PischingerPischinger – czyli tort z wafli to podobno specjalność austriacka. W Polsce w czasach mojego dzieciństwa, przygotowywano z przekładanych czekoladową masą wafli pyszne ciastka. W niektórych domach do dziś się takie robi. Ja proponuję efektownego pischingera z andrutów – okrągłych, chrupiących, cienkich jak opłatek wafelków. Oczywiście jak nie możemy ich dostać (szukajcie w małych sklepach), użyjmy paczki tradycyjnych wafli tortowych. Ja zrobiłam dość wysoki i ciężko się kroił – lepiej zrobić niższy, smak natomiast przypominał mi dawne czasy.

Składniki:

  • 2 opakowania andrutów
  • 1 margaryna
  • 4-5 łyżek ciemnego kakao
  • pół szklanki cukru
  • 6 łyżek mleka
  • 1,5 szklanki mleka w proszku

Margarynę, cukier, kakao i mleko gotujemy w rondelku, aż wszystkie składniki się rozpuszczą. Masę studzimy i dodajemy do niej mleko w proszku. Mieszamy. Jeśli powstaną grudki, możemy przepuścić masę przez sito.  Z andrutów wybieramy te niepołamane. Każdy smarujemy cienko masą (możemy pędzelkiem) i układamy tort. Można to robić w niewielkiej (ok.18cm) tortownicy, żeby wafle się nie rozjeżdżały. Schładzamy przez noc w lodówce.

Pischinger

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych