Pierniczki tradycyjne

Pierniczki tradycyjnePierniczki tradycyjne przygotowujemy zazwyczaj na około dwa tygodnie przed Świętami. Te są już smaczne po trzech dniach. Szczególnie polecam robić je w weekend w rodzinnym gronie. Ich dekorowanie może być fajną i twórczą zabawą. Pierniczki nie tylko są świetnymi, aromatycznymi ciasteczkami, ale także idealnie nadają się do ozdabiania choinki.

Składniki:

  • 3 i 1/2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki miodu
  • 1/2 kostki masła (100 g)
  • szczypta soli

Lukier królewski:

  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • kilka kropel soku z cytryny
  • 1 białko ekologicznego  jajka

W rondelku rozpuszczamy masło wraz z mlekiem i miodem. Odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Do miski przesiewamy: mąkę, cukier puder, kakao, sodę, sól oraz przyprawę do piernika. Dokładnie mieszamy wszystkie sypkie składniki. Do wystudzonej masy miodowej dodajemy jajko i mieszamy. Wlewamy masę miodową do suchych składników i mieszamy łyżką do połączenia się. Na blat podsypany mąką wyjmujemy ciasto na pierniczki i zagniatamy, aż nie będzie lepiło się do rąk. Gotowe ciasto odstawiamy na godzinę do lodówki.

Po tym czasie odrywamy kawałek ciasta i na stolnicy delikatnie podsypanej mąką rozwałkowujemy je na grubość nie większą niż ok. 0,5 cm. Wykrawamy pierniczki foremkami o różnych kształtach. Jeśli chcemy je wieszać na choince, musimy wykałaczką wykonać dziurki na nitkę. Ciastka układamy na blasze do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC i pieczemy około 12-13 minut.

Gotowe pierniczki dekorujemy lukrem. Aby go przygotować należy sparzyć jajko wrzątkiem, oddzielić białko i energicznie wymieszać je z cukrem pudrem. Jeśli lukier jest zbyt gęsty – rozwadniamy go sokiem z cytryny. Jeśli zbyt rzadki – dajemy więcej cukru. Lukier królewski możemy barwić kolorowymi barwnikami spożywczymi lub np. syropem malinowym. Jeśli chcemy, na mokry lukier możemy “przymocować” inne ozdoby takie jak kolorowe posypki czy orzechy.

Udekorowane pierniczki zostawiamy do wyschnięcia. Pierniczki można jeść od razu, potem twardnieją, a  żeby ponownie były miękkie, należy schować je w szczelnie zamykanym pojemniku. Zmiękną po około 3 dniach. Aby przyśpieszyć ten proces możemy zamknąć z nimi kawałek jabłka.

Pierniczki tradycyjne

Przepraszam za amatorszczyznę, ale chyba nie mam talentu do ich ozdabiania 🙂

Zobacz także:

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

25 Odpowiedzi na Pierniczki tradycyjne

  1. Natalia - Poezja Smaku Justyna napisał/a:

    Mmmm znów mi pięknie zapachniało!!!

  2. Natalia - Poezja Smaku Łucja napisał/a:

    ale cudne pierniczki 🙂 i zdjęcia bardzo klimatyczne!

  3. Natalia - Poezja Smaku Inspirowane Smakiem napisał/a:

    Śliczne! U mnie już nie ma połowy pierniczków.. 😀

  4. Natalia - Poezja Smaku Patyska napisał/a:

    Ale przecież super są, masz talent!

  5. Natalia - Poezja Smaku Dzikowiec napisał/a:

    Wyglądają prześlicznie!

  6. Natalia - Poezja Smaku Malwinka napisał/a:

    Fantastycznie się prezentują 🙂

  7. Natalia - Poezja Smaku Anita napisał/a:

    Kiedy je zobaczyłam od razu sie uśmiechnęłam. Nie tylko są urocze ale odwzajemniają uśmiech:)

  8. Natalia - Poezja Smaku ankawell napisał/a:

    Uśmiechnęłaś mnie tymi piernikowymi zdjęciami 🙂 i to szeroko :):)
    pozdrawiam świątecznie

  9. Natalia - Poezja Smaku ELA.M napisał/a:

    Śliczne pierniczki,wyglądają jak z bajki:)

  10. Natalia - Poezja Smaku Ania napisał/a:

    urocze!:) i te zdjęcia w świątecznym klimacie:)

  11. Mmm wspaniałe, cudnie pachnące pierniczki 🙂 i świetne zdjęcia!

  12. Natalia - Poezja Smaku dżemdżus napisał/a:

    Piernikowa rodzinka, już gotowa na święta. Piękny kolor lukru udało ci się uzyskać.

  13. Natalia - Poezja Smaku Ola in the kitchen napisał/a:

    Cała buzia się śmieje na ich widok 😀 Super!

  14. Natalia - Poezja Smaku Salvador Dali napisał/a:

    pięknie ozdobione! Widać, że musiałaś włożyć w to dużo pracy!
    🙂

  15. Natalia - Poezja Smaku Magda C. napisał/a:

    Prześliczne te pierniczki! Aż się uśmiechnęłam do siebie, są urocze 🙂

  16. Natalia - Poezja Smaku judik napisał/a:

    Jak pięknie udekorowane!

  17. Natalia - Poezja Smaku skoraq cooks napisał/a:

    Ślicznie udekorowane pierniczki Natalio 🙂

  18. Piękna dekoracja i znakomite urocze pierniczki 🙂

  19. Natalia - Poezja Smaku studentka na diecie napisał/a:

    Zazdroszczę cudnych foremeczek – ja w tym roku chyba za pozno sie obudziłam i już nie znalazłam nic fajnego 🙁

  20. Natalia - Poezja Smaku Majana napisał/a:

    Cudowne dekoracje, a pierniczki wyglądają wspaniale. Pozdrowienia 🙂

  21. Natalia - Poezja Smaku Ervisha napisał/a:

    Schrupałabym 😀

  22. Kradnę trochę pierniczków!: )

  23. Natalia - Poezja Smaku ugotujmyto.pl napisał/a:

    Cudne…. :)! Zdrowych i Spokojnych Świąt dla Ciebie Natalio i Twojej Rodziny :)!

  24. Natalia - Poezja Smaku dorota napisał/a:

    Zrobilam dzisiaj i wyszly super..naprawde polecam ten przepis..mozna zrobic z cienkiego ciasta i wychodza od razu kruche albo zrobic nieco grubsze i wtedy sa pulchne..w smaku bardzo dobre..naprawde czuje sie swieta..z tej porcji wychodzi ich sporo..pozdrawiam autorke

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)