja, macie ochotę na bardzo cienki spód, możecie wyłożyć ciastem nie tylko dno, ale i boki do połowy wysokości tortownicy. Tortownicę chowamy do lodówki na ok. 15 minut (schłodzony spód będzie bardziej kruchy). Piekarnik nagrzewamy do 180°C (170°C z termoobiegiem). Siekamy orzechy. Wyjmujemy z zamrażarki małą kulę ciasta – ścieramy ją na tarce jarzynowej. Białka ubijamy ze szczyptą soli. Dodajmy stopniowo, powoli 3/4 szklanki drobnego cukru – cały czas miksując. Na końcu wmiksowujemy dwa budynie. Wyjmujemy tortownicę z lodówki. Na kruchym cieście rozsmarowujemy cały słoik dżemu. Posypujemy posiekanymi orzechami. Wykładamy pianę z białek i wyrównujemy. Na wierzchu równomiernie rozkładamy ciasto starte na tarce. Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 40-45 minut. Pleśniak z dżemem i orzechami studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach.


Prezentuje się wspaniale, taka puszysta jak chmurka
znane i lubiane ciacho 🙂
Kosmicznie wygląda!
Chyba budyń w białek zepsuł wszystko. Żadnej pianki nie było? Z białek i budyniu zrobiło się suche ,niesmaczne ciastoReszat ok. Kruche, jak zawsze pyszne, domowe powidła, ale niestety budynie wszystko pogmatwały. Czy , aby na pewno są one w przepisie potrzebne? Mama moja mówi, że nigdy, przenigdy nie dodaje nic do białek, jak chcę, aby była pianka. Następnym razem pominę te budynie i podzielę się efektem końcowym. Tym razem moje ciasto nie ma nic wspólnego, z tym na zdjęciu
Budyń stabilizuje pianę. Należy go wsypywać powoli, jeśli się zbryluje może popsuć efekt 🙁