Pierniczki z witrażykami to ciasteczka, które prześlicznie wyglądają – idealnie nadają się do zawieszenia na choinkę. Ich sekretem są kolorowe cukierki – popularne landrynki, które po rozpuszczeniu tworzą kolorowe witraże. Będą wyglądały jeszcze piękniej, jeśli własnoręcznie ozdobimy je lukrem.
Pierniczki z witrażykami:
- 3 pełne szklanki mąki pszennej + do podsypywania
- 1 żółtko
- 100 g masła
- ½ szklanki cukru pudru
- ½ szklanki miodu
- 2 czubate łyżki przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 i ½ łyżki kakao
- landrynki
Do garnuszka wkładamy masło, dodajemy miód i cukier puder. Roztapiamy na małym ogniu i studzimy. W misce mieszamy ze sobą mąkę, proszek, kakao oraz przyprawę do piernika. Wlewamy rozpuszczone masło, dodajemy żółtko i zagniatamy hakiem miksera, drewnianą łyżką lub ręcznie jednolite ciasto (powinno być lekko kleiste). Dzielimy na 3 części i wkładamy na 20-30 minut do lodówki. Na blacie podsypanym mąką wałkujemy 0,5 cm ciasto. Foremkami wycinamy kształty, a w środku wycinamy otwór kieliszkiem lub mniejszą foremką. Przekładamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Landrynkę przez folijkę lekko uderzamy młotkiem. Wsypujemy okruchy we wgłębienie w ciasteczkach. Wykałaczką możemy zrobić w piernikach dziurki do zawieszenia na choince. Pieczemy ok. 12-14 minut w 180-190°C. Po wystygnięciu ozdabiamy lukrem. Jeśli mają zmięknąć do jedzenia, warto je włożyć na kilka dni do szczelnie zamkniętego pojemnika z dodatkiem kawałka jabłka.


Śliczności!
O matko jakie piękne! Aż szkoda jeść :O
Wyszły zachwycające! Muszę kiedyś spróbować!
Robię pierniczki nie tylko podczas świąt ; ) Uwielbiam ich smak
Jakich landrynek Pani użyła ?
Kupuję jakie są dostępne, najprostsze landrynki owocowe – niestety nie pamiętam marek
Ile pierniczków wychodzi z tego przepisu ?
Trudno powiedzieć – każdy ma innej wielkości foremki 🙁