Piernik na guinessieMacie ochotę na piwo? Mnie nie trzeba było namawiać. Na piernik z dodatkiem ciemnego piwa Guiness miałam już ochotę od dawna. Nigdzie nie mogłam dostać melasy, dlatego zrezygnowałam z tradycyjnego przepisu. Trochę bałam się eksperymentu z piwem – do ciasta wlewałam już coca-colę, ale piwa jeszcze nigdy! Ciasto zaskoczyło mnie – spodziewałam się, że piernik będzie ciężki i zbity, jednak był wyjątkowo puszysty, wysoki i wilgotny. Robi się go szybko, nie musi dojrzewać, można jeść go od razu. To chyba będzie mój ulubiony piernik.

Składniki:

  • 3/4 kostki masła
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 3/4 szklanki miodu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka imbiru w proszku
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika (najlepiej domowej)
  • 1 łyżka ciemnego kakao
  • 1 szklanka ciemnego piwa Guiness
  • 3 jajka
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki sody
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Masło rozpuszczamy w rondlu (takim, aby zmieściła się także reszta składników). Gdy będzie płynne dodajemy cukier, miód, cynamon, imbir, przyprawę do piernika oraz kakao. Mieszamy, aż cukier rozpuści się. Wlewamy piwo i czekamy, aż całość zagotuje się. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia. Gdy masa przestygnie wsypujemy 2 szklanki mąki i miksujemy. W oddzielnej misce ubijamy 3 całe jajka. Dodajemy do masy i mieszamy.  Na końcu dodajemy pół szklanki mąki wymieszanej z proszkiem i sodą. Miksujemy ostatni raz. Ciasto wlewamy do wyłożonej papierem kwadratowej blaszki (20-23cm) lub tortownicy. Pieczemy 45-50 minut w 180ºC. Studzić przy leciutko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Gdy wystygnie polewamy polewą czekoladową*. Piernik można oczywiście przełożyć powidłami.

Piernik na guinessie

PS: Piwo jest podgrzewane, alkohol wyparowuje, więc nie ma problemu aby ciasto jadły dzieci 😉
* Polewa: 1/3 kostki masła, 3 łyżki gęstej śmietany, 2-3 łyżki kakao i 1/2 szklanki cukru – rozpuszczamy.

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych
Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!