Pina coladaDziś propozycja na weekend. Zakuwałam do zbliżającego się egzaminu, gdy moje kochanie postawiło przede mną ten piękny drink. Na krótką chwilę przeniosłam się na słoneczne Karaiby. Ananas i kokos tworzą niezwykły, egzotyczny duet. Tego mi brakowało – odrobiny słońca w szarej rzeczywistości. Wspaniała niespodzianka. Niestety po Pina Coladzie zbyt się rozmarzyłam, aby zgłębiać zasady wytwarzania form płaskich i wklęsłych… Składniki na dwie porcje.

Składniki:

  • 100ml białego rumu lub malibu (u mnie pół na pół)
  • 400ml soku ananasowego
  • 100ml śmietanki kokosowej (zebranej ze schłodzonego mleczka kokosowego)
  • lód kruszony
  • ananas do dekoracji

Schładzamy mleczko kokosowe w lodówce – gdy się schłodzi, na wierzchu zbierze się gęsta śmietanka. Wypełniamy lodem (najlepiej kruszonym) dwie duże szklanki do połowy. Rum i/lub malibu, sok ananasowy i śmietankę wlewamy do shakera – mocno mieszamy, a następnie rozlewamy do szklanek. Dekorujemy świeżym ananasem.

Z rumu polecam także pyszne mojito oraz pralinki.

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych