Pikantne orzechy z kawiarni na Union SquarePikantne orzechy to największy przysmak mojej mamy i męża. Ciągle dopytują się mnie dlaczego na blogu nie ma ich ulubionej przekąski. W końcu uległam – sama też za nimi przepadam. Orzechy są serwowane w kawiarni na Union Square w Nowym Jorku. Przepis na nie zdobyła Nigella i zamieściła w swojej książce. Są niezwykle proste i szybkie do przygotowania. Świetnie pasują na wszelkie imprezy jako tzw.”chrupadło”. Orzechy najlepiej smakują na ciepło – gdy wystygną warto je podgrzać.

Składniki:

  • co najmniej 500g mieszanki różnych orzechów np: włoskich, laskowych, nerkowców, brazylijskich, migdałów, macadamia, ziemnych (im więcej gatunków tym lepiej)
  • listki z dwóch długich gałązek rozmarynu
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne (chili)
  • 2 łyżeczki soli morskiej
  • 2 łyżki ciemnego cukru trzcinowego
  • 1 łyżka rozpuszczonego masła

Nagrzewamy piekarnik do 180°C. Orzechy mieszamy i rozsypujemy na dużej blasze do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 10 minut. Do miski wrzucamy drobno posiekany rozmaryn, pieprz cayenne, cukier i sól. Dolewamy gorące masło i mieszamy. Wsypujemy gorące orzechy i dokładnie mieszamy, aby obtoczyły się w maślanej glazurze. Podajemy od razu.

Pikantne orzechy z kawiarni na Union Square

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych
Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!