Schab pieczony z cebulką to moja ulubiona pieczeń schabowa, w dodatku nie wymagająca żadnych zdolności kulinarnych. Znam osoby dla których upieczenie jakiegokolwiek mięsa to nie lada wyzwanie. Nie dziwię się – bo nie wiadomo ile piec, bo może być twarde, bo może być suche. Dzisiejszy przepis na schab jest wyjątkowo prosty i bazuje na podstawowych sztuczkach, które sprawiają, że mięso jest soczyste i aromatyczne. Jedyna niedogodność to oczekiwanie – schab musi leżakować dokładnie 3 dni, musimy też mieć rękaw do pieczenia. Obiad trzeba więc zaplanować odpowiednio wcześniej. To doskonała propozycja na prosty, niedrogi i pyszny obiad dla 5-6 osób. Właściwy przepis ma… tylko 3 składniki! Sos cebulowy i puree to tylko moja propozycja podania.

Schab pieczony z cebulką - prosty, wilgotny i soczystySkładniki:

  • 1 kg miękkiego, świeżego schabu bez kości
  • ok. 1/3 kostki masła
  • 2 średnie cebule
  • sól, pieprz

Sos cebulowy:

  • 2 średnie cebule
  • 1 łyżka dobrej jakości ketchupu
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1/3 łyżeczki rozmarynu
  • pół szklanki bulionu (ewentualnie wody)
  • sól, pieprz

Puree ziemniaczane:

  • 1/2 kg ziemniaków
  • 1/2 szklanki mleka
  • łyżka masła
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól,pieprz
  • dodatki: pietruszka, koperek, prażona cebulka

Zaczynamy 3 dni wcześniej. Schab myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, solimy i pieprzymy. Masło kroimy na cienkie plasterki i okładamy dokładnie wierzch schabu. Cebule obieramy, kroimy na talarki i okładamy cały schab. Tak przygotowane mięso wkładamy do rękawa, zaciskamy brzegi dołączonymi paseczkami (powstanie „cukierek”) i przenosimy na blaszkę do pieczenia. Brzegi cukierka wkładamy pod spód, aby nie dostawało się powietrze i wkładamy całość do lodówki na 3 dni. Po tym czasie schab pieczemy w temperaturze 190ºC przez 45 minut. Upieczony schab wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy na 5 minut do odpoczęcia. Kroimy na plastry i podajemy wraz z cebulką, którą okładaliśmy mięso. Do schabu świetnie komponuje się bardzo prosty sos cebulowy (choć można polać go także sosem, który się wytopił). Ja podałam schab z buraczkami i ziemniaczkami puree (jak zrobić szybko puree podaję pod spodem).

Schab pieczony z cebulką - prosty, wilgotny i soczysty

Prosty sos cebulowy. Dwie cebule kroimy na pół talarki i podsmażamy do zeszklenia na maśle lub oleju (ok. 3-4 minuty). Dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku, ketchup i podsmażamy jeszcze chwilę. Zalewamy cebulę bulionem (lub wodą) i wsypujemy tymianek z rozmarynem. Zostawiamy na 3 minuty. Po tym czasie blendujemy całość – sos stanie się gęsty. Na końcu solimy i pieprzymy do smaku.

Puree ziemniaczane . Ziemniaki gotujemy do miękkości. Odlewamy wodę i jeszcze gorące, za pomocą tłuczka do ziemniaków rozdrabniamy je, stopniowo dolewając mleko (możemy także użyć blendera, będzie szybciej). Dodajemy masło i mieszamy. Przyprawiamy solą, pieprzem i gałką. Aby urozmaicić puree możemy wmieszać do niego posiekaną pietruszkę lub koperek oraz gotową, prażoną cebulkę.

Schab pieczony z cebulką - prosty, wilgotny i soczysty

Przyrządzania schabu w ten sposób nauczyła mnie moja mama 🙂

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych
Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!