Pizza Romantica powstała z okazji dnia pizzy, który obchodzony jest na świecie 9 lutego, ale także wydaje mi się ciekawym pomysłem na walentynki – jak na romantyczną pizzę przystało uformowałam ją w kształt serca. Czym się wyróżnia? Głównie brakiem tradycyjnego, ciągnącego się, tłustego sera, który zastąpiłam delikatną ricottą, którą w trakcie jedzenia można rozsmarowywać na pizzy. Delikatna ricotta oraz słodkie, pieczone pomidorki w kontraście ze słoną szynką parmeńską tworzą zupełnie nową jakość pizzy. Pamiętajmy też, że pomidory i chili, to jedne z największych znanych afrodyzjaków. Oczywiście z ciasta nie musimy tworzyć serc – można z niego zrobić jedną bardzo dużą pizzę lub dwie średnie. Im cieńsze ciasto – tym smaczniejsza. Polecam także i bez szczególnych okazji – ja mozzarellę zastępuję ricottą bardzo często, a czasem używam obu.

Pizza romantica z ricottąCiasto na pizzę:

  • 2 szklanki mąki pszennej (290 g)
  • ok. 3/4 szklanki ciepłej wody (210 ml)
  • 3/4 saszetki suchych drożdży (5 g)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki cukru

Błyskawiczny sos pomidorowy:

  • 390 g krojonych pomidorów z bazylią – z kartonika lub puszki
  • 2 łyżeczki octu balsamicznego
  • 2 wyciśnięte ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól i pieprz – wg smaku

Dodatki:

  • 6-8 plastrów oryginalnej, słonej szynki parmeńskiej
  • ok. 6 pomidorków koktajlowych
  • 125 g ricotty (pół opakowania)
  • suszone oregano i płatki chili do posypania
  • garść liści świeżej bazylii lub rukoli

Ciasto: Mąkę, cukier, sól i drożdże wsypujemy do miski. Mieszamy łyżką. Dodajemy ciepłą wodę z łyżką oliwy i mieszamy przez ok. 1 minutę: palcem wskazującym i tylko w jedną stronę! Składniki się połączą. Następnie ciasto wykładamy na blat kuchenny lub stolnicę i zagniatamy, aż będzie jednolite i elastyczne. Odstawiamy na 30 minut nakryte ściereczką do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.

Błyskawiczny sos pomidorowy: Wszystkie składniki blendujemy blenderem ręcznym lub w malakserze. Nie zużyjemy całego sosu. Ja resztki mrożę w pojemniku na lód. Można także przez kilka dni przechowywać w lodówce.

Pizza Romantica: Wyrośnięte ciasto uderzamy i dzielimy na dwie części. Na papierze do pieczenia wałkujemy lub wygniatamy rękami dwie pizze – starajmy się uzyskać jak najcieńsze ciasto (ja zrobiłam grubsze brzegi, ale nie ma takiej potrzeby). Jeśli zmieścimy dwie pizze na jednym poziomie piekarnika możemy upiec je na raz. Uformowane ciasto smarujemy sosem pomidorowym. Szynkę rwiemy na kawałki i układamy na pizzy wraz z pomidorkami koktajlowymi, przekrojonymi na pół (skórką do dołu). Ricottę nakładamy łyżeczką w kilku miejscach. Posypujemy oregano i płatkami chili.

Piekarnik włączamy i nagrzewamy do najwyższej możliwej temperatury – ok. 250 stopni (może być z termoobiegiem) – do piekarnika w czasie nabierania temperatury wkładamy największą blachę (na cały piekarnik) – dzięki położeniu pizzy na rozgrzanej blasze uzyskamy chrupiący spód (efekt podobny do pieczenia na kamieniu). Pizzę wraz z papierem układamy na dużą deskę, stolnicę, talerz lub inną blachę, otwieramy piekarnik i szybko zsuwamy pizzę (wraz z papierem) na rozgrzaną blachę. Pieczemy przez ok. 8 minut. Na upieczonej pizzy układamy listki bazylii lub/i rukolę.

 Pizza romantica z ricottą

Pizza romantica z ricottą

Pizza romantica z ricottą

 

Wartości odżywcze 100 g Razem
Kalorie
94 kcal 1995 kcal
Węglowodany
12 g 261 g
w tym cukry
2 g 46 g
Tłuszcz
3 g 57 g
w tym kwasy tł. nasycone
1 g 17 g
Białko
4 g 90 g
Sól
0 g 5 g
Błonnik
1 g 26 g
FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!