Pierś z kaczki z puree z zielonego groszkuJeśli nigdy nie jedliście piersi z kaczki to musicie spróbować koniecznie – jej mięso jest soczyste, delikatne i wbrew powszechnej opinii wcale nie trudne do przygotowania. Prezentuje się niezwykle wykwitnie i elegancko. W sam raz na uroczysty obiad lub romantyczną kolację. Ja pierś z kaczki podałam z puree z groszkiem i miętą oraz mieszanką sałat. Kaczka była różowa, bardzo miękka i równomiernie upieczona. Przy niewielkim nakładzie pracy, efekt zaskoczenia murowany.

Składniki dla 4-ech osób:

  • 2 pojedyncze kacze piersi (ok. 280 g każda)
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 1 czubata łyżka konfitury z kawałkami pomarańczy
  • 1 duży ząbek czosnku

Puree z groszkiem:

  • ok. 600-700 g ziemniaków (5-6 średnich sztuk)
  • 1 szklanka mrożonego groszku
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • garść liści mięty
  • sól, pieprz

Piersi z kaczki oczyszczamy z resztek piór (jeśli posiadają), myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Ostrym nożem nacinamy skórę w kratkę (absolutnie nie wolno jej zdejmować!) uważając, aby nie przeciąć mięsa. Dzięki nacięciom tłuszcz lepiej się wytopi, a mięso wchłonie więcej marynaty. Do miski wlewamy sos sojowy i miód, dodajemy konfiturę oraz czosnek pokrojony w plasterki. Dokładnie mieszamy. Obtaczamy piersi w marynacie i zostawiamy je w niej na co najmniej dwie godziny, a zdecydowanie najlepiej na noc (miskę należy nakryć folią i schować do lodówki).

Kaczkę wyjmujemy (marynaty nie wylewamy), oczyszczamy z czosnku i kawałków pomarańczy, a następnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Zostawiamy na 15 minut, aby piersi nabrały temperatury pokojowej. Rozgrzewamy patelnię. Gdy będzie gorąca kładziemy piersi skórą do dołu i smażymy przez 8 minut na średnim ogniu. Wytopi się nam tłuszcz w którym będzie się smażyła kaczka – nie przejmujcie się ciemnym kolorem – to skarmelizowany miód. Przekręcamy ją na drugą stronę i smażymy 5 minut. Po tym czasie przekładamy kaczkę na blachę i od razu wstawiamy do nagrzanego do 90ºC  piekarnika (bez termoobiegu) na 30 minut. W niskiej temperaturze kaczka ładnie dojdzie bez przesuszenia. Po upieczeniu kaczkę wyjmujemy, nakrywamy folią i zostawiamy na 4-5 minut, aby soki w mięsie się uspokoiły.

Podczas gdy kaczka odpoczywa, tłuszcz z patelni przelewamy do słoiczka (idealnie nadaje się do pieczonych ziemniaków), samej patelni nie myjemy. Wlewamy na nią przecedzoną przez sitko marynatę. Doprowadzamy do wrzenia, zostawiamy na 30 sekund i wyłączamy palnik. Pierś z kaczki kroimy na 4-5 mm plastry. Polewamy ją sosem lub rozsmarowujemy sos na talerzu i układamy na nim plastry.

Do kaczki świetnie pasuje puree z groszkiem i miętą. Można je zrobić podczas gdy kaczka się piecze. Obieramy ziemniaki, zalewamy wrzątkiem, solimy i gotujemy przez 20 minut. Na 3 minuty przed końcem dosypujemy do nich mrożony zielony groszek. Odlewamy wodę, dodajemy masło, mleko, gałkę oraz miętę. Miksujemy ręcznym blenderem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Pierś z kaczki z puree z zielonego groszku

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych
Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!