Uwielbiam kotlety rybne. Dużo bardziej niż te mięsne 🙂 A własnoręcznie przyrządzone są o niebo lepsze, niż mrożone ze sklepu. Dziś prezentuję kotlety (lub placuszki albo burgery jak kto woli) z łososia. Można je jeść właśnie jak burgery – w bułce z dodatkiem warzyw, albo z samą surówką i sosami. Naprawdę warto zrobić sos – placuszki są tak delikatne, że potrzebują dodatku jakiejś zdecydowanej nuty smakowej.
Składniki:
- 500 g filetów z łososia bez skóry i ości
- 700 g ziemniaków
- 1 cytryna – sok i skórka
- 1 cebulka dymka
- pół pęczka natki pietruszki
- 1 jajko
- 1 łyżka mąki
- bułka tarta
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
Łososia solimy i pieprzymy oraz natłuszczamy oliwą z oliwek. Odstawiamy na chwilę. Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze części i wrzucamy do gotującego się, osolonego wrzątku. Na wierzch garnka z ziemniakami stawiamy durszlak – (nie może bezpośrednio dotykać wody) do którego wkładamy łososia. Przykrywamy rybę folią – nad ziemniakami ugotuje się na parze. Po 10-15 minutach ziemniaki i ryba powinny być gotowe. Ziemniaki rozgniatamy. Łososia rozdrabniamy widelcem i dodajemy do ziemniaków. Ścieramy skórkę z cytryny, dodajemy ją do masy, a następnie wyciskamy do środka sok. Ugniatamy. Czekamy chwilę, aż masa nie będzie gorąca i dodajemy pokrojoną pietruszkę, pokrojoną drobno dymkę oraz łyżkę mąki i jajko. Dokładnie mieszamy i solidnie solimy oraz pieprzymy do smaku. Formujemy z masy ok. 8-10 grubych, okrągłych lub owalnych kotletów. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy po 3-4 minuty z każdej strony na oliwie z oliwek. Podajemy z ulubioną surówką lub warzywami i sosem.
Przykładowe sosy:
Sos uniwersalny (wykorzystuje go do wszystkiego: hamburgerów, hot dogów, krewetek): 3 łyżki majonezu, 2 łyżki ketchupu, 1 łyżka soku z cytryny, sól (szczypta), pieprz.
Sos czosnkowy: 3 łyżki jogurtu bałkańskiego, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka majonezu, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżeczka oregano, sól (szczypta), pieprz.
brzmi i wygląda naprawdę bardzo smacznie, od jakiegoś czasu planuję zrobić rybne burgery, ale jakoś kończy się na planowaniu :/
Świetny przepis! kotlety wyglądają cacy, aż się głodna poczułam 😉
lekkie świeze i pyszne.
uwielbiam łososia.
i pomimo, że jem go nieczęsto, tego wydania nie próbowałam jeszcze.
podkreślam, jeszcze! na pewno spróbuję.
Wszystko byłoby dobrze, gdyby nie tak bardzo wyrazisty posmak soku z cytryny… Chyba za dużo dodałam. 🙁