Ciasta z owocami najlepiej smakują latem, w sezonie. Teraz mamy słodkie czereśnie. Poniższy przepis na ciasto z czereśniami pochodzi z bloga AZgotuj. To placek otrębowy, bez dodatku tłuszczu. Trochę zmieniłam oryginalny przepis dodając mniej cukru i zastępując zwykłą mąkę pełnoziarnistą. W ten sposób otrzymałam ciasto, które nie tylko naprawdę świetnie smakuje, ale jest także bardziej dietetyczne od tradycyjnych ciast z owocami. Proporcje na średniej wielkości blachę.
Składniki:
- 1 szklanka mąki pełnoziarnistej (orkiszowej lub pszennej)
- 3/4 szklanki otrąb (orkiszowych lub pszennych)
- 4 duże jaja
- 5 łyżek drobnego cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki płatków migdałowych
- 400 g czereśni
Czereśnie myjemy, pozbawiamy pestek i kroimy na połówki. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodajemy stopniowo po jednej łyżce cukru, nie przestając miksować. Następnie dodajemy po jednym żółtku. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i także stopniowo dodajemy do ciasta podczas miksowania. Na końcu należy wmieszać otręby.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia (ja upiekłam ciasto w blaszce 24×28 cm, można użyć także dużej tortownicy – o śr. 28cm) i wylewamy ciasto. Rozprowadzamy równomiernie i układamy na wierzchu obok siebie czereśnie skórką do dołu. Posypujemy płatkami migdałów. Placek z czereśniami pieczemy ok. 35 minut w 180ºC lub do „suchego patyczka”. Po ostudzeniu możemy delikatnie posypać cukrem pudrem.
podoba mi się ten przepis.
mniam!
Faktycznie wygląda świetnie;)
Robiłam kiedyś podobny – całkiem dobra dietetyczna wersja placka 😉
Jam na diecie, to może bym takiego placucha mniamuśnego kawałek nawet mogła 😉
przepis w sam raz dla mnie:d bo ostatnio ograniczam słodkie:D a tak będą mniejsze wyrzuty sumienia:P
Coś dla mnie 🙂 Genialnie się prezentuje!
Jeszcze żadnego słodkiego ciasta z mąki pełnoziarnistej nie piekłam. Takim deserem to się można zajadać bez wyrzutów sumienia 😉 Publikowałaś może też inne przepisy na ciasta pełnoziarniste? Z chęcią bym poznała 🙂 Pozdrawiam
W całości pełnoziarnistych nie robiłam (ciasto lepiej rośnie na połączeniu mąki zwykłej i pełnoziarnistej). Co do smakołyków „łączonych” polecam ciastka: https://www.poezja-smaku.pl/owsiane-ciasteczka-na-uczelnie-i-do-pracy/ no i jako, że mamy sezon na truskawki: https://www.poezja-smaku.pl/proste-ciasto-z-rabarbarem-i-truskawkami/
Ciasta dietetyczne na blogu na pewno się jeszcze pojawią.
Podoba mi się taka dietetyczna wersja ciasta i na dodatek z moimi ulubionymi czereśniami 🙂
Super przepis! Dzięki lżejszej wersji można zjeść troszkę więcej:D
Fajowe ciacho! Podoba mi się wersja light 🙂
Pyszne, dietetyczne ciasto, a dodatek czereśni wyborny ! Serdecznie pozdrawiam 🙂
U mnie już po czereśniach niestety, a szkoda, bo takie ciasto chętnie bym upiekła jeszcze 🙂
Nie dość, że z czereśniami, które podobno wspaniale działają na urodę, to jeszcze w boczki nie idzie. Ciasto idealne 🙂
pysznieee <3 matko, ale kusisz!
uwielbiam takie placki, wkrótce sezon czereśniowy, trzeba będzie zrobić:)
I nie trzeba sobie odmawiać drugiego kawałka 😀 Pyszotka!
Pysznie, jak zawsze!
Jak ja lubię takie przepisy, aż sie prosi o wykorzystanie.
Polecam: absurdalizm.pl
wpraszam się na okruszek tego pysznego ciasta:) mniam mniam:)
Z czystym sumieniem sięgnę po kawałek…:)!
Świetne ciacho, jak fajnie, że z czereśniami:-)
To Taki dietetyczny ? Dla ciągle walczących ,ale lubiących ? Kupuję
mi smakowało mężowi nie:-) za drugim razem dodałam odrobinę oleju nie było już suche
W sumie to taki zdrowszy biszkopt, bo z mąki pełnoziarnistej i otrąb 🙂
Okropniście suche to ciasto. Jak z piasku i wiórów 🙂 Próbuję wszystkich zamieszczonych tu przepisów i do tej pory zachwyt ..
Dieta wymaga poświęceń 😉 a tak serio w to ciasto trzeba napakować bardzo dużo czereśni – inaczej będzie suche, a zmieściło się dużo owoców musi być też niskie.