Pieczone pierogi ze szpinakiem, fetą i boczniakami to wegetariańska propozycja na lekki obiad. Miałam szpinak, który zajmował miejsce w zamrażarce, a że wkrótce zaczyna się sezon na świeży – postanowiłam zrobić użytek z tego nadmiarowego. Połączyłam go z boczniakami, cebulą i fetą. Razem z chrupiącym ciastem i orzeźwiającym, lekkim sosem szpinak smakował mi jeszcze bardziej, niż zwykle. Pycha! Boczniaki także świetnie odnalazły się w jego towarzystwie – teraz taki farsz będę robić znacznie częściej. Pierogi w wersji pieczonej są trochę mniej pracochłonne, ponieważ są większe od tych tradycyjnych i nie trzeba wkładać dużo siły w wałkowanie – ciasto nie musi być bardzo cienkie. Część mąki zastąpiłam pełnoziarnistą, ale jeśli takiej nie macie, można użyć po prostu pół kilo zwykłej mąki.
Farsz:
- 450 g mrożonego szpinaku w liściach (rozmrożonego)
- 250 g boczniaków (waga bez ogonków)
- 250 g fety lub sera kanapkowo-sałatkowego typu feta
- 2 średnie cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- duża szczypta tartej gałki muszkatołowej
- 2 łyżki oliwy z oliwek (może być aromatyzowana)
- sól morska, świeżo mielony pieprz
Ciasto na pieczone pierogi:
- 350 g mąki pszennej (2,5 szklanki)
- 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej (1 szklanka)
- 70 g miękkiego masła (ok. ⅓ kostki)
- 1 opakowanie suchych drożdży instant (7-8 g)
- 1 duże jajko
- 1 (niepełna) szklanka ciepłego mleka
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki cukru
Sos jogurtowy:
- 1 szklanka jogurtu greckiego (może być 0%)
- 1 duży ząbek czosnku
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich lub dalmatyńskich
- garść posiekanych liści mięty
- skórka z 1 niewoskowanej cytryny + odrobina soku
- sól morska, świeżo mielony pieprz
Ciasto na pieczone pierogi: Obie mąki, cukier, sól i suche drożdże wsypujemy do miski. Dodajemy jajko i masło i rozcieramy przez chwilę palcami jak na kruszonkę. Dolewamy ciepłe mleko i zagniatamy miękkie elastyczne ciasto (ciasto można tez zagnieść w malakserze, aby było szybciej). Jeśli ciasto jest lepiące podsypujemy mąką. Odstawiamy je na 20-30 minut nakryte ściereczką. W tym czasie przygotowujemy farsz.
Farsz: Na rozgrzanej oliwie podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę, aż będzie szklista. Dodajemy posiekane w paski kapelusze boczniaków. Delikatnie solimy i podsmażamy przez ok. 5 minut. Dodajmy rozmrożony i odciśnięty szpinak (jeśli nie rozmroziliśmy go wcześniej, wystarczy go odparować na drugiej patelni przez ok. 15 minut) i smażymy ok. 5 minut, przyprawiając go w tym czasie wyciśniętym czosnkiem, gałką oraz świeżo mielonym pieprzem (na razie nie solimy). Wyłączamy ogień i dodajemy rozkruszoną fetę. Bardzo dokładnie mieszamy. Próbujemy czy danie potrzeba posolić (feta jest dość słona, ja już nie soliłam). Gdy farsz jest odpowiednio doprawiony wbijamy jajko i mieszamy. Wrzucamy farsz do sitka, aby nadmiar wody odciekł i zostawiamy do ostudzenia.
Pieczone pierogi ze szpinakiem: Ciasto rozwałkowujemy. Miseczką wycinamy koła o średnicy 12-15 cm. Nakładamy farsz, smarujemy brzegi wodą i zlepiamy – możemy zrobić pierogom ozdobną „falbankę”. Odkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Mi wyszło 18 dużych pierogów – stawiałam je na sztorc (zlepieniem do góry). Nakrywamy ściereczką i zostawiamy na 15 minut. Po tym czasie smarujemy je rozmąconym jajkiem / śmietaną lub mlekiem (jeśli macie ochotę można posypać je sezamem, czarnuszką lub słonecznikiem) i pieczemy ok. 20-30 minut w 180°C. Podajemy z sosem:
Sos jogurtowy: Do jogurtu wyciskamy czosnek. Dodajemy skórkę otartą z całej cytryny (wcześniej warto przelać ją wrzątkiem z czajnika), zioła prowansalskie, posiekaną miętę oraz wyciskamy odrobinę soku z cytryny (ok. 1 łyżki). Mieszamy. Przyprawiamy dużą szczyptą soli i pieprzu. Odstawiamy do przegryzienia na co najmniej 15 minut.
Wyglądają bardzo apetycznie 🙂 zjadłabym takie dziś na obiad 🙂
Podmienię tylko szpinak na mięsko z boczniakami i mogę zajadać! Piękne ci wyszły 🙂
Mmm takich pierożków zjadłabym chyba z 10 🙂
Przepyszne nadzienie!
Świetne pierożki, pysznie nadziane 😉
Wyglądają mega apetycznie, zresztą gotujesz pod mój gust 😉
Bardzo miło mi to słyszeć 🙂 tzn. czytać 😉
Moje ulubione smaki szpinak i feta, pierogi wyglądają wspaniale a smakują pewnie przepysznie;)
Wyglądają przepysznie 🙂
Pięknie rumiane 🙂 I wydają się fajnie lekkie, a nie utąkane w tłuszczu jak te smażone 🙂 Skusiłabym się na kilka 😀
Super apetyczne! Chętnie przygotuję przy najbliższej okazji, choć nie mam z nimi żadnego doświadczenia 🙂
Takich pierożków to nie jadłam jeszcze a uwielbiam eksperymentować z nimi i przyrządzam je na różne sposoby 🙂 farsz z moim ulubionym szpinakiem i serem feta mrrr koniecznie muszę spróbować 🙂
Ażem się na ich widok spociła… Muszą smakować że ho ho! Zrobisz mi? 🙂
Z przyjemnością, musisz tylko wpaść 🙂
Wow. Takich pierogów jeszcze nie jadłem. Koniecznie muszę spróbować ^^
Takie pierogi to niebo w buzi 🙂 Swoją drogą muszę je kiedyś przygotować 😛
Pyszności!
Porywam Ci jeden pierożek…
Grzyby to zawsze smaczny dodatek do farszu, zapachniało aż u mnie 🙂
Pięknie wyglądają 🙂 Nadzienie jest super, na słodko też można zrobić 😀
Uwielbiam pierogi! A te są naprawdę wyjątkowe 🙂
nie lubię szpinaku, ale takiego pierożka z chęcią bym sobie zjadła
Ślicznie wyglądają!. Ja kiedyś robiłam takie drożdżowe i pieczone z farszem z kapusty i grzybów. Też były pyszne.
Ślinka mi leci na ich widok. Muszą smakować wyśmienicie. Pięknie rumiane i ten farsz…. mniam, mniam 🙂
cudowny farsz! 🙂 pieczone pierogi są świetnie 🙂