Pierniczki z witrażykamiPierniczki z witrażykami to ciasteczka, które prześlicznie wyglądają – idealnie nadają się do zawieszenia na choinkę. Ich sekretem są kolorowe cukierki – popularne landrynki, które po rozpuszczeniu tworzą kolorowe witraże. Będą wyglądały jeszcze piękniej, jeśli własnoręcznie ozdobimy je lukrem.

Pierniczki z witrażykami:

  • 3 pełne szklanki mąki pszennej + do podsypywania
  • 1 żółtko
  • 100 g masła
  • ½ szklanki cukru pudru
  • ½ szklanki miodu
  • 2 czubate łyżki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 i ½ łyżki kakao
  • landrynki

Do garnuszka wkładamy masło, dodajemy miód i cukier puder. Roztapiamy na małym ogniu i studzimy. W misce mieszamy ze sobą mąkę, proszek, kakao oraz przyprawę do piernika. Wlewamy rozpuszczone masło, dodajemy żółtko i zagniatamy hakiem miksera, drewnianą łyżką lub ręcznie jednolite ciasto (powinno być lekko kleiste). Dzielimy na 3 części i wkładamy na 20-30 minut do lodówki. Na blacie podsypanym mąką wałkujemy 0,5 cm ciasto. Foremkami wycinamy kształty, a w środku wycinamy otwór kieliszkiem lub mniejszą foremką. Przekładamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Landrynkę przez folijkę lekko uderzamy młotkiem. Wsypujemy okruchy we wgłębienie w ciasteczkach. Wykałaczką możemy zrobić w piernikach dziurki do zawieszenia na choince. Pieczemy ok. 12-14 minut w 180-190°C.  Po wystygnięciu ozdabiamy lukrem. Jeśli mają zmięknąć do jedzenia, warto je włożyć na kilka dni do szczelnie zamkniętego pojemnika z dodatkiem kawałka jabłka.

Pierniczki z witrażykami

Pierniczki z witrażykami

Pierniczki z witrażykami
Pierniczki z witrażykami
FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych