Szparagi idealnie nadają się na przystawkę lub śniadanie. Szczególnie wiosną, gdy są świeże i łatwo dostępne. Nawet surowe cieszą oko i pięknie wyglądają. Smakują znakomicie połączone ze słoną szynką (np. parmeńską, serrano lub szwarcwaldzką) i orzeźwiającą cytryną. Smaku dopełnia jajko, które możemy przygotować właściwie w dowolnej formie.
Składniki:
- 5-6 szparagów na osobę
- 2 plasterki szynki dojrzewającej lub wędzonego boczku na osobę
- 1 jajko na osobę
- ocet balsamiczny
- parmezan (opcjonalnie)
- cytryna
- sól morska
- świeżo zmielony pieprz
Ze szparagów odcinamy zdrewniałą końcówkę i płuczemy pod bieżącą wodą. Wkładamy je do naczynia i zalewamy wrzątkiem. Zostawiamy na 1-2 minuty, a następnie od razu wkładamy do bardzo zimnej wody. Po zahartowaniu bierzemy ok. 5-6 szparagów i owijamy wokół nich 2 plasterki szynki lub boczku. Kładziemy na blaszce wyłożonej folią aluminiową lub papierem do pieczenia. Lekko skrapiamy octem balsamicznym, posypujemy solą morską i pieprzem. Ścieramy na nie odrobinę skórki z cytryny. Z cytryny odcinamy plasterek i odkrawamy miąższ ze środka – aby uzyskać pierścień. Obrączkę zakładamy na szparagi. Pieczemy przez ok. 12-15 minut w 200ºC (najlepiej używając funkcji grilla lub grzania górnego). W tym czasie gotujemy jajko – na miękko (ok.4 minuty) lub półtwardo (6-8 minut). Można też usmażyć jajko sadzone lub ugotować w koszulce (2 minuty). Upieczone szparagi wyjmujemy i podajemy z jajkiem. Możemy posypać je tartym parmezanem.
Wyglądają super! Teraz jest na nie prawdziwy szał. 🙂
A ja uwielbiam szparagi… Nie ważne z czym nie ważne jak, ważne, by były 🙂 Wyglądają wspaniale.
dziś mam zamiar kupić pęczek :]
Piękne! No piękne!
Jestem ich wielką fanką – w tym wydaniu wyglądają smakowicie!
Pięknie się prezentują zawinięte w szynkę 🙂 Muszę się pospieszyć, bo sezon na szparagi chyba się niedługo kończy, a ja jeszcze w tym roku ich nie jadłam…
Niestety, niedługo zaczną drożeć, a następnie znikną z półek
Robiłam dziś coś bardzo podobnego, tylko w wersji obiadowej. Przyznam, że szparagi nieustannie mnie zaskakują – im więcej ich u mnie w domu, tym bardziej się w nich zakochuję. Muszę spróbować Twojego pomysłu śniadaniowego – wygląda niezwykle zachęcająco!
Dzięki za taką świetną inspirację! Dziś znów mam na obiadek szparagi 😉 I planowałam je normalnie ugotować, ale widząc te pyszności, muszę wypróbować przepis! 🙂 Czym można skropić szparagi zamiast octu balsamicznego? I czy jest jakiś substytut szynki lub boczku? Tzn. czy można zawinąć je czymś bezmięsnym? Albo ewentualnie nie tak cienkim, nie mam pod ręką tej cieniutkiej szyneczki…
Można skropić je je sokiem z cytryny wymieszanym z oliwą. Najlepiej smakują ze słoną szynką – ale można zawinąć je także elastycznym serem, a następnie owinąć zwykłą szynką. Bezmięsnie to polecam ciasto francuskie do owinięcia 🙂
PRZEEEPYSZNEE!!!! 😀 Taka euforia ogarnęła mnie podczas przygotowań, pieczenia, konsumowania i zaraz po, że muszę stokrotnie podziękować za taki wspaniały przepis 😀 Przygotowanie jest bardzo proste i niesamowicie szybkie, myślałam, że więcej czasu to zajmie 🙂 Smak jest nie do opisania – i już więcej żadnych gotowanych szparagów, a tylko pieczone! Uwielbiam chrupać, a te były tak chrupkie, ciekawie przeszły smakiem cytryny na środku. Owinęłam je serem mozzarella i kawałkiem boczku, choć były to trochę krótkie plastry, więc użyłam wykałaczek i wszystko ładnie się trzymało. Nie dość, że proste, szybkie i bardzo smaczne, to jeszcze takie efektowne – już planuję obiadek dla całej rodzinki 😉 Jeszcze raz dzięki i pozdrawiam!
Cieszę się, że w wersji pieczonej smakowały 🙂 Szparagi są pyszne i pasują praktycznie do wszystkiego 🙂
Chętnie bym takie zapakowane zabrała ze sobą na piknik. Wyglądają świetnie i zakładam że smakują jeszcze lepiej. Zapraszam do siebie na białe szparagi również z piekarnika;)
aaaaa…! Piękne, pyszne… 🙂 Sama kusze się, będą chyba w sobotę;D
Ja smażę na patelni i jest równie pysznie. Bardzo lubię szparagi zawijane w szynce 🙂
pycha!:) proste ale i efektowne:)
pychotka:) mniam mniam:)
Uwielbiam, uwielbiam i jeszcze raz uwielbiam 🙂
Pyszna wersja ! Z szynka parmeńską smakują wybornie ! 🙂
Bardzo kusząca ta przystawka..:)!
oj,jutro musze zakupic!mniam!
Dla maniaków szparagów, polecam moje nowe odkrycie kulinarne – sałatka na ciepło ze szparagami i rybką, poezja 🙂 http://owocemorza.blogspot.com/2013/05/wiosenna-saatka-na-ciepo.html