Placuszki z ricotty Nigelli LawsonPlacuszki z ricotty według przepisu Nigelli Lawson. Pierwszy raz robiła mi je moja mama – teraz, mając w lodówce świeżą ricottę, przypomniałam sobie o nich. Są bardzo podobne do pancakesów, jednak dużo bardziej puszyste i delikatne. W smaku przypominają pulchne, smażone serniczki. Najlepiej smakują z owocami. To idealne śniadanie na słoneczny, upalny weekend. Placuszki robi się i smaży bardzo szybko. Są przepyszne. Przepis na ok. 20-25 małych placków.

Składniki:

  • 250 g sera ricotta
  • 0,5 szklanki mleka (125 ml)
  • 2 duże jajka (oddzielnie żółtka i białka)
  • szczypta soli
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki mąki (100g)
  • 2 łyżki masła lub oleju z orzeszków ziemnych do smażenia

Potrzebujemy dwóch naczyń. W jednym musimy zmiksować ricottę, żółtka, sól i mleko. W drugim ubijamy pianę z białek. Do zmiksowanej masy serowej stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z cukrem pudrem i proszkiem. Wyłączamy mikser. Dodajemy do masy połowę piany z białek i mieszamy łyżką. Gdy będzie puszysta dodajemy resztę.

Patelnię smarujemy tłuszczem za pomocą pędzelka (jeśli go nie mamy możemy maczać w tłuszczu papierowy ręcznik). Na rozgrzany tłuszcz kładziemy po łyżce masy i smażymy placki przez ok 1 minutę z każdej strony. Placuszki z ricotty podajemy z owocami (Nigella poleca truskawki). Możemy też polać je syropem klonowym, miodem lub dżemem.

Placuszki z ricotty Nigelli Lawson

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych
Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!