Gdy byłam małą dziewczynką, pstrąg był moją ulubioną rybą. Ryby jadło się rzadko, pstrąga najczęściej miałam okazję jeść jedynie w ferie w górach. Zauważyłam, że obecnie ryby można kupić praktycznie wszędzie, jednak wciąż niewiele ich spożywamy. Warto wprowadzić je do swojego menu częściej niż okazjonalnie – są zdrowe i łatwe do przyrządzenia. Szczególnie wspomniany pstrąg. Tym razem zamarzył mi się z nutą czosnku i chrzanu – dzięki wyraźnym dodatkom jest bardzo aromatyczny.

Pieczony pstrąg z masełkiem chrzanowym i pomidorkamiDo przygotowania dania użyłam pstrąga Marinero, którego łatwo można kupić, bo jest dostępny we wszystkich Biedronkach. Pakowany jest w technologii MAP, która z nieprzerwanym chłodzeniem zapewnia świeżość ryby. Pochodzi on z naszych, lokalnych gospodarstw zrzeszonych w Stowarzyszeniu Producentów Ryb Łososiowatych, znajdujących się na terenie całej Polski. Warto na to zwracać uwagę. Pstrągi podałam z prostym czosnkowo-chrzanowym masełkiem i dodatkiem aromatycznych pieczonych pomidorków. Lekki obiad w pół godziny.

Pieczony pstrąg z masełkiem chrzanowym i pomidorkami:

  • 2 świeże pstrągi Marinero
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • 2 łyżeczki chrzanu
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 plasterki cytryny
  • kilka gałązek koperku
  • 500 g pomidorków koktajlowych
  • oliwa z oliwek w spreju (może być zwykła lub czosnkowa)
  • sól, świeżo mielony pieprz

Dno blaszki wykładamy papierem. Układamy pomidorki koktajlowe (mogą być z gałązkami), spryskujemy delikatnie oliwą i solimy. Pstrągi dokładnie myjemy i delikatnie skrobiemy nożem pod bieżącą wodą, aby pozbyć się łusek. Osuszamy papierowym ręcznikiem. Miękkie masło mieszamy wraz z chrzanem i wyciskamy do środka dwa ząbki czosnku. Delikatnie solimy i mieszamy do połączenia. Pstrągi oprószamy solą i pieprzem od wewnątrz. Wkładamy do środka po łyżeczce masła i rozsmarowujemy. Wkładamy także po plasterku cytryny i po 1-2 gałązki koperku. Wierzch ryb smarujemy pozostałym masłem i nakładamy plasterek cytryny. Pstrągi układamy przy pomidorkach. Pieczemy 20 minut w 200°C. Od razu podajemy.

Pieczony pstrąg z masełkiem chrzanowym i pomidorkami

Pieczony pstrąg z masełkiem chrzanowym i pomidorkami

Pieczony pstrąg z masełkiem chrzanowym i pomidorkami

Pieczony pstrąg z masełkiem chrzanowym i pomidorkami

 

Pstrąg pieczony

Pieczony pstrąg z masełkiem chrzanowym i pomidorkami

Pieczony pstrąg z masełkiem chrzanowym i pomidorkami

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych
Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!